Det er fredag ettermiddag, og fra det to tonn tunge byggverket av en italiensk bakerovn utenfor Grimsvollen 29 dufter det liflig. Eystein Ellingsen har tatt seg tidlig fri i dag. Nå baker han brød og ciabattaer til hele gata.

Åpnet igjen: Birgitte Wergeland slår av en prat med naboene som kommer for å hente baksten de har bestilt. Her er det Lene Grande Gude og Stian Pauschert med Emilian på to som handler. Foto: Sondre Steen Holvik

Inne bak den fiolette døra til butikken står kona Birgitte Wergeland og pakker nybakte surdeigsbrød og rundstykker mens hun prater med naboene som kommer for å hente. Alle som vil kan legge inn bestilling på Facebook og komme og hente rykende ferskt bakverk på vei hjem fra jobb.

Over 300 grader inne i bakerovnen. Og ute? Minus ti. Foto: Sondre Steen Holvik

Det var kolonialbutikk her i Grimsvollen 29 fra 1937 til 1966, og butikklokalene er bevart. Det var midt i blinken for det matinteresserte ekteparet, som kjøpte huset for tre og et halvt år siden. Like før jul var bakerovnen på plass, som første etappe i deres planer for huset. Med tiden er det også tanken at det skal bli en liten kafé.

Steinovnsbakte brød. Med og uten nøtter. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er bare helt gull, dette, sier Stian Pauschert, som har kommet for å hente ferskt bakverk til helga. Familien Pauschert bor i et hus fra 1937 der fire generasjoner bor under samme tak.

Sentrale

Stian og kona Ann Kristin har mer enn én finger med i alt som skjer i denne gatestubben på Grim, og de setter stor pris på det nyeste tilbudet i nabolaget.

— Vi ønsker at Grimsvollen skal være et attraktivt sted å bo for barnefamilier, og derfor har det skjedd en del ting her, forteller Stian, som er nestleder i Grimsvollen nabolaug, velforeningen for beboerne på Grimsvollen og sidegatene.

Og joda, her skjer det virkelig litt av hvert. Hvert år i desember arrangeres det for eksempel julemarked i gata. At det yrer av liv i gata da, er å ta forsiktig i. Sist var mellom 3500 og 4000 mennesker innom! Folk kom fra hele Sørlandet, 37 utstillere deltok, det var konsert fra egen scene, Lucia-tog, ponniridning og utekino.

Overskuddet fra julemarkedene går til å gjøre området hyggelig og barnevennlig.

Julemarked: Nærmere 4000 mennesker besøkte julemarkedet på Grimsvollen i desember. Foto: Privat

— Julemarkedet kom i stand for noen år siden, som en måte å samle inn penger til å ruste opp lekeplassen, forteller Stian. Det har også blitt penger til 16 koselige benker som naboene har malt. De kom på plass i sommer og kan også brukes når det skjer ting i gata, som den årlige sommerfesten.

Koret

Til og med eget barnekor har beboerne på Grimsvollen. Koret har 25 medlemmer i alderen to til åtte år, og er så populært at det nå er inntaksstopp. Primus motor er artisten Askil Holm, som flyttet med familien fra Oslo til Grim for tre år siden.

— Jeg er oppvokst i en liten by i Nord-Norge selv og hadde lyst til å være med å skape en bydelstilhørighet blant dem som bor her. Det savnet jeg i Oslo. Vi er en sammensveiset gjeng her på Grimsvollen, og det er veldig gøy, sier Holm.

Han jobber med musikk på universitetet og hadde lyst til å gi de minste barna et tilbud om sang, musikk og dans, ikke minst med tanke på språkutvikling.

Koret øver i barnehagen, og siden foreldrene er med på øvelsene, kan det være 45-50 med stort og smått som samles en ettermiddag annenhver uke.

De siste årene har det skjedd et generasjonsskifte i gata. Etter hvert som mange eldre har flyttet til leiligheter, har barnefamilier kommet til.

Sosialt: Naboene på Grimsvollen slår av en prat når de treffes på vei til å hente brødvarer til helga. Bakeren selv til høyre. Foto: Sondre Steen Holvik

Eystein Ellingsen og kona er en av dem. Iført bakerforkle står Eystein midt i gata og prater med naboene mens han venter på at ciabattaene skal bli ferdig stekt.— Vi kan vel røpe at vi har alvorlige planer om et matmarked til sommeren, forteller han.

Vinteren har meldt sin ankomst, og ungene på Grimsvollen er ute med akebrettene sine.

— Må vi ikke arrangere en skidag, spør Ann Kristin Pauschert de andre småbarnsforeldrene utenfor bakeriet. Og når det er bestemt, er det bare å invitere - selvsagt på nabolagets egen facebookside.