MOLDE: – Den sesongen hadde vært bortimot perfekt hvis vi bare hadde tatt den forbanna kongepokalen. Det skulle bli den største kampen i hele min karriere som MFK-spiller. I stedet ble det en av de verste.

Klokka 08.00 lørdag 7. november møter Magne Hoseth og resten av MFK-spillerne til frokost og trening på Aker stadion.

Når han stuper i seng på SAS-hotellet på Holbergs plass er klokka passert 23 på kvelden. 15 timer med reising og representasjon.

Sliten før kampen

Hoseth er sliten og lei – tolv timer før oppvarminga starter på Ullevaal.

– Jeg sov dårlig den natta. Og da jeg sto i gangen og skulle løpe ut på matta tenkte jeg bare at jeg var utslitt. Det er ikke en unnskyldning for prestasjonen vår, men vi hadde rett og slett vært med på for mye utenomsportslige ting før kampen. Vi var på supporterfest og på Røkke-fest, vi ble fraktet hit og dit hele lørdagen. Sunn fornuft sier at det ikke er bra. Vi skulle konsentrert oss om kampen. Det skal vi gjøre neste gang. Altså i november.

Magne Hoseth flirer godt mens han sjekker hestekupongen i skinnsofaen på bakrommet til stadionkiosken.

Der henger han ofte på fritida. Hoseth er en av gutta. Han snakker like gjerne med Tornekrattet som med lagkamerater eller sponsorer.

– Bortsett fra cupfinalen var 2009 en fantastisk sesong. Suksess fra ende til annen. En eneste stor opplevelse , sier han og ta er slurk av den blå MFK-koppen.

– Det var en fryd å spille fotball for MFK i denne perioden. Og det var enkelt, hvis det går an å si det på den måten. Positiv, hurtig og energisk angrepsfotball. Det er slik jeg vil at laget mitt skal framstå. Og det er slik fotball publikum kommer for å se, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

2009-årgangen: Daniel Berg Hestad (bak f.v.), Mame Biram Diouf, Pape Paté Diouf, Christian Steen, Knut Dørum Lillebakk og Vegard Forren. Magne Hoseth (foran f.v.), Kristoffer Paulsen Vatshaug, Øyvind Gjerde, Makhtar Thioune og Mattias Moström. (FOTO: Scanpix)

– Tidenes beste MFK-lag

Makhtar Thioune, Mame Biram Diouf og Pape Paté Diouf herjet voldsomt med motstanderne utover våren. Senegaleserne var så gode at selv artisten Hoseth kom i skyggen.

– Makhtar skaffet store rom med få touch, Mame og Pape skapte konstant uro med fart og avslutninger. De var fantastisk gode sammen. Og etter hvert fikk vi andre masse rom å boltre oss i, sier han.

Hoseth mener MFK aldri har spilt så god fotball som klubben gjorde sommeren 2009. – For min egen del er den lagfotballen vi presterte i den perioden det desidert beste jeg har vært med på. Målene bare rant inn, og enda kunne vi scoret dobbelt så mange. Det hadde vært utrolig artig å spille europacup med det laget. Da kunne vi laget til noen sensasjoner.

Comeback på landslaget

Han selv har tre soleklare høydepunkt på hjernebarken, alle fra Aker stadion. 8–1 mot Start. 6–3 mot Vålerenga. Og selvfølgelig: 5–0 mot Rosenborg.

– Start-kampen er sikkert den beste fotballkampen jeg har spilt noen gang. Kvartfinalen mot Vålerenga var veldig dramatisk. Og scoringa mi fra midtbanen i semifinalen mot Rosenborg, glemmer jeg aldri. Om jeg hadde fått tusen forsøk hadde jeg aldri klart å få til den skruen på ballen en gang til.

Hoseth briljerte så kraftig utover sommeren at han ble tatt inn igjen i landslagstroppen.

Mot Skottland på Ullevaal spilte han en av sine beste landskamper i karrieren. Men Hoseth forsvant ut i kulda igjen. Og MFK mistet kontakten med Rosenborg på høsten.

– Selvfølgelig leverte RBK sin beste sesong på seks-sju år akkurat det året. Det er så typisk, det samme skjedde da vi hadde det forrige storlaget i 98 og 99. Hvis Rosenborg hadde spilt på vanlig nivå disse årene hadde Molde Fotballklubb hatt tre seriegull , sier han med et smil.

Der gikk bankeren inn au, gitt. Det va treeren, sier Olaus Brunvoll. MFKs egen historiker er innom for å følge utviklinga på skjermen. Hoseth kaster tippelappen og maner fram flere minner fra 2009. * Se alle artiklene i denne jubileumsserien om MFK her

Glad i Jonevret

– Kjell Jonevret. En god fotballtrener og en stor personlighet. Han var utrolig viktig for meg, både på og utenfor banen.

Hoseth var en av de viktigste årsakene til at MFK rykket rett opp i eliteserien igjen i 2007. Sammen med Jonevret som brakte ny glød og entusiasme inn i et lag som hadde kjempet på kanten av stupet i fire år i strekk før nedrykket.

– Kjell var definitivt rett mann for MFK da klubben lå nede. Han oppførte seg likedan mot både spillere, supportere og journalister. Han fikk MFK til å bli en likandes klubb uten klysestempel. Den betydningen han hadde da vi bygde opp igjen merkevaren MFK er helt prisløs.

– Mistet energien. Han likte at Jonevret dyrket hardt arbeid med et smil om munnen de første årene.

– Kjell var en stor inspirator som var fantastisk flink til å snakke med oss spillerne. Han hadde enkle ideer som han formidlet på en slik måte at det var lett å utføre dem.

Hoseth hadde mange fortrolige samtaler med Jonevret før han fikk sparken året etter at han ledet Molde til to sølv. Han så at det var eneste utvei.

– Kjell hadde mistet energien og følte at han satt på nåde. Han klarte ikke å levere de resultatene som klubben forventet. Derfor var det riktig at han måtte gå. Men det forandrer ikke på alt han gjorde for MFK gjennom nesten fire år. Han skal ha mye av æren for den klubben MFK er i dag, både i byen og på distriktet.

Drømmer om cupfinale

Nå tror Magne Hoseth at han ser konturene av et nytt storlag i MFK. Han mener dagens mannskap kan bli like bra som 2009-årgangen.

– Likhetene er mange og potensialet er stort. Det er spennende tider med Ole Gunnar og alt som skjer rundt laget. Jeg har sluttet å si at vi er gode nok til å ta medalje. Men hvis vi fortsetter å prestere slik vi har gjort så langt, kan vi være med i toppen , sier Magne Hoseth.

– Og så må vi til cupfinalen en gang til før jeg blir for gammel. Jeg har kontrakt med Molde ut 2012, så da har jeg i hvert fall to muligheter til å vinne den forbanna kongepokalen.

Gjenopplev cupfinalen 2009 i bilder her:

Fra Youngstorget fredag

Fra Oslo sentrum fredag

Krattet mot Stormen på Karl Johan

Røkke-middagen

MFK på flyet til Oslo

Fylkesstand på Aker Brygge

Youngstorget lørdag formiddag

Youngstorget lørdag kveld – Di derre

Publikum på cupfinale

Cupfinalen — kampbilder

Spillerne tilbake i Molde