KRISTIANSAND: — Dette er en streng dom, mener mannens forsvarer, Ben Fegran.

Får ikke jobbe med barn

Mannen stod tiltalt for overgrep mot 27 gutter i Våg. Totalt er han dømt for å ha forgrepet seg seksuelt mot guttene ved 68 anledninger.

I tillegg til de fire årene i fengsel, er mannen også på ubestemt tid fratatt retten til å arbeide med barn.

— Vi vurderer akkurat nå hvorvidt vi skal anke, og på hvilket grunnlag, sier Fegran.

- På hvilket grunnlag kan dommen ankes, slik du ser det nå?

— Blant annet finnes det er uklare grensedragninger i forhold til hva som er seksuell omgang og seksuell handling, mener forsvarer Fegran.

Samarbeidet med politiet

Retten fastslår i skjerpende retning at det er sterke allmennpreventive hensyn som tilsier at overgrep begått av en voksen tillitsperson krever en streng straff.

Mannen dømmes for overgrep mot totalt 27 barn. Omlag halvparten skal ha vært under 14 år da overgrepene fant sted. Den yngste gutten som skal ha blitt utsatt for seksuell omgang var 13 år, mens den yngste som skal ha blitt utsatt for seksuelle handlinger var 10 år da overgrepet skal ha skjedd.

I formildende retning vektlegges at mannen har erkjent en god del av forholdene, noe som skal ha redusert belastningen for de fornærmede.

Mannen har tidlig i etterforskningen opplyst om navn på ofre som politiet ikke var kjent med.

Erkjente delvis straffskyld

Den domfelte har erkjent delvis straffskyld for den omfattende tiltalen, men har nektet for enkelte punkter, samt de fleste groveste tiltalepunktene som går på seksuell omgang. Under rettssaken konkluderte sakkyndige psykiatere med at 31-åringen er strafferettslig tilregnelig. De ga ham diagnosen pedofil, og mener det er fare for at han kan gjøre nye overgrep.

— Dette er ikke impulspreget, men målrettet og planmessig gjennomføring av straffbare handlinger for å tilfredsstille sin egen seksuelle preferanse, sa aktor Ingrid Thorsen under sin prosedyre forrige torsdag.

Mildere enn aktors påstand

Aktor la ned påstand om at 31-åringen måtte dømmes til fem års fengsel, og at han måtte fratas retten til å jobbe med barn. Mannens forsvarer, advokat Ben Fegran, la ned påstand om frifinnelse for flere av tiltalepunktene, og ba for øvrig Kristiansand tingrett anse hans klient på mildeste måte.

— Jeg mener det er strengt å idømme fire års fengsel i denne saken, selv om det er ett år kortere enn aktors påstand. Det begrunner jeg med at vi ikke har noen liknende dommer fra tidligere, sier Fegran til fvn.no.

- Er du og din klient likevel lettet over at straffen er lavere enn aktors påstand?

— Det har jeg ingen ytterligere kommentar til enn at jeg altså mener dette er en streng straff, sier Fegran.

Fegran var selv innom fengselet med en kopi av domslutningen til idrettslederen fredag formiddag.

- Hvordan reagerte din klient?

— Nei, vi hadde et såpass kort møte at det vil jeg ikke si noe om. Vi skummet gjennom dommen sammen, før jeg måtte gå i retten, sier Fegran til fvn.no.

Må betale erstatning

Mannen må ifølge dommen betale totalt 960.000 kroner i oppreisning til guttene. 20 gutter skal få 30.000 kroner hver, tre gutter 40.000 kroner hver, to skal få 50.000 kroner hver, én gutt skal få 60.000 kroner, og én gutt 80.000 kroner.

Dette er et noe lavere oppreisningsbeløp enn skissert av bistandsadvokatene.

De la i retten ned påstand om at 31-åringen må betale totalt 1.490.000 kroner i oppreisning til guttene. Det innebærer 50.000 kroner til 23 av guttene, 70.000 kroner til to av dem, og 100.000 til ytterligere to.

31-åringen har vært sentral i det sportslige arbeidet i Våg i flere år, og har blant annet hatt ansvaret for klubbens elitesatsing. Overgrepene mannen er dømt for skjedde fra sommeren 2007 til februar i år, da mannen ble pågrepet i sin bolig i Kristiansand.

Under den sju dager lange rettssaken ble dommeravhør av 26 av guttene spilt av. Bare én av guttene forklarte seg i retten. Den tiltalte var til tider tydelig preget av det guttene fortalte, og beklaget sterkt til foreldre som var til stede.