Molde: Midtbanespilleren har opplevd mer i årene som fotballspiller enn det mange har gjort gjennom et helt liv.

Han har scoret mot Brasil foran et fullsatt Ullevaal, holdt Italia til uavgjort på Arena Garibaldi i Pisa, slått både Manchester United og Liverpool foran 40.000 på Hillsborough.

Og han scoret det syke målet fra midtbanen på Olympiastadion i Helsingfors da Norge vant og kvalifiserte seg til Fotball-VM i 1998. ## Tunge skyer

Men det er ikke hos Gent, Perugia, Sheffield Wednesday, Lokeren, Germinal Beerschot eller Austria Wien han opplevde sitt høydepunkt. Ikke er det på landslaget, heller.

Når Petter Rudi skal trekke fram én enkelt kamp han setter høyere enn noen andre må han hjem til Molde og MFK.

Bildegalleri: Petter Rudi

Hjem til da karrieren nærmet seg slutten, til da nedrykk truet. Tunge skyer, tunge steg. Men oppi all smerten i 2005 spilte MFK seg overraskende nok til cupfinalen.

MFK ledet 2–1 og nærmet seg klubbens andre cupgull, men klokka tikket så utrolig tregt mot 90 minutter, og mot Lillestrøm var det akkurat som i sangene til Di Derre. LSKs bønn om billig straffespark ble hørt.

Fire strake tap

Det fantes ikke rettferdighet i verden. Men de blåhvite stablet seg på beina igjen. De nektet å legge seg ned i gjørmehullet på Ullevaal.

Noen måneder før hadde sesongen startet så elendig at de aller fleste hadde avskrevet laget lenge før korpsene splintret all idyll i midten av mai.

Fire strake tap mot Brann, Start, Vålerenga og Lyn skiplet imidlertid ikke Bo Johansson. Bosse ble hentet inn på overtid da Reidar Vågnes trakk seg. Nedrykk truet på Reknes, men Bosse beholdt roen.

«Taktikk? Tja. Legger vi en taktikk, så legger vel de en taktikk, og så er vi like langt», sa Bosse lugnt og smilte.

MFK lagbilde 2005

  • Bak fra venstre: Mitja Brulc, Stian Ohr, Knut Olav Rindarøy, John Andreas Husøy, Torgeir Ruud Ramsli, Dag Roar Ørsal, Øyvind Gjerde.

  • Midt f.v: Matej Mavric, Trond Strande, Johan Nås, Petter Rudi, Rob Friend, Marcus Andreasson, Erlend Ormbostad, Toni Kallio, Thomas Mork.

  • Foran f.v: Martin Høyem, Tommy Eide Møster, Knut Dørum Lillebakk, Odd Berg, Bosse Johansson, Lars Ivar Moldskred, Magnus Kihlberg, Kai Røberg.

Lugn svenske

For MFK hadde et ess i ermet. Bosse hadde trent eldstebror Michael og yngstebror Brian Laudrup i VM i fotball. Brødrene Laudrup. Skjønner dere?

Danskene tapte knepent for verdensmesterne Frankrike, lekte seg til avansement mot Nigeria og hadde Brasil i kne. Det skulle litt til for at Bosse ble øsete.

Så da MFK smalt i dørken med 1–6 mot Lyn på Ullevaal, og supporterne gråt blåhvite tårer, sto Bosse der. Helt rolig.

– Husk at det snur fort i fotball, sa svensken. Fire dager senere vant MFK 2–1 mot Tromsø.

Kvalik i serien

Men innsatsen i serien ble ingen varig opptur. Riktignok ble AaFK banket helseløse i Ålesund og målet Daniel Berg Hestad scora i 4-1-seieren mot Rosenborg fire dager senere var så vakkert at Arne Nøst skal male hardt og lenge for å kunne overgå det.

Men laget måtte gjennom kvalik mot Moss for å berge plassen. Noe de også gjorde. Men det var i cupen det måtte skje.

Det var i gjørma på Ullevaal miraklene måtte finne sted, og derfor passet det så utrolig dårlig at LSK fikk det straffesparket på overtid.

Det klasket vått av vann mot lær, og Magnus Kihlberg flyttet seg så vidt det var. Likevel ble det blåst.

Men et straffespark skulle ikke få ødelegge det som skulle bli Petter Rudis vakreste dag som fotballspiller.

