KRISTIANSAND: 31-åringen forklarte seg tirsdag ettermiddag om et av overgrepene han er anklaget for. Den tidligere sportssjefen erkjente å ha befølt gutten, og forklarte at han har vært preget av desperasjon og fortvilelse.

Selvbedrag

— Det handlet mye om selvbedrag. Når det gjelder pedofili har jeg stilt meg selv det spørsmålet flere ganger. Jeg ser på meg selv som en person som vil alle godt. I forhold til disse overgrepene har jeg fortalt meg selv at det ikke har skjedd noe galt. Det har ikke vært min intensjon å forgripe meg, sa 31-åringen.

På spørsmål fra dommeren erkjente idrettslederen at han nå skjønte at det var galt det han gjorde med guttene. 31-årinegn forklarte at han har fortalt seg selv at han bedrev skadebehandling, men at han etter hvert skjønte hva han gjorde. En hendelse i januar i år skal ha gjort utslaget.

Visste at gutten var under 14 år

Den første forklaringen som ble spilt av for retten tirsdag omhandlet et av de mer alvorlige forholdene i tiltalen, seksuell omgang med en gutt under 14 år. 31-åringen skal forklare seg konkret om hvert enkelt tilfelle etter hvert som de spilles av i retten.

— Denne hendelsen var kanskje en definitiv avlivning av selvbedraget. Det er ikke noen tvil om at det var dårlig gjort, sa 31-åringen, som erkjente at han visste at gutten var under 14 år.

Den tiltalte fotballtreneren har også erkjent at han utnyttet tillitsforholdet han hadde overfor guttene.

— Det tragiske er at jeg ikke hadde kunnet gjøre det jeg har gjort uten dette tillitsforholdet, bemerket den tiltalte.

Nekter for de mest alvorlige anklagene

Den it-utdannede 31-åringen fikk i 2008 ansvaret for elitesatsingen i klubben. Han fikk da ansvaret for den sportslige utviklingen til spillerne som er eldre enn 14 år.

Idrettslederen er tiltalt for seksuelle overgrep mot 27 gutter i idrettsklubben Våg. 31-åringen erkjente i retten flere av overgrepene, men nekter for de mest alvorlige anklagene.

- Ikke seksuell omgang

  • Tiltalte har ikke gjort noe som er over grensen til seksuell omgang, sa advokat Ben Fegran i en kort kommentar etter aktors innledningsforedrag.

Aktor Ingrid Thorsen hadde da gjort rede for hvordan politiet avdekket omfanget av misbruket i idrettsklubben. Overgrepene skal i all hovedsak ha skjedd i forbindelse med massasje.

Gutt forklarte seg

Tirsdag formiddag ble opptak fra et av de mange dommeravhørene spilt av for retten. En av guttene som 31-åringen skal ha forgrepet seg på forklarte at han ble bedt om å komme inn i garderoben for å bli behandlet for en skade. Mens gutten ble massert skal 31-åringen ha befølt ham.

Påtalemyndigheten mener fotballtreneren er strafferettslig tilregnelig, og at han har utført overgrepene som et resultat av sine pedofile legning.

Pedofil og narsisstist

  • Han har fått diagnosen pedofil og har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sa Thorsen tirsdag.

Samtlige overgrep har ifølge politiet skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, siden han har utnyttet tilliten han hadde som trener til å skaffe seg seksuell kontakt.

— Barna hadde en enorm tillit til ham, og det var viktig å vise ham respekt. Han ble av en omtalt som «høvdingen» i Våg, sa Thorsen.

31-åringen har selv bidratt til å gjøre åtte forhold kjent for politiet, og har vært villig til å forklare seg. Han har tidligere sagt at han var lettet over å bli stoppet.