Spillerorganisasjonen NISO og NHO Idrett klarte ikke å bli enige om en overenskomst mellom spillerne og klubbene, og brøt i natt meklingen. Det vil si at 95 spillere fra ni lag er i streik fra og med fredag.

Sist gang, i 2002, varte streiken kun i 40 timer. Denne gangen er spillerorganisasjonen klar for å kjempe lengre for å få gjennomslag for sine krav.

— Vi har en streikekasse som gjør at vi kan holde ut betydelig lenger enn sist, sier NISO-leder Joachim Walltin til Aftenposten, uten å ville avsløre den faktiske størrelsen på streikekassen.

Les også:

To års kamp

Han understreker at organisasjonen er meget kamplysten.

— Dette er noe vi har jobbet med i to år. Vi har hatt mange møter, og føler vi har medlemmene bak oss – dette er noe som er veldig viktig for våre medlemmer.

Med dette, mener Walltin retten til å velge eget arbeidsutstyr – for fotballspillere vil det si fotballsko. Spillerorganisasjonen har funnet at det i 15 av 17 land i Europa er opp til spillerne selv å velge utstyr, men i Norge har man ikke den retten – der må man bruke utstyr fra klubbens leverandør. NISO hevder at NHO Idrett ikke var villige til å vike en tomme på det forholdet, og da var et brudd i meklingen uunngåelig.

— Vi har opplevd at de har vist veldig liten vilje til å forplikte seg, og da var det umulig å komme noen vei.

Forventer nytt utspill fra klubbene

Dermed må det neste utspillet komme fra NHO for at det skal bli nye samtaler, understreker Walltin.

— Vi har forsøkt å være løsningsorienterte, og kommet med mange forslag. Nå må det komme en bevegelse fra deres side, understreker NISO-lederen.

Bjørn Tangnes er leder for NHO Idrett. Ikke overraskende er han ikke enig i Walltins påstander.

— Vi hadde klart å bli enige om de to andre kravene til NISO, om oppsigelsesvern og ferie, men vi var langt fra hverandre når det gjelder retten til å velge utstyr.

Dårligere avtaler gir mindre lønn

Tangnes vil gå så langt som å si at spillerne nærmest slår bena under seg selv. Skal ikke utstyrsleverandørene stå for skotøyet, vil klubbene få dårligere avtaler – og spillerne vil igjen få dårligere lønn.

— Det er et korrekt resonnement. I tillegg gjelder slike avtaler ikke bare for spillere på A-lagsnivå. Mange yngre spillere vil bli skadelidende, for enkelte klubber kan det være så mange som 70 breddelag som nyter godt av slike avtaler, og da vil også bli skadelidende ved at skotøyet blir dyrere.

Avfeier NISO-kritikk

At NISO nå venter på at NHO skal komme med et nytt forhandlingsutspill, tar Tangnes med knusende ro. Han mener de har strukket seg langt for å få til en avtale.

— Hva fremtiden vil bringe, skal jeg ikke si noe om, men det er helt åpenbart at vi har vist vilje til å finne løsninger.

NHO Idrett-lederen er heller ikke enig i at det er fullt så enkelt i de 15 landene i Europa som NISO hevder.

— Vi har fortsatt til gode å finne eksempler i Europa hvor dette er tariffestet, i stedet er det regulert i avtaler og individuelle ansettelseskontrakter, og da blir det annerledes. Mye av argumentet faller om en spiller da skal bytte til en annen skotype hvis klubben allerede har en utstyrsleverandør, sier Bjørn Tangnes til Aftenposten.