I kjølvannet av den såkalte kampfiksingssaken har det blitt fokus på bookmakernes mulighet til å kontrollere og avsløre eventuell kampfiksing. De aller fleste i bransjen har metoder for å avsløre kampjuks, men per i dag er det ikke noe samarbeid mellom norske myndigheter og de utenlandske bookmakerne som tilbyr spill på kamper og arrangementer i Norge.

Flere internasjonale aktører vil ha et samarbeid med norske myndigheter.

Betsson-sjef i Norge, Paul Myklebust, sa tidligere denne uken til VG:

— Vi som spillselskap har ikke noe direkte ansvar. Dersom UEFA, NFF eller FIFA skulle ønske å samarbeide ville vi absolutt være interessert i det, men enn så lenge er vi ikke underlagt et lisenssystem i Norge, og dette er heller ikke på trappene. Vi skulle gjerne hatt et nærmere samarbeid med NFF. Internett kommer ikke til å forsvinne med det første.

- Vekk med monopolet

Ifølge både Norsk Tippig og flere utenlandske bookmakere Aftenbladet har vært i kontakt med, er det svært sjelden at spill på norske kamper stoppes etter mistanke om kampfiksing, men det skjer.

Idrettspolitisk talsmann for Frp, Øyvind Korsberg, mener det er på tide å løse opp tippemonopolet som er i Norge og gi private bookmakere som Centrebet og Betsson lisens til å drive i Norge.

- Det har vært vårt argument hele tiden: Det vil for det første føre til mer penger til idretten og ikke minst bedre kontroll med bookmakerne, sier Korsberg.

Ifølge Lotteritilsynet spilte nordmenn for rundt 5 milliarder hos utenlandske bookmakere i fjor - penger som ikke kommer norsk idrett til gode.

Omsetningen på pengespill hos Norsk Tipping er omtrent dobbelt så mye.

- Skal vi bekjempe kampfiksing, må vi først og fremst innføre et regelverk og se på hvor mye om skal være tilgjengelig for kontrollorgan.

Symbolsk

NFFs generalsekretær Kjetil Siem uttaler torsdag at det kan være aktuelt å innføre et totalforbud for norske fotballspillere mot å tippe.

— Det vil i så fall bare være en symbolsk handling når vi snakker om kampfiksing, det foregår jo via mellommenn.

Det Korsberg mener kan ha noe for seg, er å fjerne spill på eksempelvis første innkast og første gule kort.

- Det har jo ingenting med kamputfallet å gjøre, mener han.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (AP) varsler nå en handlingsplan mot kampfiksing.

— Kulturdepartementet møter seg selv litt i døra. Skal man få bukt med dette problemet, må vi ha felles regler og internasjonalt samarbeid, sier Korsberg, som mener det da er en forutsetning at det åpnes for å gi utenlandske bookmakere lisens i Norge.

I dag er det forskjellige regler i europeiske land - les mer om regelverket for gambling på Lotteritilsynets hjemmeside.

Aftenbladet ba om et intervju med kulturministeren, men fikk svar fra statssekretær Kjersti Stenseng.

Regjeringen vil fortsatt ha monopol

- Hva gjør norske myndigheter i dag for å avsløre unaturlig spillaktivitet på norske kamper?

— Per i dag er det ikke fastsatt regler fra Kulturdepartement vedrørende unaturlig spillaktivitet på norske kamper. Norsk Tipping har implementert egne rutiner i risikohåndtering av selskapets virksomhet, der de overvåker omsetning på spillobjekter i selskapets portefølje. Selskapet er også en del av et internasjonalt nettverk med andre statlige spillselskap som utveksler informasjon om blant annet mistenkelig spillaktivitet.

- Er det noen som helst kontroll/samarbeid med utenlandske bookmakere?

— Utenlandske bookmakere som tilbyr spill mot norske borgere har ikke norsk tillatelse. Deres virksomhet reguleres således ikke av norsk lov men i henhold til reguleringer i jurisdiksjonene der de har sitt tilholdssted. Norske myndigheter har således ingen myndighet.

- Kan det en gang i framtiden være aktuelt å slippe opp på statens gamblingmonopol?

— Det er ikke aktuelt å vurdere en liberalisering av det norske markedet. Den norske modellen har bred politisk forankring og nyter stor tillit og lojalitet blant nordmenn flest, mener Stenseng, til tross for at omlag en tredjedel av tippeomsetningen blant nordmenn foregår hos utenlanske bookmakere.