Da vinterstormen tok tak falt hytta av sine stylter. Foto: Arkiv
Hytta til Marianne og Helge Rønneberg måtte demonteres etter stormen i fjor vinter. Foto: Jarle R. Martinsen
Helge Rønneberg jobber fortsatt på hytta på Lindesnes. Dette bildet er tatt litt før jul, nesten et år etter at hytta blåste ned. Foto: Privat
Rolf Atle Kristoffersen Foto: Jarle R. Martinsen
Marianne Rønneberg. Foto: Privat

— De gjør ingenting. Siden de ikke har penger til å ferdigstille hytta vår må vi gjøre det selv, sier Marianne Rønneberg

Marianne Rønneberg. Foto: Privat

Rønneberg synes det er helt utrolig at personene bak Sørlandshyttene er i gang med nye prosjekter før de har ferdigstilt det de lovet henne og andre kjøpere. — Alt er blitt en kamp. De oppfører seg som kjeltringer, mener hun.

I likhet med både selskapene og de fleste av kundene er hun fra Rogaland.

Ulovlige hytter

I januar 2014 opplevde Rønneberg det absurde da familiens nesten ferdige bygde hytte blåste av gårde i vinterstormen ved Lindesnes. Den sto på to meter høye påler oppe på Høyland-platået like ved Norges vindfulle sydspiss.

Da vinterstormen tok tak falt hytta av sine stylter. Foto: Arkiv

— Da jeg så hytta til Marianne Rønneberg sa jeg at den ikke kom til å holde gjennom en vinterstorm. Tre uker senere leste jeg i avisa at den var blåst ned, forteller snekker Alv Bjarne Leirvik, som har vært ansvarshavende på en del andre hytter i området.Hyttehavareringen var starten på en rekke avsløringer på feltet.

Det viste seg raskt at Mariannes hytte var en av 11 fritidsboliger Naturhytten og søsterselskapet Fritidseiendommer AS hadde satt opp ulovlig.

Siden ballet det på seg: Kommunen grep inn. Arbeidstilsynet grep inn. Finn.no satte ned foten. Fire selskap gikk konkurs på et halvt år. Kunder og leverandører satt igjen med krav på 100 millioner kroner, mens utbyggerne og deres ektefeller hevet over 100.000 kroner hver i måneden og kjørte biler verd mer enn hyttene de solgte.

- Ikke store konsekvenser

På Høyland og i Limkjerrheiene i Risør sto hyttekjøperne og lurte på hva som skulle skje med deres fritidsboliger. Mange er ennå ikke ferdige - eller påbegynt.

Hytta til Rønneberg skulle stått ferdig sommeren 2014. Etter ulykken lovet daglig leder i Naturhytten, Rolf Atle Kristoffersen, at dette ikke skulle gi store forsinkelser.

— Kjøperen vil ikke bli skadelidende på annen måte enn at det vil gå to-tre uker ekstra før de kan ta den i bruk, sa Kristoffersen til Fædrelandsvennen.

Slik har det ikke blitt.

Etter nedblåsingen er den delvis bygd opp. For å få den ferdig måtte Rønneberg selv ordne snekker. Dette til tross for at de har betalt for hele hytta.

De har ikke gjort noe siden i høst. Vi måtte mase om alt, som nye vinduer etter at den blåste ned. De dro fra et halvferdig tak, så vi måtte gjøre det tett selv.

Hytta til Marianne og Helge Rønneberg måtte demonteres etter stormen i fjor vinter. Foto: Jarle R. Martinsen

Måtte tette takDa Naturhytten gikk konkurs ble Rønneberg med over til Sørlandshyttene. De ble lovet at det nå skulle bli orden på ting. De har purret mange ganger og blitt lovet hytta ferdig.

— De har ikke gjort noe siden i høst. Vi måtte mase om alt, som nye vinduer etter at den blåste ned. De dro fra et halvferdig tak, så vi måtte gjøre det tett selv, sier Marianne Rønneberg.

Hun reagerte da de igjen begynte å selge hytte i området. I begynnelsen av februar ville Infrastruktur Sør selge en hytte. Kunder klaget til Finn.no, og varslet om svindelmistanke. Dermed fjernet Finn.no annonsen, og har sperret dem ute igjen.

— Vi synes det er underlig at de har fått tak i tomter, sier Rønneberg.

Helge Rønneberg jobber fortsatt på hytta på Lindesnes. Dette bildet er tatt litt før jul, nesten et år etter at hytta blåste ned. Foto: Privat

— Har brutt med tidligere aktørerDaglig leder i Sørlandshyttene, Rolf Atle Kristoffersen sier at de forventer å være ferdige med alle hyttene på Høyland i løpet av oktober eller november.

— Alle bånd til tidligere aktører er brutt. Vi prøver virkelig å rydde opp, sier Kristoffersen. Han kom selv med på tampen av Naturhytten og Fritidseiendommers levetid, og han hevder han ikke kjente selskapenes bakgrunn.

Rolf Atle Kristoffersen Foto: Jarle R. Martinsen

Dette håper han også at Finn.no aksepterer og at de åpner opp annonsemarkedet for dem igjen. — Hvorfor er det fortsatt mange som ikke har fått ferdigbygd hytta si, lenge etter de ble lovet?

— Dette har i hovedsak med likviditet å gjøre, og vi er i samtaler med kundene hele tiden angående fullføring. Kontraktene er overtatt fra Naturhytten AS, og bærer da preg av at det ikke er nok penger i de enkelte kontrakter til å dekke kostnadene for å fullføre hyttene. Dette må da finansieres også fra andre kilder, sier han.

Kristoffersen beklager at det tar tid, men ber om forståelse for at det er en meget utfordrende situasjon. De setter to krav til kundene: At de aksepterer ti prosent økning totalt sett på de kontraktene de hadde opprinnelig i Naturhytten AS, og at alle kostnader må dekkes underveis i byggeprosessen.

— Vi har snakket om å fullføre to hytter i måneden i snitt. Mye av dette vil komme fra nå og frem mot sommeren, men vi ser for oss å jobbe med fullføring frem til oktober/november, sier Kristoffersen.