I dette hyttefeltet i Risør har det vært en rekke konflikter mellom tomtekjøpere, kommune og utbyggere. Foto: Steinar Ryvind

Ett år etter har Oslo-paret fått verken skjøte til tomta eller hytta de har betalt 600.000 kroner i forskudd for.

— Vi kjøpte tomt og bestilte hytte i påska i fjor, og ble lovet at den skulle stå ferdig et halvt år senere. Da vi kom til november og fortsatt ikke hadde fått skjøtet på tomta, tok vi kontakt med oppgjørsadvokaten. Vi fikk beskjed om at det var heftelser på tomta. Så fant vi også ut at den var solgt til noen andre tidligere, sier Ine M. Andersen.

I dette hyttefeltet i Risør har det vært en rekke konflikter mellom tomtekjøpere, kommune og utbyggere. Foto: Steinar Ryvind

Hyttebyggere i vindenFritidseiendommer AS sier de kjøpte tomta tilbake fra den forrige kjøperen før de solgte den videre igjen. Skjøtet står fortsatt på den forrige eieren.

I tillegg hang det ved en gammel heftelse på tomta, en såkalt urådighet fra en enda tidligere eier. Dermed kunne ikke Andersen og Kossai få overført skjøtet.

Andersen og Kossai kjøpte tomt av Fritidseiendommer AS og bestilte hytte av Naturhytten AS.

Selskapene er de samme som står bak tomtesalg og hyttebygging på Høyland i Lindesnes kommune. Der blåste en hytte over ende i vinter. Senere viste det seg at den var en av 11 hytter som var oppført uten tillatelse.

Fædrelandsvennen har skrevet at det har vært en rekke konflikter på Høyland, blant annet om den splitter nye hytta til Bjørn Håvik som ble revet i stykker av vinden. I Risør har det vært minst like turbulent. Den første utbyggeren, NTB Eiendom, fikk bot på 200.000 kroner for å ha snauhogd et skogholt. Naturhytten har fått byggenekt for å ha reist hytter uten tillatelse.

— Solgte ulovlig

Andersen og Kossai ønsker ikke lenger å realisere hyttedrømmen sin her. De vil vekk. I tillegg til å mangle skjøtet, får de ikke hytta de bestilte.

De har altså solgt hytter de ikke hadde lov til å bygge.

— Vi fikk se tegninger og bilder av en hytte vi likte, og bestilte den, sier Ine M. Andersen. Hytta hadde en flott terrasse på 11,6 kvadratmeter med utgang rett fra stua, i tillegg til takterrasse.

— I september fikk vi beskjed om at området ikke var regulert til hytter med slike terrasser. Vi måtte ta en med terrasse på 2,9 kvadratmeter, i tillegg til takterrassen. De har altså solgt hytter de ikke hadde lov til å bygge, sier Andersen.

Det er tidligere avslørt at en rekke av Naturhytten AS sine hytter er igangsatt ulovlig på Høyland i Lindesnes. Kommunen har avdekket 11 slike byggeverk.

Politianmeldt

Familien Andersen/Kossai ville heve kjøpet, og sa i fra om det i november. De fikk ikke svar før de hadde sendt klage til Forliksrådet. Da nektet Fritidseiendommer og Naturhytten å heve kjøpene. Saken var imidlertid for stor for Forliksrådet. Dermed politianmeldte Andersen selger, daglig leder og oppgjørsadvokaten i stedet.

Vi ønsker ikke en annen tomt. Vi vil vekk fra hele feltet. Vi har ikke tillit til dem lenger.

I februar snudde selskapene, ifølge Andersen. De ble tilbudt å få hevet kjøpene. Betingelsene var at de godtok å få en annen tomt som garanti. Da kunne de få halvparten av pengene 11. mars og resten i april.

— Vi ønsker ikke en annen tomt. Vi vil vekk fra hele feltet. Vi har ikke tillit til dem lenger, sier Andersen.

Andersen forlangte i stedet å få 300.000 kroner som avtalt. I tillegg ville hun ha resten ut fra en sperret klientkonto, der innbetalte penger skal stå.

— Nylig fikk vi beskjed, gjennom oppgjørsadvokaten, om at de ikke lenger aksepterer heving av kontraktene, sier Andersen.

- Hadde rett til å selge tomta

Selger i Fritidseiendommer AS, Joar Hauge, sier at de hadde rett til å selge tomten en gang til.

Hauge hevder at de har gjort opp med begge de tidligere eierne av tomtene i Risør, en arendalskvinne og en investor fra Stavanger. Da Ine Andersen kjøpte tomten, lå det en heftelse, en såkalt urådighet fra Stavanger-investoren, på tomten.

Begge har fått oppgjør i sin helhet fra Fritidseiendommer AS.

Etter at Fædrelandsvennen tok kontakt i saken, har denne heftelsen blitt fjernet og ser ut til å være flyttet til en annen tomt.

— Begge har fått oppgjør i sin helhet fra Fritidseiendommer AS, hevder Hauge. Han mener de hadde rett til å selge tomta videre. Arendalskvinnen bekrefter at hun har fått oppgjør for en tomt, men ikke for en annen. Stavangerinvestoren har ikke villet bekrefte om han har fått oppgjør. Deres selskap har fortsatt pant i flere tomter på feltet.

Hauge og oppgjørsansvarlig Pål Eklund sier at de ikke går med på å heve kjøpet fordi Andersen og Kossai ikke godtok deres forslag til forlik.

— Nå er dette en tvistesak og da er det heller ikke naturlig å overføre skjøtet til dem før saken er løst, sier Eklund.