Statistikksenter Eliteserien:

Øyeblikkene

For det var i det øyeblikket Lillestrøm scora på overtid at alle disse serietapene, alle målene imot, alle dommeravgjørelser, alle skader, alle marginer, all motgang og all urettferdighet ble snudd til fandenivoldskhet. Til forbannelse. Til vinnervilje.

– Da LSK scoret og fikk ekstraomganger, føltes det så forferdelig urettferdig. Men selv da var inntrykket at vi kom til å vinne kampen. Jeg så at de andre hadde den samme innstillinga.

– Og det var et spesielt øyeblikk. Fra da var jeg var aldri i tvil om vi kom til å vinne, sier Petter Rudi seks år etter.

Bildegalleri:

Det tok ikke mange minuttene før Daniel Berg Hestad ga vinnerinstinktet et ansikt, heller.

Lillestrøms back hang ikke med. Han haltet. Og håpet ble tent. Full av gjørme og drit i ansiktet steg kapteinen høyest på innlegget. Sentret ballen til tverrliggeren. Fikk den tilbake. Én sprett. Gjørme på drakta. Gjørme i øyet. Syre i beina. Is i hodet.

Se alle artiklene i denne jubileumsserien om Molde fotballklubb!

Karrierens høydepunkt

Og akkurat da stoppet det å regne. Det stoppet et sekund, og skyene forsvant, og der stod Gud og så på, og lurte på hvem som vant.

Og på denne søndagen i november på Ullevaal, da ansiktet til Odd Berg var som mest vridd i lidelse der han satt på benken ved siden av en helt avslappet Bosse, så bredsidet Daniel Berg Hestad ballen i mål. Til øredøvende jubel. Til gråtkvalte «Jaaaaa!!».

Pokal

Petter Rudi er ikke i tvil. Cupgullet han var med å vinne i 2005 er den største enkeltkampen han har vært med. På andreplass; Semifinalen mot Rosenborg i 1994. – Jeg hadde kanskje prioritert annerledes hvis jeg ikke hadde vært oppvokst i Molde og med MFK. Men etter å ha sett et par hundre kamper med klubben allerede før jeg spilte for laget selv, så blir det jo litt ekstra, sier Rudi.

Bildegalleri: Odd Berg

– For meg er det den største enkeltkampen i karrieren. Det er noe helt spesielt å vinne med laget en har spilt for nesten hele livet.

– Men du scora jo da dere slo Brasil 4–2 på Ullevaal?

– Ja, men det var bare jo en treningskamp.

– Du scora jo mot Finland da dere kvalifiserte dere for VM, også?

– Jo, men lell.

Bildegalleri: Knut Olav Rindarøy

Finalen i 1994 måtte han se fra tribunen fordi han sonet karantene etter to gule kort.

– Men jeg fikk pokal som de andre spillerne den gangen, også.

– Det er den Tor Gunnar Johnsen har tatt vare på?

– Ja, og den har jeg faktisk ikke fått tilbake ennå. Men det er en annen historie.

Gjenopplev cupfinalen og festen i bilder her:

Fakta:

PETTER RUDI

  • Født: 17. september 1973. * Karriere: Spilte for Træff, Molde (tre perioder), Gent (to perioder), Perugia, Sheffield Wednesday, Lokeren, Germinal Beerschot og Austria Wien.

  • Meritter: Spilte 46 A-landskamper samt 55 kamper på aldersbestemte landslag. Vant cupen med MFK i 1994 og 2005. Spilte europacup i 1995, 1996, 2000 og 2006. * I dag: Talentspeider i MFK og spillerutvikler i Akerakademiet.

MFK i 2005:

  • Formann: Oddne Hansen

  • Trener: Bo Johansson

  • Assistent: Odd Berg

  • Kaptein: Magnus Kihlberg/Daniel Berg Hestad

  • Serien: Molde endte tredje sist og måtte gjenom kvalifisering mot Moss for å berge plassen. Vant 5-2 sammenlagt.

  • Cupen: MFK ble cupmester etter en høydramatisk finale mot Lillestrøm. Etter 2-2 i ordinær tid avgjorde MFK i ekstraomgangene og vant til slutt 4-2. Se alle artiklene i denne jubileumsserien om Molde fotballklubb!