— På det minste har det vært kun én elev i klassen på barneskolen. Det skjer ikke så ofte, men det har forekommet. Ungdomsskolen for elevene fra Rysstad og Valle er felles og ligger i Valle, så der er det jo flere i hver klasse. Gjerne opp til 20 elever, sier Rysstad-beboer Linda Dale.

Skolen viktig

Hun er født og oppvokst i grenda som ligger cirka en times kjøretur sør for Hovden. Hun har valgt å bli boende etter at hun fikk familie, og sier en viktig årsak til det er den gode oppfølgingen barna får på skolen.

Mektig landskap: Naturskjønne Rysstad i Valle. Her er (f.v.) Ingunn Retterholt med Ola Retterholt Hovet og Linda Dale og Liv Anne Dale på vei fra Rysstad kirke mot nabolaget Åsan grendefelt. Foto: Ann Magritt Arnli

— Barnehagen på Rysstad har kommet ut som en av de beste i landet på pedagogdekning.

Ingunn Retterholt

Nabo Ingunn Retterholt flyttet fra Kristiansand til Rysstad for bare noen få måneder siden. Hun er enig i at oppfølgingen av barna både i barnehage og i skole er et stort pluss ved å bo her.

— Barnehagen på Rysstad har kommet ut som en av de beste i landet på pedagogdekning, blant annet, sier Retterholt.

Trygg oppvekst: Liv Anne Dale trives på den nye lekeplassen som er kommet etter at boligfeltet Åsan grendefelt har fått flere nye barnefamilier de siste årene. Foto: Ann Magritt Arnli

De to mødrene mener Rysstad også er perfekt for barn å vokse opp på fordi det er så trygt. Begge bor i Åsan grendefelt, hvor det har kommet opp mange nye eneboliger de siste årene. Grendefeltet er bebodd i hovedsak av småbarnsfamilier. I Valle må de fleste ungdommene flytte hjemmefra i 16-årsalderen for å gå på skole. Men så flytter de hjem igjen når de blir voksne og vil etablere seg, forteller de to kvinnene.

— Det har vært en trend i det siste at folk kommer tilbake hit når de stifter familie, sier Dale.

Vakkert: Med fjellene som bakteppe og bare noen få kilometer til Brokke alpinsenter ligger Rysstad både vakkert og praktisk til for mennesker som elsker natur og uteaktiviteter. Foto: Ann Magritt Arnli
Via Ferrata: Nord-Europas lengste klatreløype ligger et steinkast fra husene i Åsan grendefelt, og besøkes hvert år av et stort antall turister. Foto: Ann Magritt Arnli

Friluftsliv

Åsan grendefelt ligger ikke langt fra Brokke alpinsenter, som blir flittig brukt av både unge og eldre i vintersesongen. Ingunn Retterholt sier mulighetene for friluftsliv og de lange, stabile vintrene er noe av det hun verdsetter høyest, etter å ha bodd i Kristiansand i en lengre periode.

Hele livet: Linda Dale (t.h.) er både født og oppvokst på Rysstad og jobber med å lage bunadsølv på Rysstad Sylv på Sølvgarden, rett nedenfor huset sitt. Her er hun sammen med mannen Hallvard. Foto: Ann Magritt Arnli

Rysstad blir ofte omtalt som Valles kultursenter, og huser blant annet Setesdalsmuseet og Sølvgarden hotell og feriesenter. I tillegg ligger Rysstad rett i nærheten av både folkemusikkattraksjonen Sylvartun og den populære klatreløypa Via Ferrata.

— Tidligere var dette egentlig mest sesongarbeid for oss, og vi jobbet mye rett før 17. mai og konfirmasjonssesongen. Men nå jobber vi mer eller mindre på spreng hele året.

Linda Dale, sølvsmed

På tettstedet produseres også store mengder bunadsølv og kvalitetsprodukter av lammekjøtt, som sendes til hele landet. At kortreist er blitt «hipt» gjør at små lokalprodusenter har sett en økning i etterspørselen etter produktene deres. Blant andre lammelår-produsenten Heimigard har opplevd blomstrende tider fordi kortreist og lokal mat har blitt trendy.

Samlingssted: Sølvgarden inneholder både hotell, butikk, sølvsmed, kafé og pub. Om det er fest på Rysstad, så er det her folket møtes. Foto: Ann Magritt Arnli

Tradisjoner og sølv

Det samme har Rysstad Sylv, som holder til på Sølvgarden og produserer bunadsølv på gamlemåten. Det er her Linda Dale tilbringer arbeidsdagene sine, og hun forteller om stor økning i etterspørselen av det gjeve sølvet de siste årene.

— Tidligere var dette egentlig mest sesongarbeid for oss, og vi jobbet mye rett før 17. mai og konfirmasjonssesongen. Men nå jobber vi mer eller mindre på spreng hele året, og det er jo gøy at det har blitt sånn, sier Dale.

Tradisjonelt: Det gamle stabburet er et av få som har fått lov til å bli stående og ikke er flyttet på museum. På Rysstad er folk stolte av kulturarven sin. Foto: Ann Magritt Arnli

Hun tror økonomien til nordmenn generelt har mye å si for at bunad— og bunadsølvprodusentene har opplevd gode tider i det siste.

— Bunad er dyrt, men nå har folk fått mer penger. I tillegg er det økt fokus på å ta vare på tradisjoner. Jeg tror det er mye av årsaken til at folk har gjenoppdaget nasjonaldraktene og velger å bruke penger på dem, sier hun.

Linda Dale

  • Folkemusikken er blitt litt «in» igjen, den også. Når det er folkemusikk på puben her nede, stiller folk alltid mannsterkt opp, både unge og gamle.

Trygt for barna: Lite trafikk, få folk og god oppfølging i små skoleklasser på skolen er mye av grunnen til at foreldrene til Ola (t.v.) og Erlend Retterholt Hovet valgte Rysstad som bosted. Foto: Ann Magritt Arnli

Naboene på Rysstad er enige om at tradisjoner er viktig. Selv om mye av «arvesølvet» fra Setesdal har havnet på museer rundt omkring i hele verden, står kulturarven fortsatt veldig sterkt hos lokalbefolkningen. Ikke minst folkemusikken. På puben på Sølvgarden arrangeres det jevnlig festkvelder med folkemusikk og folkedans, og da inviteres det beste av det Setesdal har å by på av musikere. Og det er slett ikke bare gamle nostalgikere som finner veien til disse festene.

— Folkemusikken er blitt litt «in» igjen, den også. Når det er folkemusikk på puben her nede, stiller folk alltid mannsterkt opp, både unge og gamle, sier Dale.