— Vi ønsker å lage et godt sted å bo her ute og å gi bydelen positiv oppmerksomhet, sier «festivalsjef» Morten Sørensen.

Fullt i hagen: Fra Dalsveifestivalen 2014, hvor blant annet Honningbarna holdt konsert. Foto: Arnli, Ann Magritt

Sommerfestivalen i hagen hans i Dalsveien har blitt en årlig tradisjon, hvor store og små beboere fra Justneshalvøya, Fagerholt, Justvik, Jærnesheia, Ålefjær og Eidsbukta samles for å spille musikk, grille og pleie sosiale relasjoner.

Idyllisk festivalområde: Hagen til Morten Sørensen ligger idyllisk til rett ved vannet, og hver sommer strømmer naboene fra bydelen til for å delta på Dalsveifestivalen. Foto: Privat

Sosialiseringsarena

Det som tidligere var et landlig hyttefeltet i Dalsveien på Justnes har siden 1970-tallet utviklet seg til å bli et nabolag med en blanding av nyere og eldre hus, og den årlige Dalsveifestivalen har blitt en fast samlings— og sosialiseringsarena for beboerne i nærmiljøet. Dugnadsånden og innsatsviljen er alltid stor når det nærmer seg festival, og initiativtaker Sørensen har aldri opplevd mangel på hjelpende hender i forbindelse med avviklingen av arrangementet.

  • At festivalen har skapt en nærere kontakt mellom oss i området er det ingen tvil om.

Flere burde prøve: -Flere bydeler burde prøve å arrangere festival, mener f.v.: Morten Sørensen, Gunn-Eva Holter Antonsen og Ben Tore Beinsland. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har fra starten av vært en helt enormt høy ja-faktor for dugnadsarbeid i forbindelse med Dalsveifestivalen. Ideen var i utgangspunktet å lage en arena hvor ungene våre kunne få muligheten til å treffes og å vise seg fram foran et større publikum med innslag på scenen. Etter hvert som årene har gått og man blir mer kjent med hverandre, blir festivalen en naturlig samtalestarter når man møtes ellers i året også, sier Sørensen.

Lavbudsjett og dugnadsånd

Både han og naboene Gunn-Eva Holter Antonsen og Ben Tore Beinsland mener alle nærmiljøer har både evne og mulighet til å sette i gang liknende prosjekter, og at mange flere burde gjøre det.

Stemningsfullt: Fra konsert med bandet Sir Guss Guss i hagen til Morten Sørensen under Dalsveifestivalen i 2014. Foto: Arnli, Ann Magritt

— I starten var det bare oss her i Dalsveien, men nå hjelper alle til. At festivalen har skapt en nærere kontakt mellom oss i området er det ingen tvil om. Blant annet er det mange småbarnsforeldre som treffer hverandre for første gang her, og fortsetter å vanke sammen også etterpå, sier Gunn-Eva Holter Antonsen.

Festivalen drives på lavbudsjett, men på grunn av den gode dugnadsånden, har den nå klart å holde det gående i sju år. I tillegg til at ungdommene og barna får vist seg fram med musikk og sang på scenen, er det også flere kjente artister som har vært på besøk for å spille.

Tradisjon: Dalsveifestivalen har blitt en tradisjon. Og hvert år pyntes Sørensens hage med plakater, grillen fyres opp og en stor scene med lys og lyd monteres. Foto: Privat

— Flere bydeler burde prøve å arrangere festival, eller i hvert fall noe som er større enn en gatefest.

Både kristiansandsbandene Subtrees og Honningbarna, samt Hilde Nordbakken-trio har holdt konserter i Sørensens hage.

— Flere bydeler burde prøve å arrangere festival, eller i hvert fall noe som er større enn en gatefest. Det skaper samhold og en stolthet over bydelen. Justvik har fra langt tilbake slitt litt med et ufortjent dårlig rykte på grunn av sosioøkonomisk standard i forhold til for eksempel Gimlekollen, sier Sørensen.

En uoppdaget perle: De tre naboene mener Justvik er en uoppdaget perle, og at bydelen tidligere har fått et litt ufortjent dårlig rykte. Foto: Kjartan Bjelland

Ufortjent dårlig rykte

Det at Justvik ble bygget ut til lave kostnader for 40 år siden, i motsetning til Gimlekollen som ble bygget ut til høykost på samme tid, kan være noe av årsaken til at det oppstod forskjeller mellom bydelene. Naboene i Dalsveien mener disse forskjellene er i ferd med å viskes ut, og avslører at de har hatt mange beboere fra Gimlekollen på festivalen. Med Dalsveifestivalen ønsker de å lage en arena hvor sosioøkonomisk standard er helt uten betydning. Et sted man bare møtes for å ha det gøy sammen.

Samlende: Dalsveifestivalen har blitt en ettertraktet sosialiseringsarena for beboerne på Justvik, mener f.v.: Ben Tore Beinsland, Gunn-Eva Holter Antonsen og Morten Sørensen. Foto: Kjartan Bjelland

— Uten Mortens hage hadde nok ikke dette kommet i stand. Initiativet hans har vært utrolig viktig.

— En får satt sammen mennesker på en helt ny måte. Dalsveien er et nabolag med folk og hus fra mange forskjellige epoker, unge og gamle. Det at vi kan møtes på tvers av alt dette og at alle har blitt med på å dra lasset sammen, viser hvor viktig det er å ta slike initiativ, sier Ben Tore Beinsland.

Han skryter av Morten Sørensen, som han mener er en ildsjel.

Stemning: Når mørket faller på utpå kvelden, fortsetter de voksne naboene festen. Dagen er alltid forbeholdt barna fra nærområdet. Foto: Privat

— Uten Mortens hage hadde nok ikke dette kommet i stand. Initiativet hans har vært utrolig viktig, sier Beinsland.

Men Sørensen vil ikke ta æren for hele herligheten, og mener det er vel så viktig å ha gode medarbeidere.

— Jeg tror alle bydeler har musikere som kan fylle en festival, det handler bare om at de må finne hverandre, sier Sørensen.