Hvis du noensinne har tittet opp til høyre når du passerer Texaco-stasjonen på Mones rett vest for Mandal sentrum på E39, har du muligens lagt merke til et par husrekker plassert oppover i åsen ovenfor Skogsfjorden. Dette er byggefeltene Moneslia og Monestoppen, som begge springer ut fra gården Mones nede ved fjorden. Kanskje du har tenkt at det ser koselig ut? Men at de sikkert plages litt av trafikkstøy fra trailere på E39? Vel, da har du sannsynligvis rett i begge deler.

— Folk kjenner hverandre godt, og vi har en aktiv velforening som får gjort mye.

Philip Pedersen

Men selv om beboerne i Moneslia og Monestoppen har en trailerspekket europavei som nærmeste nabo, har de klart å skape et trivelig nabolag for både unge og eldre, med godt skjermede fellesområder og koselige samlingspunkter.

— Det er stabilt her i nabolaget, med lite fraflytting. Folk kjenner hverandre godt, og vi har en aktiv velforening som får gjort mye, sier beboer Philip Pedersen.

I gapahauken: Torhild Goksem, Monika Tornes Udal, Philip Pedersen og Oddvar Hopland koser seg med kaffe og pepperkaker i gapahauken, rett ved den nye fotballbanen. Foto: Kjartan Bjelland

Ildsjeler

Han har bodd i byggefeltet siden 1989 og har opplevd at utearealene har gjennomgått en stor forbedring. Senhøstes i fjor kunne Moneslia og Monestoppens innbyggere feire at de hadde klart å bygge sin egen fotballbane — med gressmatte, netting mot veien og flombelysning med miljøvennlige led-lys.

Banen er blitt et av nabolagets faste samlingssteder både for aktive barn og som møtested for voksne. Like ved banen ligger en nyoppført gapahauk som gir ly for vær og vind, og en sandvolleyballbane. Med noe bidrag fra LOS-fondet og tildelte spillemidler har drømmen om baner blitt en realitet. Men det er takket være ren, skjær dugnadsånd og et brennende engasjement for nærmiljøet det har latt seg gjøre. Beboerne har gjort alt arbeidet selv.

Nabolaget: De to hvite husene midt i bildet tilhører noen av "urinnvåerne" i nabolaget og er to av de eldste husene i byggefeltet. De øvrige husene i Moneslia og på Monestoppen er i all hovedsak oppført på begynnelsen av 1980-tallet. Foto: Kjartan Bjelland

— Fra 1989 og fram til i dag har det skjedd mye. Dette området var helt overgrodd på den tida, sier Pedersen.

Han er en av flere ildsjeler som har bidratt i byggingen, han hadde blant annet ansvaret for belysningen. En annen av de aktive ildsjelene er lederen i Mones velforening, Oddvar Hopland. Den pensjonerte flygeren har også bodd lenge i nabolaget, og de siste årene har han engasjert seg sterkt. Og selv om han er kledelig beskjeden når det kommer til egen innsats, får vi bekreftet fra mange hold at han er en særdeles viktig brikke i å få ting gjort.

— Vi har jobbet mye med lekeplass og idrettsanlegg med tanke på barn i feltet. Man skal ha et godt miljø for dem, godt skjermet fra trafikken, sier Oddvar.

Har du tips til nabolag du synes vi bør skrive om?

Send en mail til: ann.magritt.arnli@fvn.no

Samhold

Hopland kom til Mones i 1982, da han flyttet fra Hægebostad for å følge kjærligheten. Selv om han og kona har voksne barn nå, er engasjementet for å skape et godt nærmiljø for barna i byggefeltet fortsatt sterkt.

Moneslia.ai

Ifølge Hopland er det ikke vanskelig å få folk til å stille opp når det kommer til dugnader. Men de må av og til lokkes litt med pølser og brus. Og når grillen gjøres klar, strømmer folk til, og så blir det til en koselig samling for hele byggefeltet. Til vanlig dukker det opp 30 til 40 personer fra de 85 husstandene når det kalles inn til dugnad — et oppmøte de er stolte av.

Det synes å være et fellestrekk for beboerne at de liker å få ting gjort. Samholdet er sterkt, og nabolaget har i mange år arrangert både felles nissefester og sankthansfeiringer. To-tre faste samlinger hvert år er normalen. Barna vokser opp og flytter ut, men enkelte kommer også flyttende tilbake som voksne.

Egen båtplass: Noe av det som gjør Moneslia og Monestoppen attraktivt er egen båthavn. To minutters gange fra huset, under E39, og man kommer til det flotte bryggeanlegget, som tilhører byggefeltet. Foto: Kjartan Bjelland

— Min sønn har flyttet tilbake hit med familien, forteller Torhild Goksem, som selv har vært aktiv i Mones vel-styret og har bodd her siden 1983. Hun er en av dem som aldri nøler med å troppe opp med trillebåra når det kalles inn til felles innsats.

— Jeg synes det er så fint! Jeg elsker å kunne bidra her. Det føles veldig bra å gjøre noe for fellesskapet, sier hun.