JOHANNESBURG (aftenposten.no): Langreo, sommeren 1986: Gruvearbeider José Manuel Villa er på vei hjem etter endt arbeidsøkt når han får meldingen: Hans fire år gamle sønn David har ødelagt høyre lårben etter å ha fått en eldre og større gutt over seg på fotballbanen. Familien fryktet amputasjon – men foten ble bra igjen, mye takket være pappa José Manuels iherdige hjelp i opptreningen.

Da kortvokste David var 14 år, bestemte han seg for å slutte med fotball. Pappa ville imidlertid ikke at David skulle ende opp med samme jobb som mange andre i slekten: I den lokale gruven i landsbyen Tuilla. Det var pappa og familiens skrekk, for det skjedde ofte ulykker i gruven. Sønnen måtte bli fotballspiller – ikke gruvearbeider!

– Jeg var ingenting, jeg satt på benken for den lokale klubben hele tiden, og ville heller leke som alle andre barn. Men familien støttet meg, pappa sa at jeg aldri skulle gi opp, han sa at det ville snu , har Villa fortalt i flere intervjuer.

Man kan trygt si at det snudde for Villa. I VM har han scoret fem mål, i kveld kan spissen ende opp som både toppscorer og verdensmester for Spania.

Les også:

Katwijk, sommeren 1991: Pappa Gerrit sier til sin 11 år gamle sønn Dirk: –.Du må bestemme deg, skal du bli fisker eller fotballspiller?

Dirk svarte at han ville bli fisker. Hans pappa ble fisker som 14-åring, og pleide å være ute på havet flere uker i strekk. De fleste mennene i slekten var fiskere. Vokste du opp ved havet i Katwijk endte du som regel opp som fisker.

Gerrit ville det imidlertid annerledes.

– Pappa sa at jeg burde bli igjen på land og heller bli fotballspiller. Da gjorde jeg det. Jeg er helt sikker på at jeg kunne blitt en bra fisker, men jeg tok nok riktig beslutning, sier Kuyt.

I kveld starter Kuyt garantert VM-finalen for Nederland.

Forskjellige

Det er relativt stor forskjell på de to angripernes kvaliteter på fotballbanen.

Kuyt er grovarbeideren, den som aldri glimrer og ikke scorer mange mål, men som likevel er så nødvendig for balansen i et nederlandsk landslag med så mange kreative sjeler.

Nederlenderen er alltid til å stole på, han spiller aldri en svak fotballkamp og det er blitt sagt at Kuyt er den første spilleren landslagssjef Bert van Marwijk tar ut.

Villa er mer spektakulær å se på. Han har en glitrende teknikk, scorer mange mål og er farlig med begge føtter. Det siste skyldtes nok at pappa daglig hjalp David med trening av venstrefoten etter at høyre lårben ble ødelagt.

Til nå i VM har Villa scoret fem mål, fire med høyre og det ene med venstrefoten mot Chile kom fra en distanse på 40 meter.

(Artikkelen fortsetter)

VIKTIG FOR SPANIA: Spania stoler på at VM-toppscorer David Villa avgjør kveldens VM-finale i Johannesburg (Scanpix).

Pappa var med

De er forskjellige på banen, men ungdomshistoriene til David Villa og Dirk Kuyt har store likhetstrekk.

Hadde de ikke hatt hver sin standhaftige pappa, som aldri ga opp troen på sønnen, ville de aldri spilt kveldens VM-finale på Soccer City.

– Jeg kan nesten ikke huske en treningsøkt da pappa ikke var der. Jeg var aldri alene på fotballbanen, sier Villa om oppveksten.

Han var liten av vekst og det ble mange tårer i oppveksten fordi treneren i Oviedo ikke ville bruke ham.

Men David jobbet, David ble dyttet frem av sin far, og plutselig så trenere fra andre klubber hans potensial.

I dag er David Villa kanskje verdens beste spiss. Han ble EM-toppscorer for to år siden. Og kan bli det samme i VM. Til høsten spiller han for Barcelona.

Alt om VM får du her:

Ingen fremtid

Også Dirk Kuyt fikk avslag i starten av tenårene.

Det var bare pappa Gerrit som hadde tro på ham.

Treneren på amatørlaget Quick Boys sa for eksempel:

– Du kommer aldri lenger enn til startelleveren på Quick Boys.

(Artikkelen fortsetter)

VIKTIG FOR NEDERLAND: Dirk Kuyt er grovjobberen blant Nederlands mange kreative spillere i angrepet (Scanpix).

Heller ikke da Kuyt debuterte for Utrecht i Eredivisie så noen storheten i ham.

Det var kun pappa og én til som så en fremtid i Dirk Kuyt: Bert van Marwijk hentet Kuyt til Feyenoord i 2003 – mot sportssjefens vilje.

Kuyt scoret 71 mål på 101 kamper, ble noen år senere hentet til Liverpool, og kan sammen med nevnte Marwijk vinne gull med Nederland i kveld.

Finnes det noen lærdom å hente fra Villa og Kuyts historier? Gi aldri opp! Og hør alltid på pappa...

PS: Da Dirk Kuyt scoret mot Frankrike i EM for to år siden, løp han med hendene utstrakt og kikket opp mot himmelen. Året før døde faren av kreft, fra før hadde Dirk også mistet en bror. Kuyt gir derfor en del av sin lønn til kreftsaken.

Fakta/David Villa

Født: 03.12.1981

Nasjon: Spania

Klubb: Barcelona

Landskamper: 64 (43 mål)

Høyde/vekt: 175 cm/69 kg

Fakta/Dirk Kuyt

Født: 22.07.1980. Nasjon: Nederland

Klubb: Liverpool

Landskamper: 68 (16 mål)

Høyde/vekt: 184 cm/77 kilo