Høllen i Søgne har alltid vært et populært sted å komme sjøveien til. Helt fra den gangen det var tingsted på 1500-tallet har havna vært et senter for båttrafikk. På 1800-tallet var det skipene med jord og takstein fra Holland som la til, mens det i dag er skjærgårdsjeepene med solhungrige nordmenn på softis-jakt som har tatt over. Har du hoppet av i Høllen og begynt å vandre oppover mot Søgne sentrum, har du kanskje vandret gjennom Høllegata. Med sine hvite trehus fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet er den som er et lite museum i seg selv.

Den gang da: Det gamle bakeriet ble lagt ned på 1980-tallet og har stått tomt siden. Nå håper beboerne at rette vedkommende vil se verdien i å starte opp nye virksomheter i de tomme husene i gata. Foto: Kjartan Bjelland

— Det kommer veldig mange turister hit i sommerhalvåret, de fleste i store busslaster.

Norvald Sture, beboer

Det perfekte hjem: -Jeg har det så godt her, og føler meg så trygg. Det er et fantastisk nabolag, sier innflytter Ellen Bjørnstad. Foto: Kjartan Bjelland

Hvert år besøker cruiseturister og andre langveis— og kortveisfarende Høllegata. Beboerne opplever stadig å få nysgjerrige amerikanere og italienere inn i hagen. Det synes de egentlig er helt greit, det er noe man blir vant med.

— Det kommer veldig mange turister hit i sommerhalvåret, de fleste i store busslaster. De parkerer på toppen, går gjennom gata og ned til Høllen, forteller beboer Norvald Sture.

Kona Åse forteller at hun ved en anledning fikk spørsmål av en fascinert amerikansk turist om hun var «en ekte nordmann». Han trodde antakelig hun var leid inn som en del av «utstillingen». Og slik er det bare når man bor i et levende museum.

Så greit atte: De har det helt greit i Høllegata når sommeren endelig kommer og bakgården kan brukes til kaffemøter og gode samtaler. Fra venstre: Ragnhild Ramsland Strand, Åse Sture, Ellen Bjørnstad og Norvald Sture. Foto: Kjartan Bjelland

— Ha ha, da måtte jeg si at jeg faktisk bor her på ordentlig og at dette er mitt hus, ler Åse.

Hun tilbrakte barneårene i den idylliske gata, sammen med venninne og nabo Ragnhild Ramsland Strand. Begge returnerte og overtok barndomshjemmene da foreldrene ble gamle. Huset til ekteparet Sture er historisk, det var det tidligere tinghuset i Søgne. De fleste husene i Høllegata er bygget på slutten av 1800-tallet.

— Det finnes ikke noe annet sted i verden jeg vil bo enn her i Høllegata, og her flytter jeg aldri ifra, sier Åse.

Ragnhild er helt enig.

En ekte sørlandshage: Ellen Bjørnstad og Åse Sture koser seg i sistnevntes grønne og blomstrende hage i Høllegata. Foto: Kjartan Bjelland

— Her har jeg funnet mitt perfekte hjem, og jeg synes det er så flott når de som flytter hit velger å bevare mye av det gamle og opprinnelige ved husene.

Ellen Bjørnstad, beboer

Men naboene innrømmer at man bør være glad i å pusse opp og vedlikeholde om man skal kjøpe hus i Høllegata. De gamle trehusene krever en del arbeid. Men for dedikerte sjeler er de en nostalgisk gavepakke.

Dekorasjon: En vakker gallionsfigur pryder garasjen i bakgården til Ellen Bjørnstad. Foto: Kjartan Bjelland

Nabo Ellen Bjørnstad er innflytter i gata, og mener hun har funnet drømmehjemmet i sitt lille, hvite trehus, som hun har innredet i tråd med hvordan huset så ut opprinnelig. Å flytte inn i en moderne funkisleilighet var aldri et alternativ for henne.

— Nei, det kunne jeg aldri gjort. Her har jeg funnet mitt perfekte hjem, og jeg synes det er så flott når de som flytter hit velger å bevare mye av det gamle og opprinnelige ved husene. I tillegg er dette et fantastisk nabolag hvor jeg føler meg trygg hele tiden, sier hun.

Det er lett å drømme seg bort til en helt annen tid når man vandrer gjennom Høllegata og studerer de gamle dørene, sittebenkene i trappeoppgangene, huslyktene og vinduskarmene. Det er nesten så man kan høre lyden av 1800-tallets dampskip og den hektiske aktiviteten fra landhandelen i havna i det fjerne.

Fra gamle dager: Høllen på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tror det ligger et enormt potensial i denne gata, for folk som ønsker å satse på små virksomheter.

Ellen Bjørnstad, beboer

Likevel er det noe litt «uforløst» over gata i dag. Her finnes ingen caféer, bakerier, slaktere eller små delikatesseforretninger lenger. Naboene er enige om at de savner aktivitet, og gjerne skulle ønsket seg liv i de gamle forretningene igjen. Fremdeles henger det kringleformede skiltet ved inngangspartiet Høllegatas gamle bakeri, og minner om at det en gang var både handel og felles møteplasser i gata. Men bakeriet ble stengt på 1980-tallet, og deretter har huset forfalt en del.

Sørlandsidyll: Høllegata i Søgne er så spesiell at den hvert år blir besøkt av et tusentalls turister. Det synes beboerne Ragnhild Ramsland Strand (f.v.), Åse Sture, Ellen Bjørnstad og Norvald Sture er veldig hyggelig. Foto: Kjartan Bjelland

— Det hadde vært veldig synd om disse husene ble revet til fordel for noe moderne, slik det ofte kan bli når politikerne bestemmer. Jeg tror det ligger et enormt potensial i denne gata, for folk som ønsker å satse på små virksomheter. Men det må være de rette folkene, og noen som har respekt for gatas historie, sier Ellen.