— Vi har fått 2000 kroner her og 5000 kroner der etter at vi har purret på pengene. Det har vært problemer med lønn hele tiden, sier en polsk arbeider som ikke ønsker å stå fram med navn. Han en kollega har levert konkursbegjæring og krever til sammen 210.000 kroner for manglende lønnsutbetalinger.

Det har vært problemer med lønn hele tiden

Fra bedrift til bedrift

Polakken ble ansatt av Rolf Atle Kristoffersen i Eiro Kapital i 2013. Da det selskapet gikk konkurs ble han ansatt i Eiro Bygg, og begynte å bygge hytter på Høyland i Lindesnes kommune. I april 2015 skjedde det med Eiro Bygg som med de fleste andre som har solgt eller bygd hytter på Høyland, de gikk konkurs.

Bedriftene har solgt hytter og tomter på Sørlandet men holder selv til i Sandnes og Stavanger.

Flere hyttefirmaer på samme felt har gått konkurs:

Løsningen for arbeiderne lå imidlertid klar. Kristoffersen hadde allerede startet nytt selskap. I likhet med de fleste hyttekjøperne, så tok han med seg snekkerne til Sørlandshyttene AS.

Slik var også veien for poakken og hans kollega. Han gikk fra Eiro Bygg til Sørlandshyttene i april, men da året gikk mot slutten ble de permittert. Det har de nå vært i et halvt år. Nå er tålmodigheten slutt, og de har gått til skifteretten med kravet sitt.

— Jeg er permittert, og har ikke noen annen jobb. Jeg trenger pengene de skylder meg, sier han. For den polske arbeideren gjelder det cirka 80.000 kroner. For kollegaen hans er det enda mer.

Bobestyrerne har funnet kritikkverdige forhold:

— Skylder ingenting

Rolf Atle Kristoffersen har vært sjef for de polske arbeiderne i tre forskjellige firmaer siden 2013. Han sier at de ikke skylder dem noen penger.

— I utgangspunktet gjør vi ikke det. All lønn etter fjoråret er betalt, og de har vært permittert siden desember, sier Kristoffersen.

— Betyr det at dere ikke vil betale dem noe mer?

— Vi håper å komme frem til et forlik før saken skal i retten 10. mai. I det vil det jo ligge at vi vil betale noe, sier Kristoffersen. Han sier det er uenighet om hvor mye de skulle ha betalt. Han mener de har hatt fastlønnskontrakt, mens det har blitt skrevet enda flere timer.

Flyttet arbeidere

Fædrelandsvennen har skrevet en rekke artikler om hyttene på Høyland i Lindesnes og tilsvarende felt ved Øysang i Risør. En rekke bedrifter har gått konkurs og mange hyttekjøpere har aldri fått ferieboligen sin, den har vært forsinket eller dyrere enn først avtalt.

Mange hyttkjøpere har fått drømmen ødelagt:

I Fædrelandsvennens tidligere artikler har arbeidernes forhold vært tema en gang. Det var da Arbeidstilsynet pekte på at alle arbeiderne ble flyttet fra Naturhytten til Eiro Bygg like etter et tilsyn. Få måneder senere var Eiro Bygg konkurs.

Lønnskrøll

De polske arbeidernes advokat, Flemming Karlsen, sier det har vært mye rot med lønningene. Snekkerne har hatt en kontraktsfestet månedslønn på cirka 30.000 kroner.

— Det er like under minstetariff, men det er ikke det som er problemet. De får ikke utbetalt den lønnen de skulle hatt. Det har vært mye tull med lønn hele tiden for dem, sier Karlsen.