Søndag ble det kjent at 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på grunn av mistanke om kampfiksing. Senere har to kamper i 2. divisjon også kommet under mistanke.

Dette er saken så langt:

Kamp avlyst

Saken ble kjent søndag ettermiddag, da Norges Fotballforbund sendte ut en pressemelding om at 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på grunn av mistanke om kampfiksing. «Selv om NFF ikke kan fastslå at det dreier som om resultatmanipulering, gjør opplysningene det nødvendig å undersøke dette nærmere» , heter det i pressemeldingen.

Oddsspill

Spillere på begge lag fikk beskjed søndag om at det var blitt satt mistenkelige oddsspill på førstedivisjonsoppgjøret, det vil si at det ble satset store beløp på kamputfallet like før kampstart.

Ull/Kisa-spiller

Senere søndag bekreftet ledelsen i Ull/Kisa at en av deres spillere er under mistanke i saken. Vedkommende skal ha spilt på Ull/Kisa-tap mot Ham-Kam.

Kamper i 2. divisjon

Det er også mistanke om at en kamp i 2. divisjon kan være fikset. I tillegg er det meldt fra om et mistenkelig resultat i en annen kamp i divisjonen.

24. juni: Østsiden-Follo 4-3:

Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i løpet av de siste 25 minuttene og tapte til slutt kampen. To Follo-spillere skal være mistenkt i saken. En kommisjonær i Oslo skal ha meldt fra til ledelsen i klubben om mistenkelige spill, og Follo startet deretter undersøkelser internt og meldte så fra til Fotballforbundet.

24. juni: Frigg-Asker 7-1:

Asker, som til da i sesongen kun hadde sluppet inn åtte mål, tapte hele 1-7 for tabellnabo Frigg, kun dager etter at de slo ut Stabæk fra cupen. Alle målene kom i løpet av den siste halvtimen. Asker meldte fra til Fotballforbundet lørdag sist uke. Det er foreløpig ikke mistanke mot konkrete spillere.

Mafia?

Både VG og Dagbladet melder mandag at en balkansk mafia med nær tilknytning til Sverige kan stå bak den påståtte kampfiksingen i Norge..

— NFF har mottatt opplysningene om et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige skal være involvert. Informasjonen kan være riktig eller gal. Jeg kan i øyeblikket ikke si noe om det før vi har gått våre runder med politiet, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til VG.

Han bekrefter at dette er et spor som både forbundet og politiet kommer til å følge videre.

Kampfiksing

Det har vært flere store kampfiksingsskandaler i Europa de siste årene, blant annet i Italia og Tyskland.

- Det er ofte store internasjonale, kriminelle nettverk som ligger bak disse sakene. Vi har mange spillobjekt nedover i ligaene og at resultatmanipulering i Norge ikke skulle komme er nesten naivt å tro, sier fotballpresident Yngve Hallén på generelt grunnlag.

(Kilder: 100 % Sport, NTB, Dagbladet, VG)