Spanias playmaker er ikke bare en ypperlig pasningsspiller, han er stadig i bevegelse. Til nå har han løpt 65.220 meter på 516 spilte minutter.

Den som har løpt nest mest av søndagens finalister er Xabi Alonso (64,54 km). Dirk Kuyt har løpt mest av nederlenderne, snaut 60 kilometer.

Bare tre spillere i hele VM har løpt mer enn Xavi, med tyske Bastian Schweinsteiger på topp.

At Spania dominerer pasningsstatistikken bør ikke overraske noen som har sett laget i aksjon. Xavi har til nå slått 570 pasninger, over 15 prosent flere enn toeren Xabi Alonso (491).

Seks spanske spillere er blant de åtte med flest pasninger, mens Giovanni van Bronckhorst er beste nederlender på 10.-plass.

Tiki-taka

Spanjolenes pasningssikkerhet er også stor. De fire med flest vellykkede pasninger er spanske, og Sergio Busquets har truffet med 88 prosent av sine 475 pasninger. Samme treffprosent har for øvrig Carles Puyol, mens Nigel de Jong er mest pasningssikre nederlender med 81 prosent.

Det tallet er selvsagt påvirket av hvilken risiko spillere i ulike posisjoner kan slå sine pasninger med.

Mer overraskende er det kanskje at Nederland utmerker seg som stygtspillende. Laget har pådratt seg flere frispark (98) og gule kort (15) enn noe annet.

Det kan ha sammenheng med at lagets spillere også blir felt oftere enn noen andre. Nederland har fått 106 frispark. Spania har på sin side fått 98 frispark og laget frispark 62 ganger.

Playmaker Wesley Sneijder har laget frispark hele 13 ganger, flest av nederlenderne, men ikke så ofte som Spanias høyreback Sergio Ramos (15). Mark van Bommel har fått frispark 19 ganger, Andrés Iniesta og Sergio Busquets er hindret ulovlig 18 ganger hver.

Giftige skudd

Intet lag er farligere på langskudd enn Nederland. Laget har i fem av seks kamper scoret med en avslutning fra utenfor 16-meteren.

Nederlenderne har scoret på hver sjuende avslutning (12 mål til sammen), Spania bare på hver 15. avslutning (7 mål til sammen).

Spania har hatt ballen i gjennomsnitt 58 prosent av sine kamper, mens Nederland har 54 prosent ballbesittelse. Spania har truffet med 3387 av 4206 pasninger (81 prosent), Nederland med 2434 av 3366 pasninger (72 prosent).

Nederland har gått i offside 22 ganger, Spania bare 6 ganger. Derimot har Spania fått 48 hjørnespark, Nederland 25. Til sammen har de spanske spillerne løpt drøyt 631 kilometer, nederlenderne 617,6 kilometer.

Men det statistikken ikke forteller er hvem som får løpe opp på ærestribunen og motta VM-pokalen søndag kveld.

(©NTB)