Til sammen har hun og mannen betalt nesten halvannen million kroner for tomt og hytte fra Fritidseiendommer AS og Naturhytten AS. De inngikk kontrakt i februar i fjor, og ble lovet at alt skulle stå ferdig innen tre til seks måneder. Ett år etter er de langt fra å kunne flytte inn.

Vil ut

— Vi har en tomt, men ingen hytte. Nå ønsker vi å komme ut av alt sammen. Blir vi på tomta, ønsker vi i hvert fall en annen hytteleverandør, sier Rønneberg som bor i Sandnes. Både utbyggerne og de fleste hyttekjøperne er fra Rogaland.

Fædrelandsvennen har tidligere i vinter skrevet om hytta som blåste ned, og at kommunen senere avslørte at samme utbygger hadde satt opp minst fem andre hytter ulovlig.

Høye påler

I januar i år Rønnebergs hytte nesten ferdig. Marianne og Helge var imidlertid skeptiske. De hadde vært på byggeplassen, og sett hvordan hytta ble bygd.

— Vi så at den sto på altfor høye påler. Vi anslo to meter, men ser nå gjennom avisen at de var på 2,5 meter. Vi tenkte at den ikke kom til å stå der i mange måneder, sier hun. Skepsisen viste seg å være velbegrunnet. I en storm 15. januar blåste hele hytta ned.

— Jeg fikk telefon fra en hyttenabo som lurte på om vi hadde lest avisen. Det hadde jeg ikke. Vi holder ikke Fædrelandsvennen her, men jeg så ganske raskt etterpå at det var vår hytte, sier hun.

Dermed blåste hele hyttedrømmen vekk.

— For tiden eier vi ikke så mye som en spiker på den tomta, sier hun.

Fredag lignet hytta en plankehaug, og en polsk arbeider var i full gang med å demontere restene.

Flere overraskelser

Vindkastet var verken den første eller siste overraskelsen i forbindelse med hyttekjøpet.

— Vi så jo utover sommeren at infrastrukturen på feltet manglet. Alt var forsinket, sier Rønneberg. Etter at hytta blåste ned, fikk hun også vite at den ikke var søkt bygd.

De siste ukene har Rønneberg også hørt at flere hytteeiere har hatt konflikter med utbyggerne. Fædrelandsvennen har tidligere snakket med sju kjøpere som har skaffet seg tomt på Høyland. Flere har vært i kontakt med advokat, og hevder de har betalt på forskudd uten av hyttene er oppført i henhold til tidsplanen. Ingen av dem ønsker imidlertid å stå frem med kritikken sin.

— I det siste har jeg snakket med personer som har ting utestående, sier Rønneberg.

Får ikke heve

Daglig leder Rolf Atle Kristoffersen i Naturhytten opplyser at de ikke har til hensikt å la Rønneberg heve kjøpet. Han kan heller ikke love kjøperne når hytta skal stå ferdig.

— Hyttekjøperen sier at de ble lovet den ferdig tre til seks måneder etter kjøpekontrakten ble skrevet.

— Det kan godt hende. I kontrakten står det en antydning om tre til seks måneder. Men vi kan ikke love annet enn tre til seks måneder etter at hytta er godkjent. Og hytta er jo ennå ikke godkjent av kommunen. Det er det vi jobber med nå. Ingen hytter kan få ferdigattest før de er koblet til vann, og det kan skje rundt påske, sier Kristoffersen.

— Når kan Rønneberg få hytta si ferdig da?

— Jeg vil anta rundt 1. juni, men kan ikke love noe.

Har tatt pant

Kemneren i Stavanger har tatt ut tvungen pant for 631.000 i hytteselskapet som bygde hytta som blåste vekk i Lindesnes.

Dermed fortsetter de økonomiske utfordringene for serien av bedrifter som har hatt en finger med i spillet på det omstridte hyttefeltet på Høyland i Lindesnes kommune.

— Det har vært en stille periode nå, men dette vil bli betalt umiddelbart, sier daglig leder Rolf Atle Kristoffersen er i Naturhytten AS.

Denne uken tok kemneren i Stavanger ut en tvungen pant på 631.000 kroner for selskapet som bygde hytta som blåste over ende i januar.

Rolf Atle Kristoffersen er også daglig leder i Fritidseiendommer AS som selger tomtene like ved Norges sydspiss. Bedriftene er to av en rekke ulike selskap, alle med tilhold i Sandnes eller Stavanger, som til sammen har solgt tomter eller bygd flere titalls hytter på feltet på Høyland i Lindesnes.

Flere roller

Flere navn går igjen i ulike roller i de økonomisk hardt pressede firmaene.

Joar Hauge har vært involvert i hyttebyggingen på Lindesnes i flere roller. I Fritidseiendommer AS har han operert som selger, mens han står som koordinator i Naturhytten AS. Ifølge Hauge selv har han også tegnet hyttene.

— Det er ikke så mange selskaper som det kan virke som. SMH ble stiftet av tre sørlendinger, men hadde kun tilgang på 16 tomter. NTB kom inn og overtok og fikk tilgang på flere tomter, men tapte mye penger i forbindelse med finanskrisen. Det ble avviklet på en ryddig måte mens Fritidseiendommer overtok, sier Joar Hauge.

Rolf Atle Kristoffersen eier nå det meste.

— Min ambisjon er at det ikke skal være andre aktører enn Naturhytten og Fritidseiendommer de neste 20-årene. Nå er infrastruktur opparbeidet, og kjøperne skal få det de er lovet på tiden. Det er god økonomi i selskapene nå, sier Rolf Atle Kristoffersen.