Det er kanskje værbitt der oppe, men så har de også kanskje byens aller vakreste utsikt.

Eneste blokka: Den lille stjerneblokka på Hamreheia er bygget i 1956 og er den eneste av sitt slag i akkurat dette området. Fra venstre: naboene Rune Gundersen, Danckert Monrad-Krohn, Kari Owrun Bue og Arne Bue. Foto: Heida Gudmundsdottir

Det er i hvert fall lett å tenke tanken når man står i toppleiligheten til Kari Owrun Bue og Arne Bue i den lille stjerneblokka med nummer 84 på Hamreheia på Lund. Fra glassverandaen i leiligheten ser de Odderøya, hele innseilingen til Kristiansand havn, Tangen, Kvadraturen og domkirketårnet, og hele veien over til Baneheia på den andre siden. Fra soveromsvinduet har de utsikt over gamle Kristiansand stadion, hele Lund og videre helt til Varoddbrua og Søm i øst.

Trives: Kari Owrun Bue beundrer utsikten fra den innglassede balkongen i femte etasje. Hun sier hun nekter å flytte fra Hamreheia 84 før hun må bæres ut, og det er mye takket være utsikten. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Herfra flytter vi ikke før de må bære oss ut, sier Kari bestemt.

Ektemannen Arne og naboene Danckert Monrad-Krohn og Rune Gundersen protesterer ikke på den påstanden. Her er det tydelig at trivselsfaktoren er høy.

Bergtatt av utsikten

På tross av at den gamle stjerneblokka på toppen av knausen på Lund må tåle nådeløs behandling fra vær og vind og ikke inneholder heis, mener beboerne det skal ekstremt mye til for å kunne konkurrere med Hamreheia 84 når det kommer til beliggenhet.

— Da vi flyttet inn og skulle pusse opp litt her inne, så fikk jeg knapt gjort noe arbeid de første dagene. Jeg ble bare sittende og se på utsikten, erindrer Arne.

— Det er i hovedsak voksne folk som bor her, for familiene flytter gjerne ut når de får flere barn. Da blir leilighetene litt for små for dem. Men akkurat nå har vi en del barn i blokka, og det er veldig trivelig, supplerer Kari.

Grønt og skjønt: Området rundt blokka er grønt og vilt. Dette er også noe som er typisk for hvordan boligblokker ble bygget på 50- og 60-tallet. Området skulle alltid ha en "grønn lunge". Foto: Heida Gudmundsdottir

Helt spesiell blokk

I likhet med Arne og Kari har Danckert Monrad-Krohn bodd i blokka i 14 år. Han mener utformingen av blokka er noe av det mest karakteristiske.

— Stjerneblokker er jo en enormt arealeffektiv boligform. De er bygget slik at alle beboerne kan ha eksepsjonelt gode lys- og luftforhold. Så byggeteknisk er jo dette en liten revolusjon, sier han.

Mot byen: Fra kjøkkenvinduet har Kari og Arne Bue full oversikt over Kvadraturen, med kirketårnet midt i sentrum. Foto: Heida Gudmundsdottir

På 1950-tallet var det bolignød i Kristiansand, og det var i denne perioden stjerneblokk-konseptet dukket opp. Den store stjerneblokka på Valhalla på Lund ble bygget i 1955, den lille blokka på Hamreheia fulgte hakk i hæl i 1956, og deretter dukket det opp stjerneblokker flere steder i byen, blant annet på Tinnheia.

Innglassede balkonger

Rune Gundersen har bodd på Hamreheia siden 2013, og har tatt på seg verv som styremedlem i borettslaget. Han kan avsløre at samarbeidet naboene imellom er godt, og at økonomien de siste årene har fått en oppsving, etter at blokka har gjennomgått flere oppussingsprosjekter opp gjennom årene. Kledningen ble byttet ut på 1980-tallet, og i 2006/2007 fikk alle leilighetene innglassede balkonger.

— Balkongene med glass har jo vært et kjempeløft for oss. For det var nesten umulig å sitte ute på terrassen tidligere, med mindre det var helt vindstille. Det er jo værhardt her oppe, sier Arne.

Trives: Kari Owrun Bue beundrer utsikten fra den innglassede balkongen i femte etasje. Hun sier hun nekter å flytte fra Hamreheia 84 før hun må bæres ut, og det er mye takket være utsikten. Foto: Heida Gudmundsdottir

Kjøkkentrøbbel

Selv om blokka har gjennomgått moderniseringer opp gjennom årene, ligger det fremdeles en god dose 50-tallsnostalgi igjen i veggene.

50-tallsnostalgi: De smale vindeltrappene oser av tidstypisk byggestil fra 50- og 60-tallet. Selv om beboerne i Hamreheia ikke har heis, mener de den ekstra trimmen i de får i trappene bare er en bonus. Foto: Heida Gudmundsdottir

Blant annet i form av at beboerne den dag i dag har tilgang på felles vaskeri i kjelleren og at den gamle vindeltrappen i hver seksjon er eneste framkomstmiddel når man skal ta seg opp og ned mellom de fem etasjene. Det betyr blant annet mye gratis trim på Arne og Kari, som har plassert seg i toppleiligheten. Noen utfordringer i forhold til innflytting og oppussing har det også bydd på.

— Jeg husker best av alt den gangen vi pusset opp kjøkkenet, og vi hadde gitt klar beskjed til leverandørene om at vi måtte få delene til kjøkkenet båret helt opp og inn i leiligheten fordi vi bodde i femte etasje uten heis. Da de hadde strevd og slitt i trappene lenge og vel og endelig fått hele kjøkkenet inn, skulle vi åpne pakkene inne i leiligheten. Da viste det seg selvfølgelig at vi hadde fått feil kjøkken! Og de stakkars arbeiderne var så sinte og frustrerte at det var like før hele kjøkkenet gikk rake vegen ut av vinduet. Men det endte med at de til slutt bar hele kjøkkenet ned igjen samme veIen som det kom, og vi fikk levert det riktige kjøkkenet etterpå, humrer Arne.

50-tallsnostalgi: De smale vindeltrappene oser av tidstypisk byggestil fra 50- og 60-tallet. Selv om beboerne i Hamreheia ikke har heis, mener de den ekstra trimmen i de får i trappene bare er en bonus. Foto: Heida Gudmundsdottir

Har du tips til nabolag du synes vi bør besøke? Send en mail til:

ann.magritt.arnli@fvn.no