Molde: Internasjonalt meritterte Gunder Bengtsson ledet MFK-laget til seriesølv i sin andre sesong i klubben, assistert av Kalle Björklund.

MFK vant 15 av 26 seriekamper, spilte fem uavgjorte og tapte seks. Målscoren var 48–26. Lyn ledet serien lenge, men til slutt sto det mellom Rosenborg og MFK. Da MFK tapte 2–4 borte mot Stabæk i nest siste serierunde, samtidig som RBK spilte uavgjort 2–2 mot Sogndal, økte avstanden til fire poeng og gullkampen var avgjort.

Med MFKs uavgjort hjemme mot Sogndal i siste runde og RBKs seier over Lillestrøm på Lerkendal, ble avstanden seks poeng på sluttabellen.

Likegyldig

Ikke mange var begeistret da Gunder Bengtsson ledet Vålerenga til seriegull 20 år tidligere. Og MFK-tilhengerne tok altså heller ikke bølgen da sølvmedaljene ble utdelt på Aker stadion 27. oktober 2002. – Spillerne visste det selvfølgelig, det virket ikke som om publikum brydde seg om seriesølvet. Jeg har mye positivt å si om både Gunder og Kalle, og de fikk resultater, men vant ikke folket, sier Knut Anders Fostervold.

Bildegalleri: Knut Anders Fostervold

Mens trenerduoen fortsatte noen måneder inn i 2003-sesongen, avsluttet Fostervold sin aktive MFK-karriere med sølvmedaljen i 2002. Det var full fokus på forsvarsjobben, først og fremst, hos trenerne, og satsingen på lokale spillere var ikke framtredende.

Det ble hentet inn mange nye spillere, som stort sett kom og reiste med Gunder. De kom, forsvarte MFK-målet et par sesonger og dro igjen.

Statistikksenter Eliteserien:

Disiplinen

– Gunder innførte ståldisiplin i spillergruppa da han kom til 2001-sesongen. Fotballmessig var det rett og slett Mourinho og Drillo på samme tid. Duellspill, spillerne på riktig side av motspillerne, kontringer og fullt trykk på dødballsituasjonene, er Fostervolds oppsummering av Gunder-filosofien i Reknesfjæra.

– Jeg hadde veldig god kontakt både med Gunder og Kalle. De var veldig hyggelige karer, og de fikk altså resultater. Men for Trond Strande og meg var det kanskje de kjedeligste sesongene. I utgangspunktet var vi jo begge offensive i spillestilen på sidebackene. Men vi fikk streng beskjed om at vi bare fikk gå framover på banen dersom laget var i fullstendig defensiv balanse. Og så fikk vi kjeft i Budstikka etterpå fordi vi ikke hadde vært offensive nok. Det var litt frustrerende, innrømmer «Fossi».

Før og etter

Gunder Bengtsson var tro mot opplegget sitt hele tida. Men både han og klubben mistet kontakten med sitt publikum, eller omvendt, og etter sesongen tok klubben tak i problemet.

Ei arbeidsgruppe ble satt sammen, av personer i og rundt klubben, med følgende instruks: Finn MFK-sjela!

Bildegalleri:

Det ble satt i gang både idédugnad og en omfattende intervjurunde. Knut Anders Fostervold var sentral og engasjert i jaktgruppa.

– Det var et viktig og nødvendig tiltak. Og det ga resultater. Klubben ble oppfattet som lukket og lite inkluderende. Etter min mening kan vi i så måte snakke om «før og etter 2002». Jeg synes klubben har vært dyktig og har gjort mye riktig i forhold til sitt publikum og sine medlemmer etter den prosessen.

Sommersmell

Knut Anders Fostervold fikk med seg bare elleve hele eliteseriekamper i avskjedssesongen, ytterligere to som innbytter, og i to kamper ble han sittende på innbytterbenken. Bortekampen mot Lillestrøm 10. august (2-0-seier) var hans siste i MFK-trøya.

– Jeg fikk en alvorlig smell i det venstre kneet på sommeren. Det føltes som om noe «slapp» i kneet. Jeg var til grundig undersøkelse hos landslagslege Lars Engebretsen i Oslo, og han påsto det var det verste kneet han noen gang hadde sett. Det var ikke snakk om mer fotballspill for mitt vedkommende, jeg fikk beskjed om at kun sykling var aktuelt, forteller Knut Anders.

