Spania og Nederland vant alle sine kamper i VM-kvalifiseringen. Bare Brasil (1970) og Vest-Tyskland (1982) har tidligere tatt full pott i en VM-kvalifisering med minst fem kamper, og de kom også til VM-finale.

Samleside VM:

Den nederlandske stopperen André Ooijer fyller 36 år finaledagen. Jürgen Grabowski er den eneste som før ham har vært involvert i en VM-finale på fødselsdagen. På 30-årsdagen i 1974 hjalp han Vest-Tyskland til finaleseier mot Nederland. Ooijer ble født fire dager senere.

For første gang er verken Argentina, Brasil, Italia eller Tyskland involvert i VM-finalen. Minst ett av lagene har vært med i alle de foregående 18 finalene.

Howard Webb (38) er den yngste finaledommer siden Pierre Georges Louis Capdeville i 1938. Han er også den første som dømmer mesterligafinalen og VM-finalen samme år.

(Foto: Scanpix)Spania er den 12. nasjon som har vært i VM-finale. Ni av de 12 landene er fra Europa, de tre øvrige fra Sør-Amerika.

Farlig ledelse

Hele åtte ganger på 18 finaler har laget som scoret først i VM-finalen gått av banen som taper. Det er et sensasjonelt høyt tall, ettersom statistikk for alle fotballkamper forteller at det er cirka 10 prosent sjanse for å tape når man scorer først.

Spania er det fjerde lag som kom til VM-finale etter å ha tapt sin første kamp i sluttspillet. De tre første måtte nøye seg med sølv: Vest-Tyskland (1982), Argentina (1990) og Italia (1994).

Bare 11 finalemål er gjort med hodet. Pelé gjorde det første i 1970, Marco Materazzi det forrige i 2006.

(Foto: Digitalsport)Finalen i 1994 var den første som både startet og sluttet med et misbrukt straffespark. Diana Ross bommet på åpent mål under åpningsseremonien, mens Dino Baggios skudd over mål gjorde Brasil til verdensmester.

Sinatra, paven og jeg

Da Brasil tapte 1-2 for Uruguay på hjemmebane i 1950, tok minst to mennesker livet sitt inne på stadion, og Brasil brukte aldri mer sine hvite trøyer. – Bare tre mennesker har fått hele Maracana til å være stille: Frank Sinatra, paven og jeg, sa matchvinner Alcides Ghiggia senere.

Før årets finale har 383 spillere vært på banen i en VM-finale, og 55 av dem har scoret mål. Brasilianske Cafú er alene om å ha spilt tre strake finaler, mens Luis Monte spilte to finaler på rad for ulike land: Uruguay i 1930 og Argentina i 1934.

(Foto: Digitalsport)

I 1930 kranglet Uruguay og Argentina så intenst om hvilken ball man skulle bruke at de fikk velge ball i hver sin omgang. Begge vant omgangen med «sin» ball, men Uruguay ble mester.

På 80 år er verden kommet så langt at man bruker en ball ingen liker.

(Foto: Scanpix)

Kilder: FIFA, TT. (©NTB)