Fredagens 1-0-seier over Island gjør at EM-drømmen mer enn lever og med seier mot Danmark tirsdag kan en nesten bestille billetter til mesterskapet som går i Ukraina og Polen neste år.

Nærmere 100 millioner kroner kan fort et slikt mesterskap gi Norges Fotballforbund (NFF) i merinntekter, en stor del av dette vil tilfalle spillerne.

— Når vi EM, vil vi få åtte millioner euro (drøyt 60 millioner kroner) i kvalifiseringspenger av UEFA. Avtalen med spillerne er at de vil få 25 prosent av disse, sier Svein Graff, informasjonssjef i NFF.

VIDEO: TETTEY: - Trist at ballen ikke gikk inn (artikkelen fortsetter under videoen)

— Trist at ballen ikke gikk inn

Pengene fordeles likt

Det betyr at drøyt 15 millioner kroner skal fordeles mellom spillerne. Fordelingsnøkkelen har spillerne selv kommet frem til og skjer i beste sosialdemokratiske ånd. For hver tropp man har deltatt i får du man poeng. Om du blir plassert på tribunen eller spiller 90 minutter teller likt.

- Det var vi spillerne som kom frem til dette, sier landslagskaptein Brede Hangeland, som også sitter i spillerutvalget.

Tar en utgangspunkt i at det er 18 spillere i hver tropp før en landskamp vil det bli drøyt 100.000 kroner for hver tropp en har vært med i.

VIDEO: CAREW: - Har bedre form enn på tre år (artikkelen fortsetter under videoen)

— Har bedre form enn på tre år Christian Grindheim, Brede Hangeland, Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Erik Huseklepp og Mohammed Abdellaoue er noen av spillerne som har vært med i alle troppene.

De er også en del av troppen som møter Danmark tirsdag. Blir de også tatt ut til oppgjøret mot Kypros i oktober – og EM-plass blir sikret – vil det vanke en utbetaling fra NFF på drøyt 800.000 kroner på hver.

- Det er ulikt hva denne bonusen betyr for spillerne, men jeg husker da jeg var ung landslagsspiller og spilte for Viking. Da hendte det at et års bonus for landslagsspill kunne være i nesten samme størrelsesorden som årsinntekten i klubben, sier Hangeland.

De tidene er forbi for Fulham-spilleren og det kan være like greit siden spillerne har satset alt på et bonuskort.

Tidligere fikk en bonus for resultater i hver kamp i kvalifiseringene. Den nåværende avtalen gir mer ved sluttspill, men ingenting om neste sommers store fotballbegivenhet skulle gå uten Norge som deltaker.

VIDEO: MOA: - Det snur kjapt når Big John kommer inn

— Det snur kjapt når "Big John" kommer inn

Avtale til 2014

Avtalen gjelder også for et eventuelt VM-sluttspill i Brasil i 2014. Hva kvalifiseringspengene fra FIFA vil være der, er usikkert.

— Totalpotten der vil nok være større, samtidig er det flere lag som skal dele denne, sier Graff.

Kommer Norge til mesterskapene, vil det også vanke bonuskroner ut fra hvordan en gjør det i mesterskapet. I dag foreligger det ingen avtale om hva dette kan gi spillerne.

- Klarer vi bragden det er å komme seg til et mesterskap, får vi sette oss ned og ta en ny forhandlingsrunde med spillerutvalget, sier Graff. Spillerutvalget har også spillerorganisasjonen NISO med seg i forhandlingene.

I tillegg til åtte millioner euro i kvalifiseringspenger vil et EM gi store merinntekter til NFF. Totalen kan komme opp i nærmere 100 millioner.

— Økte sponsorinntekter og mer effektsalg vil det bli, men det er vanskelig å gi et nøyaktig tall. Dette er selvfølgelig penger som vi ikke har budsjettert med, så et EM vil bety masse for norsk fotball på mange områder, sier informasjonssjefen i NFF, som bekrefter at flere av de gjeldende kontraktene med samarbeidspartnerne gir bonus ved å kvalifisere seg til mesterskap.

VIDEO: GAMST PEDERSEN: - En rå følelse

Gamsten: — En rå følelse