Onsdag kveld ble det klart at Oslo politidistrikt har pågrepet en person i sammenheng med kampfiksingssaken som er rullet opp de siste dagene.

Flere personer avhørt

"Oslo politidistrikt har pågrepet en mannsperson, f. 1988, bosatt i Oslo. Mannen er siktet for heleri, for å ha mottatt utbytte/penger fra kampfiksing. Mannen er avhørt. Han erkjenner ikke forholdet, men vil bli sittende til i morgen", skriver Gro Smogeli, seksjonssjef for Finans— og miljøkriminalitet, til bt.no i en tekstmelding.

"Videre er flere personer avhørt som vitner. Utover dette, av hensyn til etterforskningen, ønsker politiet ikke å komme med ytterligere opplysninger nå i kveld, skriver Smogeli.

- Langt fra siktelse til fellende dom

I en pressemelding bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) at det er snakk om en Follo-spiller som er pågrepet og siktet. Etter det VG Nett erfarer var det et kombinasjonsspill på 120.000 kroner på kampene Follo - Østsiden (3-4) og Frigg - Asker (7-1) som utløste kampfiksingalarmen.

Styrelder i Follo, Ole Bjørn Fausa, sier dette onsdag kveld:

– Dette er såpass ferskt for oss at vi ikke har rukket annet enn å svare på spørsmål fra mediene. Torsdag morgen skal vi se hvordan vi skal forholde oss til den nye utviklingen i saken, sier Fausa til NTB.

– En alvorlig utvikling i saken, og da vi fikk kjennskap til dette fredag kunne vi ikke riktig tro det. Vi stoler på våre spillere, og det var en tøff avgjørelse vi tok da vi bestemte oss for å gå videre med saken til NFF. Politiet leder etterforskningen, og det er alvorlig for norsk fotball. Men jeg vil understreke at det langt fra siktelse til fellende dom, sier Fausa.

- Møtte gamblerliga

TV 2 skal ha fått innblikk i noe av det politiet i Oslo nå undersøker. Der kommer det frem en rekke graverende påstander, rettet direkte mot spillere i både Follo, Asker, og Ull/Kisa, skriver TV 2. Blant annet skal de vite at en Follo-spiller skal ha møtt representanter for en østeuropeisk gamblerliga i Sverige. Der skal han ha blitt tilbudt et betydelig beløp for å være med på å påvirke resultatet i kamp for Follo.

I rapporten blir det også blant annet hevdet at to av Follo-spillerne skal ha vært involvert i forsøk på resultatmanipulasjon i Follos oppgjør mot Østsiden. Den kampen tapte de etter å ha ledet 3-0 midtveis ut i andre omgang.

- Alvorlig utvikling

NFF understreker at spilleren er uskyldig det det motsatte er bevist.

- Dette er selvsagt en markant og alvorlig utvikling i saken, men like fullt er det fortsatt snakk om en spiller og arbeidstaker hos en av våre medlemsklubber, og jeg må minne om at vedkommende er uskyldig til det motsatte er bevist. Jeg vil samtidig understreke hvor glad vi er for at politiet nå styrer dette, og vi må overlate til politiet å uttale seg om videre saksforløp, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

NFF avventer nå politiets videre etterforsking og ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Fakta om kampfiksingssaken

— Sist søndag ble 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. En navngitt spiller skal være involvert. Kampen er blitt omberammet til 18. juli.

— Norges Fotballforbund (NFF) varslet søndag at det også ville ettergå tips tilknyttet kamper i 2. divisjon. En av disse kampene er Østsiden – Follo, som ble spilt 24. juni, basert på tips fra Follo.

— 2.-divisjonslaget Asker har også kontaktet NFF om sin kamp mot Frigg 24. juni. Asker tapte 1-7. Klubben syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.

— Mandag anmeldte NFF saken til politiet og hadde møter med aktuelle klubber.

— Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, har uttalt at det sannsynligvis er snakk om organisert kriminalitet.

— Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet mandag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeid med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

— Tirsdag gjennomførte politiet avhør i saken. Da sa politiet at de foreløpig ikke hadde noe konkret å bygge saken videre på.

— Onsdag pågrep Oslo-politiet en mann i 20-årene. Han er siktet for heleri og for å ha mottatt utbytte/penger fra kampfiksing. Mannen erkjenner ikke forholdet.