I dag ble det klart at 95 spillere i den norske eliteserien er tatt ut i streik.

Hovedgrunnen til det får AaFKs klubbdirektør Henrik Hoff til å reagere. Det mest sentrale punktet dreier seg om at spillerne — gjennom fagforbundet NISO - krever retten til å velge skoleverandør selv.

Jeg må være så ærlig å si at jeg ikke fatter hva NISO tenker på. Jeg synes det som skjer er trist for norsk idrett , sier Hoff.

Les også:

- Rammer bredden

Han mener kravene til NISO vil virke mot sin hensikt – og at de på sikt vil være ødeleggende for bredden i norsk idrett.

— Dersom NISO får viljen sin vil det bare gagne de mest profilerte i norsk idrett. Det vil bare være noen få som får gå og ta ut sine egne sko. Dette er i tillegg de som tjener mest allerede, sier Hoff.

Han fortsetter engasjert:

— Samtidig pålegger man alle de andre, de yngste og de dårligst betalte, å kjøpe seg sko selv. Spesielt for breddeklubbene kan det gi drastiske konsekvenser, sier Hoff og minner om at dette også gjelder håndball- og ishockeyklubber.

Han vil ikke gi eksakte tall, men viser til at utstyrsavtalen er blant de aller største sponsoravtalene AaFK har.

— Om vi skulle miste en slik avtale er det dramatisk, sier han.

— Men har du ikke forståelse for at enkelte skomerker ikke passer til alle?

— Jo, og det er en ting som irriterer meg. NISO sa i utgangspunktet at kravet var av hensyn til HMS (Helse, miljø og sikkerhet). Men det kan vi dokumentere at de nå har gått vekk i fra. Nå er det rettighetene de ønsker, sier Hoff.

- Feil å sammenligne

Sunnmørsposten har ikke lykkes i å komme i kontakt med NISO fredag formiddag. Men på sine egne hjemmesider skriver de blant annet at en undersøkelse viser at spillere i 15 av 17 europeiske land får velge sko selv.

— Fritt skovalg burde vært innført for lenge siden, sier John Arne Riise til NISO.

Det er også et punkt Henrik Hoff er sterkt uenig i.

— Det er ikke sammenlignbart. Norge er ikke som England der man har 50-60 millioner innbyggere å ta av. Vi må forholde oss til norske forhold. Norske klubber trenger hver en krone vi kan få, sier han.

- Har strukket oss langt

I tillegg til utstyrspunktet krever NISO blant annet ei ferieuke om sommeren og et sterkere oppsigelsesvern.

— Jeg vil si at NHO har strukket seg veldig langt på alle punkter bortsett fra skoavtalen. Men der er vi klokkeklare, sier Hoff.

Han mener hele situasjonen er uheldig for norsk idrett. Seks AaFK-spillere er omfattet streiken, og resten er det sendt ut permitteringsvarsel på. Fortsetter streiken er det sannsynlig at resten av spillerne blir permittert.

— En sånn streik er aldri heldig. Men slik det har utviklet seg stiller jeg meg fullstendig bak klubbene, sier Hoff.