Rett etter at seremonien var over ble den tidligere presidenten kjørt rundt på banen i Soccer City.

Samleside VM:

91-åringen smilte og vinket der han satt i en golfbil som tok en sakte runde over plasten som dekket gresset, mens publikum reiste seg og klappet. Vuvuzelablåsingen ble avløst av taktfaste rop på «Madiba! Madiba!», som er navnet sørafrikanere bruker om Mandela.

Ved siden av Mandela satt hans kone Graca Machel. Begge var varmt kledd på en småkjølig vinterkveld i Johannesburg.

Fredsprisvinneren og antiapartheidikonet var Sør-Afrikas demokratisk valgte president, og han spilte en avgjørende rolle da landet ble tildelt fotball-VM.

På grunn av sviktende helse og sorgen etter oldebarnets død i en trafikkulykke har han ikke vært til stede på noen VM-kamp.

Kort besøk

Det var lenge usikkert om han ville komme til Soccer City i anledning finalen, men søndag ble det opplyst at han ønsket å møte opp for å hilse på publikum før han reiste hjem for å følge VM-finalen på TV.

Han var inne på banen bare et par minutter, og rakk så vidt å hilse på FIFA-president Sepp Blatter før han ble kjørt ut igjen.

Mandelas ankomst etterfulgte en tre kvarter lang avslutningsseremoni med sang og dans for nesten fullsatte tribuner, snaut to timer før avspark. Shakira sang VM-sangen «Waka Waka (This Time For Africa)», og det var mange lokale musikalske innslag i et show der dans, en elefantparade og filmklipp fra turneringen også var ingredienser.

Takk

Til slutt lyste «takk» på alle deltakerlandenes språk opp på bakken i en hilsen fra vertslandet, men mest takknemlig var nok publikum over at de fikk anledning til å hylle Mandela før det var finalelagenes tur til å innta Soccer City.

På den gamle arenaen der Soccer City står nå, talte Mandela i 1990 til 100.000 mennesker rett etter at han ble satt fri etter 27 år som apartheidregimets fange.

(©NTB)