Her ligger restene av det som skulle bli et flott hyttefelt ved bredden av Byglandsfjorden. Foto: Roald Ankersen
På Tverrfjellan i Songdalen kommune skulle det komme rundt 50 hytter. Det er bygget en.
Ved Kilefjorden i Vennesla skulle det komme 60 hytter. Det er bygget en.

— Det er halvannet år siden jeg hørte fra dem sist, sier Egil Gundersen fra Kristiansand, og viser den siste eposten fra NTB Eiendom 5. juni 2013. «Det gjør meg vondt at flere av dere har måtte lide over tid grunnet uheldige omstendigheter, og de grep vi gjør nå er en påkrevd milepæl i prosjektet», skrev Joar Hauge i brevet fra 2013. Der lovet han byggeklare tomter i 1. mai 2014. Siden har det vært helt stille.

Her ligger restene av det som skulle bli et flott hyttefelt ved bredden av Byglandsfjorden. Foto: Roald Ankersen

NTB Eiendom er selskapet som startet byggingen av det omstridte hyttefeltet på Høyland i Lindesnes, feltet der en hytte blåste ned og 11 hytter ble bygd uten tillatelse.

Skjer ingenting

Gundersen er litt oppgitt over at hytteprosjektet nå ligger helt i det blå. Han betalte 180.000 kroner for tomta pluss nesten det samme for infrastruktur. I tillegg har han hatt utgifter til arkitekt. Til sammen nærmer det seg 400.000 kroner. Hyttedrømmen er ferdig på tegnebrettet, men i terrenget skjer det ingenting.

Egil Gundersen og kona kjøpte tomt i Bygland like før jul 2009 av Dalskilen Hyttegrend AS. Gjennom hele 2010 var det forsinkelser, før Trollskogen Holding fikk rettighetene til utbygging i januar 2011. Lederne i Trollskogen var Joar Hauge og Ove Malmin. Selskapet har siden byttet navn til NTB Eiendom.

I ettertid har Hauge og Malmin vært sterkt involvert i prosjektet på Høyland i Lindesnes. De er også inne i feltet i Risør som har fått byggenekt fordi de ikke har betalt byggesaksgebyrer.

Store planer

NTB Eiendom skulle bygge ut en rekke hyttefelt i indre Agder.

«Utbyggingen av flere store hyttefelt fordelt rundt på Sørlandet starter mandag 31. august 2009.Før jul skal over hundre hytter leveres», het det i bladet Hytteavisen i august 2009. Konseptet lå klart. Tomter var regulert. Kontrakt med leverandør ble inngått.

Noen av områdene var Høyland i Lindesnes, Kilefjorden hyttefelt på grensa mellom Vennesla og Evje og Hornnes, Dalskilen i Byglandsfjord og Tverrfjellan på grensa mellom Songdalen og Marnardal.

Har hevet kjøp

På feltet i Bygland er det ikke bygd noen hytter, men det er tinglyst fem tomtesalg. En kjøper har hevet kjøpet. Fire sitter fortsatt med tomter. Feltet har fått noe vei, men ingen annen infrastruktur. Dermed vil ikke kommunen åpne for bygging.

Fædrelandsvennen sitter med korrespondanse der kjøperne er lovet byggeklare tomter i både 2011, 2012 og i 2014. — Trollskogen og senere NTB Eiendom hadde avtale om å bygge ut 40 tomter. De begynte, og så gikk entreprenøren konkurs, men det var ikke bare derfor det stoppet. I fjor høst kastet de kortene og meldte at selskapet var insolvent (betalingsudyktig). Da satte vi punktum med NTB Eiendom, sier Knut William Bygland som er styreleder i Dalskilen Eiendom.

De vil nå forsøke å ordne opp for tomtekjøperne.

Ikke fra Naturhytten

Blant dem som har betalt for tomt og infrastruktur er Egil Gundersen.

— Jeg skal ikke si at tiden løper fra oss, men yngstedatteren vår er ni år nå og vi hadde tenkt dette skulle være et sted barna kunne kose seg. Blant annet ligger det en flott strand der, sier Gundersen.

Han sier at de fortsatt eier tomta. Hvordan det går med de 170.000 kronene de har betalt for infrastruktur, vet han ikke.

To hytter på to felt

NTB Eiendom skulle bygge hundre hytter i Songdalen, Marnardal og Vennesla. To ble realisert.

— De hadde kontrakt i ti år om å bygge ut og selge 25 tomter og hytter på vår eiendom. Hos naboen, i Marnardal, skulle de bygge like mange. I fjor gikk kontrakten ut. Da sto det en hytte der, sier Vegard Roland på Finsland i Songdalen kommune.

I tillegg er det bygd veier inn i skogen der hyttene skulle ligget. Siden er det ikke solgt noen flere tomter.

tverrfjellan001.JPG

Får neppe bygge

På grensa mellom Evje og Hornnes og Vennesla fikk Trollskogen Holding (NTB Eiendoms forløper) utslippstillatelse til 250 personer i 2010. Det skulle holde rikelig til den ene hytta som faktisk er bygd på de fem årene som har gått. Her har NTB og Joar Hauge fortsatt rettighetene til salg av tomter, men de får neppe bygge. Infrastruktur er ikke bygd ut, og Vennesla kommune vil ikke gi byggetillatelse til noen av de 60 hyttene som er regulert inn.

— De kom til et ferdigregulert hytteområde. Den ene hytta som er bygd ble solgt før de kom inn i bildet. Til høsten går kontrakten deres ut, forteller grunneier Asbjørn Svaland.

Det er imidlertid bygd en del veier i feltet, utført av samme entreprenør som sto for veiene i Bygland og Songdalen - og som gikk konkurs etter disse tre jobbene.

Ved Kilefjorden i Vennesla skulle det komme 60 hytter. Det er bygget en.

Ute av feltene

Joar Hauge sier NTB Eiendom har trukket seg ut av alle hytteprosjekter, og forteller at selskapet snart er konkurs.

— De må bare ta kontakt, så skal vi få ordnet opp. Det er ingen som har betalt for tomt eller infrastruktur som ikke skal få det de har betalt for, sier Joar Hauge.

Han er nå selger i Fritidseiendommer AS og koordinator i Naturhytten. Hans gamle selskap, NTB Eiendom, er snart historie. Hauge sier at de har avviklet eller gitt videre rettighetene til alle felt de skulle bygge ut.

Snart konkurs

— På godt norsk kan du si at NTB Eiendom snart er konkurs. Det har ikke vært drift på halvannet år, sier Hauge.

Det stemmer godt med når han sendte siste epost til Egil Gundersen og lovet byggeklare tomter 1. mai 2014. — Det er forferdelig vondt når det går sånn for tomtekjøpere, sier Hauge.

- Har dere noe ansvar for det?

— For å svare på det, må jeg sette meg ned å se på den konkrete saken, men de kjøpte før vi kom inn i bildet, svarer Hauge.