— Fotballkeeperne bør lære av håndballspillere. Der ser man aldri at spillere hopper med knærne opp - nettopp av hensyn til motstanderlaget. Jeg mener keeperne allerede i ung alder bør lære seg at dette fort kan føre til alvorlige skader, sier Andersen til adressa.no.

Forsket på fotballskader

Landslagslegen er engasjert i debatten som dukket opp etter at LSK-keeper Heinz Müller hoppet opp med begge knærne løftet i duellen mot Starts Geir Ludvig Fevang søndag. Han har selv forsket på nettopp fotballskader, og vet hvor stor del av og hvor alvorlige slike sammenstøtskader kan være.

— 60 prosent av alle fotballskader kommer etter dueller. Når en keeper i fart støter sammen med en spiller i fart, og i tillegg har knærne løftet, får spilleren en trøkk som langt overgår det å bli slått ned i bokseringen. Det er direkte farlig, sier han.

"Gentlemans agreement"

Andersen mener derfor keepere bør ha en uskreven regel om at de generelt ikke skal løfte knærne for mye i dueller.

— Akkurat som at spillerne hopper over keeperen om han eller hun kaster seg inn og når ballen foran beina på spilleren. Og hvis denne ikke følges, må det bli slått hardere ned på av dommeren, sier Andersen.

Keepere vant med uvanen

Han vil ikke fordele skyld i enkelthendelsen på Åråsen:

— Heinz Müller sier det ikke var med overlegg, og jeg har ingen grunn til å ikke tro på det. Mange er blitt vant til å løfte knærne for å beskytte seg, og dette kan ha vært en slik refleks. Men poenget mitt er at keepere ikke må bli for vant til akkurat denne refleksen. Og da må det "lukes vekk" tidlig, påpeker Andersen