KRISTIANSAND: Legen, som har vært hovedlege i Start i ni år, var i retten klar på at massering i lysken ikke er hensiktsmessig for å behandle lyskeskader.

VITNET: Den tiltalte 31-åringen fant mye av informasjonen om skadebehandling i en artikkel av lege Aleksander Sandnes. (Arkivfoto) Foto: Arkivfoto

— Jeg har aldri massert selv i lysken. Det er ikke noe å massere der. Det er ikke i lysken vi behandler lyskeproblemer. Det er enten over eller under, sa Sandnes, som plasserte den klassiske fotballmuskelen ti centimeter under lysken. 22 av 27 massert

Den overgrepstiltalte 31-åringen har under rettssaken gjentatte ganger forklart at han behandlet fotballguttene for skader i lysken. Mesteparten av bakgrunnsmaterialet for skadebehandlingen hadde han fått fra en artikkel Sandnes har publisert på sine nettsider.

22 av de 27 guttene mannen er tiltalt for overgrep mot, er blitt utsatt for enten massasje eller press mot lysken. Mange er samtidig blitt berørt på kjønnsorganet.

Tiltalte har tidligere uttalt at han kunne kjenne skader uten medisinsk erfaring.

— Jeg har vært helt overbevist selv om at jeg kunne det, sa 31-åringen i retten forrige uke.

— Det er ingen trenere som driver med behandling selv, sa Sandnes i retten i dag.

- Ikke vært nøye

Tiltalte har forklart i retten at han kjente etter hevelser i lysken hos fotballguttene, men svarte følgende på aktor Ingrid Thorsens spørsmål om han var bevisst på å ikke komme borti kjønnsorganet:

— Jeg har ikke vært nøye hver gang, sa han.

Også en privatpraktiserende fysioterapeut vitnet i retten tirsdag. Hun har vært tilknyttet Våg med et tilbud om at skadede fotballgutter kunne komme til henne uten å gå via fastlege.

— Jeg har jobbet som fysioterapeut i 25 år, og har aldri vært i nærheten av et mannlig kjønnsorgan i forbindelse med behandling av lyskeskader. Det er ikke nødvendig, sa hun.

Vondt

Mange av guttene som har forklart seg i dommeravhør, har uttalt at det gjorde vondt da 31-åringen trykket mot lysken deres.

— Det gjør veldig fort vondt der. Derfor er det heller ikke noe sted å undersøke, sa Sandnes i sin vitneforklaring.

Legen ble selv kontaktet av 31-åringen på treningsfeltet.

— Han tok kontakt med meg i forbindelse med skadeforebygging hos unge gutter. Det var mye skader i Våg, forklarte legen.

Henvist til artikkelen

Tiltalte ble henvist til artikkelen på internett, som Sandnes har laget med hensikt å informere foreldre, trenere og idrettsledere om skadeforebygging hos unge fotballspillere.

— Hvis han ville ha et alibi for å være i lysken, så kunne han kanskje finne det der. Men det står ingenting om hva man skal gjøre i lysken. Mellom 70 og 80 prosent av fotballspillere har et ubehag i lysken til enhver tid, men det har ingen hensikt å massere den, sa Sandnes.