VALLE (Aftenposten): Det var ingen lystig forsamling som returnerte til Valle fra Haugesund ved lunsjtider fredag. Riktignok tok Martin Andresens mannskap sitt første poeng på fire seriekamper, men tanken på streik var noe som tilsynelatende fristet lite.

Følgende åtte NISO-organiserte spillere er tatt ut:

André Muri (NISO-representant), Freddy Dos Santos, Morten Berre, Amin Nouri, Lars Iver Strand, Gudmund Kongshavn, Harmeet Singh og Aleksander Solli.

Andresen: — Ville melde seg direkte ut

Noen voldsom streikevilje var det tilsynelatende ikke da Aftenposten møtte spillerne - og Vålerengas ledelse - ved lunsjtider fredag, rett etter at klubben hadde holdt et orienteringsmøte om situasjonen.

— Det var en tre-fire spillere som spillere som spurte om de kunne melde seg ut av NISO med en gang, sier Martin Andresen, som er sikker på at streiken vil være over i løpet av kort tid.

— Det finnes ikke noen støtte for denne streiken i medlemsmassen. Det er en helt meningløs sak å gå til streik på, og jeg tror at NISO vil miste flere medlemmer fremover, mener Vålerenga-treneren.

Håper på snarlig avblåsning

Vålerengas NISO-representant André Muri var ikke særlig lysten å prate om situasjonen som har oppstått, men understreker likevel at han stiller seg solidarisk med NISO.

— Det er viktige krav som er stilt. Vi er privilegerte i Vålerenga, og har en bra utstyrsleverandør, men jeg skjønner at kravene er fremmet.

— Samtidig ønsket vi ikke at det skulle bli noen streik, og jeg håper virkelig at den blir fort avblåst.

Dos Santos syklet hjem

Freddy dos Santos er av samme oppfatning. Han satte seg på sykkelsetet og tok fatt på hjemveien etter å ha blitt informert om NISOs avgjørelse.

— Jeg skal holde meg i form ved å ta en joggetur rundt Sognsvann i dag, så får vi som er i streik se om vi må ta en prat etter hvert for å organisere noe løkkefotball. Jeg håper likevel at vi slipper det, og at streiken snart er avblåst.

Dos Santos og de sju øvrige spillerne som er tatt ut i streik er nå pålagt å levere fra seg alt treningsutstyr som tilhører Vålerenga, og må holde seg unna all organisert trening med klubben.

— Jeg stiller meg bak solidarisk bak NISO som kjemper for flertallet. Men jeg håper dette går over kjapt. Dette var ikke noe moro forrige gang, og det føles ikke bedre nå, konstaterte dos Santos.

Han var også med under historiens første streik i norsk idrett i 2002. Den gangen var det uenigheter rundt tariffoppgjøret som førte til streik.

Håper på rask løsning

Spillertalsmann Kristofer Hæstad er ikke blant de 16 Vålerenga-spillerne som er NISO-medlemmer. Han blir dermed værende på treningsfeltet som før.

— Det er ikke gøy å miste åtte spillere fra trening. Vi håper de kan komme til enighet og få en rask løsning. Vi har bare lyst til å spille fotball. Jeg har forståelse for at enkelte sliter med for eksempel fotballsko som ikke er gode nok. Vi er stort sett fornøyde med Adidas, påpekte VIFs midtbanesliter.

— Du får ha god ferie, Muri! meldte Kristofer Hæstad til midtstopperen før han løp til treningsfeltet for restitusjonstrening. Muri forsvant i motsatt retning og må holde seg borte fra Vålerengas organiserte treninger fram til det foreligger en løsning på konflikten.

NISO-leder Joachim Walltin uttalte tidligere fredag til NRK at gjennomgåelse av kontrakter og styrking av spillernes oppsigelsesvern er andre årsaker til at NISO og NHO Idrett ikke kom fram til en løsning på uenighetene.