En av kampene som er under mistanke for kampfiksing, er Østsiden-Follo. Der meldte en av Norsk Tippings kommisjonærer fra til Follo, og siden gikk saken videre til Norges fotballforbund.

Både Norsk Tipping og bookmakere på internett har metoder for å avsløre juks, det vil si at det er unormalt store innsatser på enkeltarrangement.

Følger med

— Det handler om å følge med på innsatser på de forskjellige spillene vi har på programmet. Vi vet omtrent hva som er «normal situasjon» og følger med i markedet og har odds på lik linje med de andre, sier Roar Jødahl, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping.

Det statlige spillselskapet samarbeider med andre statlige spillselskap om utveksling av informasjon.

— Forklaringen er oftest at oddsen er i utakt med markedet, så da kan den justeres. Det skjer ofte, og handler ikke om juks, men at spillerne rett og slett har annen informasjon enn oss. Dette kan skje i ligaer hvor det er vanskelig tilgjengelig informasjon. Det viktigste er å luke ut slike kamper i forkant, sier Jødahl.

Han understreker at det er ekstremt sjelden at norske kamper blir stanset for spill.

— Vi har en grunnleggende tillit til at norske fotballspillere går på banen for å vinne kamper, men dette er ikke tiden for å være naiv. Nå skal vi først og fremst bidra overfor politiet i de sakene som er under etterforskning. Publikum skal kunne stole på at resultatene er riktige, derfor er det utrolig viktig at vi tar tak i dette, sier Jødahl.

Her er bakgrunn om kampfiksing og hva oddsselskapene gjør for å avsløre jukset.

  • Det finnes blant annet automatiske systemer som oppdager hvis det spilles for store beløp på en enkeltkamp.

  • Det er også overvåking av spillermønstre, og unormal aktivitet skal på den måten oppdages.

  • Da er et grep å kutte oddsen på det aktuelle spillet noen ganger, eller stenge for spill dersom det er for mye enveisspill også etter at oddsen er satt ned.

  • Det hender også at oddsetterne bommer og må justere seg inn i forhold til markedet.

  • Ifølge kilder i bookmakerbransjen er problemet størst i Øst-Europa og Hellas. En Uefa-cupkamp mellom Dynamo Tblisi og Panionios i 2006 ledet gjestene (Tblisi) 1-0 ved pause, mens Panionios vant hele 5-2 til slutt. Flere odsselskap stanset spill på denne kampen da veldig mange hadde tippet nettopp dette: At Tblisi skulle lede ved pause, mens grekerne skulle vinne til slutt. Kampen ble etterforsket av Uefa.

  • Italiensk fotball har fått et rykte på seg for å være spesielt belastet, men her skal ikke problemet være kampfiksing for pengens skyld, men heller for å få et gunstig sportslig resultat.

  • Det er sjelden at spillerne selv står for innsatsen i kamper der de selv er involvert, men det skjer. Norges Fotballforbund har klare regler som forbyr dette.

  • Det vanlige er at en konto hos en bookmaker blir opprettet bare dager før kamp og at vedkommende spiller «forsvinner» når kampen er ferdig og pengene hentet ut.

  • Spill på kamper som kan være fikset, kommer ofte tett opp til kampstart. Da har bookmakerne kortere tid til å oppdage eventuelt juks.

Det har ikke lyktes Aftenbladet å få uttalelser fra andre enn Norsk Tipping.