Rolf Atle Kristoffersen Foto: Jarle R. Martinsen
Fædrelandsvennen 23. juli 2015
Fædrelandsvennen 13. september 2015.

LINDESNES: «Ny hytte til sommeren? Vi realiserer din drøm!», reklamerer Infrastruktur Sør på Finn.no. Selskapet er etterfølgeren til Naturhytten AS, Fritidseiendommer og de andre konkursrammede bedriftene som har bygd hytter eller solgt tomter på Høyland i Lindesnes og ved Hødnebø i Risør.

I fjor ble selskapene utestengt fra Finn.no. Denne uken dukket det imidlertid opp en ny annonse fra Høyland på annonsenettstedet. Nå med Infrastruktur Sør som selger. Det er det åttende selskapet som markedsfører hytter og/eller tomter på det samme feltet.

150221 Hytteomrde Lindesnes-1.ai

— Det er den første annonsen vi legger ut nå, så vi har ikke solgt noe ennå, sier daglig leder Rolf Atle Kristoffersen.

Ny hytte til sommeren? Vi realiserer din drøm!

Fet lønn

Hyttebyggerne fra Rogaland var gjennom fire konkurser i fjor. Det var politianmeldelser, bråk med to kommuner, konflikt med en rekke kunder og leverandører.

Les også:

Gjennom hele fjoråret dokumenterte Fædrelandsvennen at drømmen ble mareritt for flere kunder av selskapene. En rekke kunder hadde kjøpt tomt og hytte og betalt på forskudd. Det har gått opp til flere år før de har fått det de betalte for. Flere venter fortsatt, tre år etter at de kjøpte tomt.

Mens kunder sto blakke igjen, hevet mennene bak selskapet og deres ektefeller lønninger på opptil 150.000 kroner i måneden og kjørte leasingbiler til 28.000 kroner i måneden. Bostyrerne mistenker tapping av selskapene.

— Ingen av dem er involvert i selskapene nå, sier Kristoffersen. Grunnleggerne Ove Malmin og Joar Hauge skal være ute. Hauge ble ilagt konkurskarantene i egen dom like før jul.

Inkassosaker

Da NTB Eiendom, Fritidseiendommer og Naturhytten var i ferd med å gå konkurs i fjor vår, startet Rolf Atle Kristoffersen opp to nye selskaper, Sørlandshyttene AS og Infrastruktur Sør. Ifølge Kristoffersen har de to selskapene ulike funksjoner.

Sørlandshyttene skal ta i mål de urealiserte hyttene etter Naturhytten. Infrastruktur Sør kom i gang denne uken, og skal drive med nysalg.

Etter et drøyt halvår i drift ligger det nå fem inkassosaker og en tvungen pant som heftelser på Sørlandshyttene AS. Risør heis- og elektroservice har 97.000 kroner utestående. Skatteoppkreveren i Sandnes mangler 112.000 kroner, og tok pant i selskapet 29. januar.

— Det bør ikke være overraskelse for noen at Sørlandshyttene har anstrengt økonomi. Selskapet overtok tapskontrakter fra Naturhytten AS, sier Kristoffersen. Han gir også oljekrisen i Rogaland noe av skylden, og sier at alle ansatte nå er permittert. Selskapet opplyser at de har avtale med kemneren.

Rolf Atle Kristoffersen Foto: Jarle R. Martinsen

La på prisen

Noe av de økonomiske problemene skal de løse ved å gjøre hyttene dyrere. Kjøperne har fått beskjed om at de må regne med inntil 10 prosents prispåslag på allerede inngåtte kjøpekontrakter.

— Styret mener at det er innenfor hva folk bør kunne akseptere, sier Kristoffersen.

De som ikke aksepterer påslaget får ikke hytta ferdigstilt.

Det samme gjelder alle de som i sommer ikke gikk med på å overføre kontraktene fra Naturhytten til Sørlandshyttene.

— De som ikke ville bli med over kan ikke vi ta ansvar for. De må forholde seg til Naturhyttens konkursbo, sier Kristoffersen. Han var selv siste daglig leder i selskapet.

Les også:

Sint kunde ble salgsleder

For et år siden truet Hilde Steinkopf Naturhytten AS med rettssak fordi hun ikke fikk hytten hun hadde betalt for. Nå markedsfører hun hytter for etterfølgeren.

— Nå er det nok. Å saksøke Naturhytten er absolutt en mulighet, sa Hilde Steinkopf i februar i fjor. Nå lyder det annerledes.

— Jeg har gått inn i selskapet for å påvirke på en annen måte enn som kunde. Ved å videreføre kontraktene fra Naturhytten har Sørlandshyttene gitt oss muligheten til å unngå tapene. Det er forsinkelser i tid og vi har mistet to hyttesesonger, men økonomisk blir det ikke store tap, sier hun.

Avtalene i de tidligere selskapene er borte

Selv er hun styremedlem og salgsansvarlig i Infrastruktur Sør, selskapet som skal drive med nysalg på Høyland.

— Hvorfor skal kundene tro at de får hyttene til avtalt pris på avtalt tid nå?

— Nå er alle kostnader skåret til beinet. Avtalene i de tidligere selskapene er borte. Annonsen som nå ligger ute er noe helt annet enn lokkeprisene som ble benyttet tidligere. Det er andre folk inne i bildet, og jeg har tro på at dette skal bli bra, sier Steinkopf.

Fædrelandsvennen 23. juli 2015

— Får neppe betalt

Fædrelandsvennen 13. september 2015.

Risør Heis og elektroservice tror ikke Sørlandshyttene betaler regningen på nesten 100.000 kroner.

— Vi kan vel skrive regningen i snøen og la sola betale, sier Jonas Varga i elektrofirmaet i Risør. Han regner med at regningene forsvinner like fort som de blir skrevet. 18. mai i fjor fikk de bestilling på strøm inn til hyttefeltet på Limkjærheiene i Risør, som da ble utviklet av Naturhytten og Fritidseiendommer. De utførte oppdraget, men fikk ikke betalt. Da de koblet fra strømmen igjen midt på sommeren fikk de beskjed om at Sørlandshyttene var ny fakturamottaker.

Vi kan vel skrive regningen i snøen og la sola betale

Ny regning ble sendt, men ingenting ble betalt. Siden har hyttekundene på feltet betalt for egen strøminnleggelse.

— De skylder 97.000 kroner. Vi har ikke håp om å få pengene, men håper at andre kan unngå samme felle, sier Jonas Varga.