Hyttefeltet på Høyland i Lindesnes ligger noen få kilometer nord for Lindesnes fyr og vindmølleparken på Fjeldskår. Foto: Roald Ankersen

— Det var i utgangspunktet flere pålegg, men noen ble ordnet opp i, sier Magnus Skretting i Arbeidstilsynet. Frem til nylig gjenstod tre pålegg; valg av verneombud, sikring av riktig lønn og oversikt og registrering av arbeidstid.

Ved siste varsel og purring fra Arbeidstilsynet kom beskjeden om at Naturhytten ikke lenger hadde noen ansatte. Alle var flyttet over til Eiro Bygg AS. Dermed er ikke lenger vedtaket aktuelt.

- Enkelt å fikse

— Det er rart at de ikke har klart å ordne opp i dette, for egentlig er det forhold som er enkle å fikse. Men når det ikke blir orden på ting så er vi nødt til å slå hardt ned på det, sier Skretting. Tilsynet har også ferske forhold på selskapet de ansatte nå er flyttet over til, Eiro Bygg.

LES OGSÅ:

Naturhytten AS er rogalandsfirmaet som har satt opp de minst seks ulovlige hyttene på Høyland i Lindesnes kommune. Firmaet bygger små og rimelige hytter. I en storm 15. januar blåste en nesten ferdig hytte over ende. Først seks dager senere søkte Naturhytten om å bygge hytta. Under befaring oppdaget teknisk etat i Lindesnes kommune at ytterligere fem hytter var ulovlig satt opp. Flere hytter skal sjekkes.

— Ordner opp

Det nye selskapet, Eiro Bygg, fikk denne måneden tvangsmulkt fra Arbeidstilsynet for manglende id-kort til sine ansatte etter en inspeksjon på det aktuelle hyttefeltet på Høyland i Lindesnes.

LES OGSÅ:

Daglig leder, Rolf Atle Kristoffersen, sier at de denne uken ordner opp med både Lindesnes kommune og Arbeidstilsynet. Kommunen skal få sine siste papirer. Tilsynet skal få id-papirer og lønnsgarantier for de ansatte.

Hyttefeltet på Høyland i Lindesnes ligger noen få kilometer nord for Lindesnes fyr og vindmølleparken på Fjeldskår. Foto: Roald Ankersen

— Våre ansatte tjener fra 26.500 og opp til 30.000 kroner, sier Kristoffersen om den utenlandske arbeidsstokken, som i tillegg bor gratis i ferieleiligheter.

Utbedrer hyttene

Naturhytten har satt opp en rekke hytter på Høyland i Lindesnes. Naturhytten samarbeider med Fritidseiendommer AS. Sammen reklamerer de med hytter ferdig utvendig på tomt til under 700.000 kroner. Hyttene er mindre enn 50 kvadrat, og har dermed andre tekniske krav enn større hytter. Blant annet holder det med 10 centimeter med isolasjon i veggene, og de er bygd på søyler i stedet for med støpt såle.

— Slik er hytter bygd i Norge i mange år. Det har holdt fint, sier Kristoffersen. 15. januar holdt det ikke lenger, en av de nesten ferdig bygde hyttene blåste over ende.

— Det var åpenbart ikke bra nok, selv om det var en 100 års storm. Hytta var bygd på 2,5 meter høye søyler for å unngå sprengning. Det viste seg ikke å være et godt valg. Det skal ikke gjenta seg, sier Kristoffersen. Han forteller at de nå har ansatt en lokal byggmester som går gjennom fundamentene på alle hyttene. Flere utbedres for å unngå sideforskyvninger.