— Vi kan ikke bare sitte og se på at folk tar seg til rette på den måten. Det ville bli helt umulig for oss å håndheve regelverket i fremtiden hvis vi hadde akseptert dette, sier rådmann Rune Stokke i Lindesnes kommune.

Cowboyvirksomhet

Rådmannen har signert anmeldelsen sammen med enhetsleder teknisk forvaltning, Kjersti Skiple Verdal. Anmeldelsen er levert til lensmannskontoret, og her står det at det har blitt avdekket at 11 fritidsboliger innenfor hyttefeltet på Høyland/Solåsen har blitt påbegynt og helt eller delvis oppført uten formell byggetillatelse.

— Dette er ren cowboyvirksomhet, sa ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) da byggevirksomheten ble avdekket. Saken dukket opp i kjølvannet av at en av de 11 ulovlige hyttene blåste over ende i en vinterstorm i januar.

Skal etterforske

Kommunen hadde befaring 20. februar.

«Kommunen er av den oppfatning at antall tilfeller her gjør saken alvorlig», skriver de i anmeldelsen, og viser til en vedlagt rapport. Da kommunen leverte anmeldelsen 27. mars var alle hyttene utenom en omsøkt. I rapporten kommer det også frem at 12 hytter trolig er tatt i bruk uten at det foreligger ferdigattest eller brukstillatelse.

Lensmann Dag Helge Engeland i Lindesnes opplyser at de skal innkalle de ansvarlige i Naturhytten AS til politiavhør innen 14 dager, og at de etterforsker saken på vanlig vis.

— I første omgang skal vi etterforske saken herfra, men det kan bli aktuelt å koble inn i Økokrim, sier Engeland.

Utestengt fra Finn.no

Fædrelandsvennen har skrevet en rekke saker om hyttebyggerne og tomteselgerne på Høyland i Lindesnes kommune og ved Øysang i Risør.

 Flere hyttekjøpere har vært misfornøyd, og mener de ikke har fått det de har betalt for.

Nylig åpnet konkurs i NTB Eiendom, det første selskapet som opererte på Høyland og i Risør. Virksomheten er siden tatt videre i andre selskaper.

Nå selger Fritidseiendommer AS tomter mens Naturhytten AS setter opp hyttene.

Ute av Finn.no

Selskapene har de siste årene annonsert hyppig på Finn.no. Men nå er det ingen aktive annonser. Selskapene er utelukket fra å annonsere på Finn.no fordi annonseringsselskapet har mottatt flere klager.

— Vi gjør ikke dette ut fra én klage. Her er det kommet flere uavhengige klager, samtidig som det foreligger minst to anmeldelser, sier leder for forbrukertrygghet i Finn.no, Geir Petter Gjefsen. Han sier det er viktig for dem å sikre at kundene får det de betaler for.

— Det er ikke ofte vi stenger ute store og profesjonelle aktører, men her har det vært så mange saker at vi går til dette skrittet, sier Gjefsen.

Daglig leder i Naturhytten og Fritidseiendommer AS, Rolf Atle Kristoffersen, ønsker ikke å kommentere anmeldelsen eller utestengelsen fra Finn.no.