Da ble han i stedet landets beste temposykkelrytter, som kjent, men den historien skal vi ikke fortelle her.

Se alle artiklene i denne jubileumsserien om Molde fotballklubb!

Beste minne

Keeper Eddie Gustafsson fikk RB-kruset i 2002, med 5,5 i snittkarakter på spillerbørsen vår. Bernt Hulsker og André Schei Lindbæk var lagets toppscorere i serien, med ni mål hver.

– Eddie var humørskapende, både på og utenfor banen. Egentlig ikke helt innenfor rammene som ble tegnet opp for oss den gangen. David Ljung var nok mer en spiller etter Gunders hjerte – helproff, fokusert på sine arbeidsoppgaver som spiller. Ellers så vi ham ikke.

Bildegalleri:

Som for Knut Anders Fostervold, ble 2002-sesongen ødelagt av kneskade for Andri Sigthorsson. Han spilte også den første seriekampen i 2003, men da var det definitivt slutt for islendingen. I 2002 startet den tidligere tysklandsproffen bare åtte seriekamper, og han ble byttet ut i seks av dem.

(saken fortsetter under bildet)

Lagbilde 2002: Bak fra venstre: Trond Strande, André Schei Lindbæk, David Ljung, Tobias Carlsson, Knut Anders Fostervold, Bernt Hulsker, Svein Tore Brandshaug, Magne Hoseth. Midt f.v: Gunder Bengtsson, Paul Gabor, Fredrik Gustafson, Anders Hasselgård, Petter Christian Singsaas, Daniel Berg Hestad, Stig Arild Råket, Andri Sigthorsson, Kalle Björklund, Even Hollingen. Foran f.v: Erlend Ormbostad, Kai Røberg, Olafur Stigsson, Roger Nilsen, Knut Lillebakk, Eddie Gustafsson, Jakup Mikkelsen, Thomas Mork, Per Olav Inderhaug, Karl Oskar Fjørtoft, Bjarni Thorsteinsson.

Bildegalleri:

– Det var nitrist at en så god spiller måtte gi seg. Utenom Ole Gunnar Solskjær er Andri den beste spissen jeg noen gang har spilt sammen med. Han imponerte på treningsfeltet fra første stund, og traff på nesten alle skuddforsøk, sier Knut Anders Fostervold.

– Det siste virkelig positive fotballminnet jeg har er 3-0-seieren over Viking i tredje serierunde i 2002. Jeg scoret det første målet, Andri de to siste.

Fakta:

KNUT ANDERS FOSTERVOLD

  • Født: 4. oktober 1971. * Karriere: Kom til Molde FK i 1994, etter å ha spilt for Skåla, Rival, Sandefjord, Stokke og Eik i yngre år og i de første seniorsesongene. Spilte 172 eliteseriekamper for MFK fram til og med 2002-sesongen, og var kaptein fra 1997 til 2001. Spilte ti kamper på utlån for Grimsby Town i engelsk championship i 2001. Måtte legge opp på grunn av kneskade, men trente seg i stedet opp til å bli sykkelrytter på høyeste nasjonale nivå. Blant annet satte han to norske rekorder i temporitt og har to VM-starter i tempo. Nå satser han på triathlon.

  • Meritter: Cupmester med MFK i 1994, seriesølv i 1995, -98, -99 og 2002. Norsk mester og norsk rekordinnehaver i temporitt på sykkel.

  • I dag: Linjelærer for Idrett Puls ved Høgtun folkehøgskole i Torvikbukt. Driver treningstjenesten KAKA Trening sammen med Kurt Asle Arvesen.

MFK 2002

  • Formann: Oddne Hansen. Trener: Gunder Bengtsson og Kalle Björklund. Kaptein: Daniel Berg Hestad.

  • Serien: Molde blant de tre øverste lagene gjennom nesten hele sesongen, men aldri helt øverst. Lyn ledet lenge, men Rosenborg kom som vanlig sterkt på høsten. MFK eneste laget som truet RBKs seriegull til slutt, men MFK endte på andreplass – seks poeng bak trønderne.

  • Cupen: 0-1-tap borte mot Hødd i tredje runde stanset ferden for MFK, som slo Gossen 3-1 i første runde og Træff 7-0 i andre.

Se alle artiklene i denne jubileumsserien om Molde fotballklubb!