— Det er et faktum at Naturhytten AS i en periode vil ha store utfordringer med å levere, grunnet i hovedsak opparbeidet gjeld i en vanskelig periode. Dette må løses. Når vi nå går videre, så er det mitt ønske at vi gjør dette i et «rent» selskap som uten gjeldsforpliktelser kan føre de enkelte hytter trygt i havn, skriver daglig leder Rolf Atle Kristoffersen i en e-post til Naturhyttens kunder.

Når vi nå går videre, så er det mitt ønske at vi gjør dette i et «rent» selskap

I en annen epost, sendt fra selger Joar Hauge, opplyses det at det nye selskapet er tenkt å hete Sørlandshyttene. Selskapet er ikke registrert i Brønnøysundregistrene.

— Grunnet den oppståtte situasjonen er det kun en ting som er viktig, og det er at dere får hytten deres snarest mulig ferdig. Selv om denne løsningen er kostbar i enkelte tilfeller, skal det ikke koste dere kjøpere annet enn velvilje og restbeløp, skriver Hauge.

Tre konkurser?

Stiftelsen av de nye selskapene skjer mens NTB Eiendom AS har gått konkurs med 43 millioner i krav.Eiro Bygg AS er i ferd med å gå konkurs og Naturhytten AS står i fare for å gå konkurs. Disse tre selskapene har bygd hytter på Lindesnes, og har enten Rolf Atle Kristoffersen eller Joar Hauge i førersetet.

Fritidseiendommer AS selger tomter på Høyland, mens Naturhytten selger hyttene. Foto: Jarle R. Martinsen

Kristoffersen understreker at de ikke vil flytte verdier fra Naturhytten til et nystartet firma.

— Underleverandører vil enten få betalt direkte av kunde eller av det nye selskapet. Slik vil en rekke kreditorer til Naturhytten AS få sitt oppgjør, og i tilfelle konkurs er det viktigste at kreditorene får et oppgjør/en avtale om betaling. På denne måten vil en eventuell konkurs/avvikling av Naturhytten AS få svært lite konsekvenser for underleverandører og kunder, skriver Rolf Atle Kristoffersen i e-posten til hyttekundene.

Blåste ned

Som det kommer frem i mailutvekslingen har Naturhytten store økonomiske problemer.

Fædrelandsvennen har skrevet flere saker om Naturhytten AS og de andre selskapene som opererer sammen i Lindesnes. De første artiklene handlet om en hytte som blåste ned, og som senere viste seg å være en av 11 ulovlig oppførte hytter.

Lindesnes kommune har politianmeldt Naturhytten.

Flere av bedriftene rundt Høyland hyttefelt er i trøbbel. NTB Eiendom, som var det første firmaet som drev på feltet, gikk konkurs i vinter. Kravene som ble levert tingretten denne uken var på 43 millioner kroner.

Enda en konkurs

Denne uken gikk nok et selskap som har bygd på Høyland konkurs. Eiro Bygg AS ble begjært konkurs av Skatt Vest og Kemneren i Stavanger med et krav på 545.000 kroner.

Eiro Bygg var eid av Eiro Kapital og Eiendomsutvikling, som også er konkurs. Sjefen for Naturhytten og Fritidseiendommer, Rolf Atle Kristoffersen, var styreleder begge steder.

11. mars stiftet Kristoffersen nok et selskap, nemlig Infrastruktur Sør. Det skal eie infrastrukturen på Høyland, ifølge prospekt sendt til potensielle investorer.

Vil granske

Kravene mot konkursrammede NTB Eiendom er på 43 millioner kroner. Bostyrer vil granske om det foregikk ulovligheter da eiendommer på Høyland i Lindesnes ble overført til andre selskap.

Flere kreditorer ser ut til å tape millionbeløp på konkursen i selskapet som var det første som bygde ut tomter på det omstridte hyttefeltet på Høyland i Lindesnes.

Bostyrer Per Asle Ousdal leverte sin innberetning til Jæren Tingrett denne uken. Advokaten mener mer må granskes rundt NTB Eiendom, styreleder Joar Hauge og eier Bente Elin Fjelldal Hauge.

Verdioverføringer

Spesielt peker advokaten på at verdier ser ut til å være overført fra NTB Eiendom til Fritidseiendommer, et selskap Joar Hauge fortsatt har økonomiske interesser i. Både Hauge og Fjelldal Hauge har hevet lønn fra det nye selskapet. Bostyrer mistenker at Hauge belønnes gjennom andre selskaper.

Manglende styring og kontroll har medført tap av egenkapital i betydelig omfang

De største kreditorene er advokat Geir Magne Olsen og Villa Leilighetsutviklings konkursbo som krever ti millioner kroner. Risør kommune, noen privatpersoner og flere lokale selskap er blant kreditorene. Kravene er på til sammen 43 millioner kroner. Det ser ikke ut til å være verdier i boet.

Gapte for mye

NTB Eiendom har vært involvert i en rekke prosjekter på Sørlandet; i Lindesnes, Risør, Vennesla, Marnardal, Songdalen, Byglandsfjord og i Froland.

Bostyrer Ousdal mener selskapet gapte over for mye, og skriver dette om årsaken til konkursen:

«Selskapet har vært engasjert i svært mange prosjekter, av betydelig omfang, og med utilstrekkelig egenkapital. Manglende styring og kontroll har medført tap av egenkapital i betydelig omfang. Etter bostyrers oppfatning har det vært uryddighet knyttet til struktur, overføring av prosjekter til nystartede selskaper med mangelfull prising og uklare eierforhold".

Joar Hauge sier kravene er feil og ennå ikke godkjente. Han sier at det ikke har foregått noen verdioverføringer.

— Jeg gleder meg til sluttinnberetningen, så vil alt komme riktig frem, håper jeg, sier Hauge i en SMS.

Rolf Atle Kristoffersen ønsker ikke å kommentere saken.