Han ble født på en av gårdene rett bak flystripa, og har sittet under duren av de fleste flytyper gjennom årenes løp. Under krigen regnet det granatsplinter over hustakene i Borgeveien i Tveit, og før jetflyene til Braathens SAFE gjorde sitt inntog på midten av 1960-tallet kunne motorene bråke så fælt at gatelampene i nabolaget skrudde seg ut, taksteinen raste ned og kittet i vinduene på låvene sprakk.

Mange minner: Thor Borgen har mange minner etter et langt liv i Borgeveien. Noe av det han husker best er flykampene under krigen, da granatsplintene haglet over hustakene. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg husker vi satt i hagen og holdt for ørene og nesten ble løftet opp av stolen på grunn av lufttrykket.

Thor Borgen

Takstein falt av

Nå er lyden fra de nye maskinene som pusekattjammer å regne, i motsetning til hva Thor Borgen er vant med fra tidligere.

— Tidligere lå det hus rett bak der rullebanen slutter i dag. Men de måtte rives da rullebanen skulle utvides fordi de lå for tett opptil. Men jeg husker at vi i gamle dager satt i hagen til mine tidligere naboer der nede og holdt for ørene og nesten ble løftet opp av stolen på grunn av lufttrykket. Flyene fløy svært lavt over hustakene der, og lufttrykket ble voldsomt, minnes Borgen.

God utsikt: Fra hagen kan Thor Borgen (t.h.) og kona Asbjørg se alle flyene som kommer og går. Her sammen med nabo Birger Tvedt. Foto: Reidar Kollstad

Han sitter i hagen foran huset sitt i Borgeveien 7 i Tveit med selskap av sin kone Asbjørg og nabo Birger Tvedt. Huset hans ligger et steinkast fra gården han vokste opp på like nede i veien. Ekteparet Borgen har bodd her i over 50 år. På tross av både fly og dramatiske hendelser under krigen, da tyskerne okkuperte flere hus i veien for å lage radiostasjon, minnes Thor Borgen oppveksten som både trygg og harmonisk.

Før flyplassen kom, drev flere av bøndene på gårdene i Borgeveien med husdyr og hadde mye dyrket mark. Det er det imidlertid nesten helt slutt på i dag.

Hører ikke flyene: Asbjørg Borgen (i midten) sier hun er blitt så vant med lyden av flyene som går opp og ned at hun nå bare merker det om de ikke skulle komme. Her sammen med nabo Birger Tvedt og ektemannen Thor Borgen. Foto: Reidar Kollstad

Hører ikke flyene lenger

Når det gjelder støy, ble det hele litt bedre når Braathens byttet ut propellflyene sine med jetfly. Men husene som lå nærmest foran rullebanen måtte likevel vike til fordel for utvidelse av rullebanen for noen år siden. I dag er områdene rett rundt flyplassen inndelt i soner, og sonene bestemmer hvor det er lov til å bygge. Rett under innflyvningen er det ikke lov til å bygge noen ting, og det er også store restriksjoner for hvordan Borgen og naboene kan bygge ut husene sine.

Asbjørg Borgen sier hun er blitt så vant med lyden av flyene at hun ikke legger merke til dem lenger.

— Jeg hører bare når ikke de kommer! smiler hun.

Forbudt å bygge: Her, rett under flyenes inn- og utflyvning er det forbudt å bygge noe. Tidligere lå det hus her, men de måtte rives da rullebanen ble utvidet. Bak fra venstre: Sigurd Tvedt, Asbjørg Borgen og Thor Borgen (foran). Foto: Reidar Kollstad

Savner Soldatheimen

Nabo Birger Tvedt er også født i Borgeveien i Tveit, og har flyttet tilbake til sitt barndomshjem. Noen av de beste minnene han har er fra den tidligere Soldatheimen, som lå tvers over veien og ned mot elva. Samlingsstedet ble opprinnelig bygget av tyskerne under krigen, men ble deretter overtatt av forsvaret. I mange år fungerte huset som både konsert— og revyarena og lokalt sosialiseringspunkt. Men i 1985 brant Soldatheimen ned, og ble aldri bygget opp igjen. Dette var et stort tap for bygda, mener Tvedt.

Før flyplassen: Bildet er tatt i 1937, og viser landskapet og gårdene som lå der flystripa på Kjevik ligger i dag. Alle disse gårdene måtte rives da utbyggingen av flyplassen startet i 1938. Foto: IKAVA, Widerøes flyveselskap

— Vi måtte jo dra utenbys og prøve lykken når soldatene tok alle Tveit-jentene fra oss.

Thor Borgen

— Vi mistet noe av identiteten vår som Tveit'ere når Soldatheimen brant. Det var ikke få soldater som fant sine utkårede der. Men alle guttene som kom til Kjevik med forsvaret gjorde også at det ble rift om Tveit-jentene våre, sier han.

Thor Borgen måtte blant annet til Greipstad for å finne Asbjørg.

— Ja, vi måtte jo dra utenbys og prøve lykken når soldatene tok alle Tveit-jentene fra oss, ler Borgen.

Men at Asbjørg har holdt ut i Borgeveien i over 50 år, vitner om at det antakeligvis var et klokt valg av ham å reise utenbys.

Forbudt å bygge: Her, rett under flyenes inn- og utflyvning er det forbudt å bygge noe. Tidligere lå det hus her, men de måtte rives da rullebanen ble utvidet. Bak fra venstre: Sigurd Tvedt, Asbjørg Borgen og Thor Borgen (foran). Foto: Reidar Kollstad