Den bratte skråningen på Hånes, som den dag i dag fortsatt er Sørlandets aller største borettslag, hadde Kristiansand kommune egentlig tenkt som et egnet sted for å lage en ny, stor hoppbakke på slutten av 1970-tallet. Men skjebnen ville det annerledes. Bakken ble nemlig ansett som for bratt for hopping. KOBB fikk overta området, og det ble raskt konkludert med at det skulle bygges boliger der i stedet.

Trygg ferdsel: Gatene i Brattbakken borettslag er laget så smale at det bare såvidt går an å komme inn med biler. Målet var at biltrafikken skulle være minimal og gatene trygge å ferdes i da borettslaget ble bygget på 80-tallet. Fra venstre: Rolf Mikael Gare, Terese Dahl, Maja Eline Dahl-Jakobsen og Svanhild Sundby. Foto: Reidar Kollstad

Fram til 1983 spratt det deretter opp hele 299 boenheter, både i form av terrasseblokker, tomannsboliger og eneboliger. Dette gjorde at Brattbakken endte opp som datidens aller største byggeprosjekt i Kristiansand.

Lekeplasser: Maja Eline Dahl-Jakobsen synes det er helt greit at det har blitt bygget så mange fine, nye lekeplasser i Brattbakken. Foto: Reidar Kollstad

— Her bor det folk i alle aldre nå. Fra barnefamilier, til enslige, til godt voksne og virkelig seniorer.

Rolf Mikael Gare, styreleder

Folk i alle aldere

Styreleder i borettslaget Rolf Mikael Gare har bodd i Brattbakken de siste ni årene, og vært med i styret i sju år. Han har nok å holde fingrene i med 299 husstander og vedlikehold av de store uteområdene og bygningene. Men å ha mye kontakt med beboerne trives han veldig godt med, og sier naboskapet dem imellom er svært godt på tross av størrelsen på borettslaget.

— Her bor det folk i alle aldre nå. Fra barnefamilier, til enslige, til godt voksne og virkelig seniorer. Det som jeg synes er så fint er at det ikke har skjedd noen forgubbing her. Aldersmessig er det fortsatt veldig jevnt fordelt, sier Gare.

Det gode liv i Brattbakken: De er skjønt enige om at Brattbakken er verdens beste sted å bo, naboene Rolf Mikael Gare (f.v.), Svanhild Sundby, Katharina Klausen og Terese Dahl. Foto: Reidar Kollstad

— Det har vært viktig å opprettholde den lave trafikken inn mellom husene.

Rolf Mikael Gare, styreleder

Miljøvennlig

Brattbakken ble bygget med tanke på at det skulle være et svært miljøvennlig borettslag. Det skulle være minimalt med biltrafikk inn til bebyggelsen, og gatene er derfor laget veldig smale. I tillegg er uteområdene store og nærhet til skog og strand var et viktig element. Brattbakken borettslag har nemlig sin helt egne strand, Solvika, som ligger et steinkast fra selve bebyggelsen. Selv om parkeringsmulighetene har blitt utvidet som følge av flere biler per beboer i dag, har gatene i Brattbakken forblitt like smale og med en fartsgrense på bare 10 km/t.

Svanhilds oase: Beboerne velger selv hva de ønsker å gjøre med uteområdene sine, og Svanhild Sundby har trolig den aller flotteste og største hagen i nabolaget. Foto: Reidar Kollstad

— Det har vært viktig å opprettholde den lave trafikken inn mellom husene, og selv om folk i dag får lov til å kjøre inn og lempe av varer og lignende, så er det fortsatt lite trafikk og trygt for barn å leke i nabolaget, sier Gare.

Slående utsikt: Brattbakken borettslag har en fantastisk panoramautsikt over Topdalsfjorden. Foto: Reidar Kollstad

Stor renovering

I år 2000 gjennomgikk Brattbakken et gigantisk renoveringsprosjekt, hvor all trehusbebyggelse fikk et stort kosmetisk løft. I tillegg har nye lekeparker kommet til etter hvert, og i hver gate er det nå muligheter for lek både for beboerne og folk som går forbi på tur.

Alle de fæle fargene som var her opprinnelig ble skiftet, og det er vi veldig fornøyd med.

Svanhild Sundby, tidligere styreleder

Brattbakkstua: Det åttekantede lille huset som har fått navnet Brattbakkstua har hatt mange funksjoner opp gjennom årene. I dag fungerer samlingsstedet som kontor for borettslaget. Beboerne har også muligheter for å leie stua til konfirmasjoner og barnebursdager. Foto: Reidar Kollstad

— Det ble skiftet kledning på alle hus, satt inn nye vinduer og nye dører og malt på begynnelsen av 2000-tallet. Hele trehusbebyggelsen fremstod da som ny. Alle de fæle fargene som var her opprinnelig ble skiftet, og det er vi veldig fornøyd med, sier mangeårig beboer og tidligere styreleder Svanhild Sundby.

Stille og trygt: Terese Dahl synes Brattbakken borettslag er et perfekt boligområdet for datteren Maja Eline å vokse opp i. Styreleder Rolf Mikael Gare (t.h.) bruker mye tid på å sørge for at nabolaget fungerer og miljøet er godt. Foto: Reidar Kollstad

Hadde dårlig rykte

Gjennom 90-tallet slet Brattbakken, i likhet med andre borettslag i bydelen Hånes, med et ganske dårlig rykte som følge av kriminelle ungdomsgjenger som herjet i området, og sto for mye innbrudd og hærverk. På et tidspunkt hadde Brattbakken til og med egen politivakt på jobb flere dager i uka. Men tidene har forandret seg, og heldigvis til det bedre.

Flyfoto: Viser det store området som utgjør Brattbakken borettslag. I tillegg har det de siste årene også kommet til et nytt byggefelt: Hånes panorama, som ses foran på bildet. Foto: Reidar Kollstad

Beboer Terese Dahl og datteren Maja Eline Dahl-Jakobsen har bodd i Brattbakken siden desember i fjor, og sier de neppe kunne funnet noe bedre hjem til tilsvarende pris noe sted.

— Jeg bodde her da jeg var bitteliten en kort periode. Da var både borettslaget og bydelen en helt annen. Det har skjedd så mye her, og i dag er det bare kjempefint! Jeg får folk på besøk som nesten blir overrasket når de ser hvor stille, rolig og barnevennlig det er her nå, sier Dahl.