Fiktive arbeidskontrakter, utbetaling av lønn gjennom ektefeller, doble ansettelsesforhold og bruk av selskapets kontoer til private formål. Dette er blant forholdene bostyrerne mistenker i konkursboene etter selskapene rundt hyttene på Høyland i Lindesnes.

Mens to uføretrygdede ledere, Joar Hauge og Ove Malmin, har fått ut en minimal lønn, har ektefellene deres hatt kontraktsfestet lønninger på 76.000 i måneden for å hjelpe til med salg.

Mistenker tapping

— Etter min oppfatning har det versert proformaavtaler i selskapene. Det vil si at det er utbetalt penger som ikke er betaling for arbeid, sier bostyrer for Naturhytten AS, Kjersti Lunde. Hun sier det er en ulovlig måte å få ut penger av selskaper på.

Lindesneshyttene bygges uten støpt såle, men på stolper slik man gjorde før i tiden. Det sparer hyttekjøperne penger på. Foto: Jarle R. Martinsen

Bostyrerne mistenker tapping av Naturhytten, Fritidseiendommer og NTB Eiendom.

Selskapene har drevet salg av tomter og billige hytter på Høyland i Lindesnes kommune. Etter at en hytte blåste ned i vinterstormen, er det blitt avdekket ulovlig bygging og store økonomiske problemer. I år har fire selskaper knyttet til hyttebyggingen gått konkurs. Kravene er på til sammen 96 millioner kroner. Skatteetaten, grunneiere, hyttekjøpere og leverandører er blant dem som mener å ha penger til gode. Fædrelandsvennen har vært i kontrakt med fortvilte hyttekjøpere som har lånt penger til hytter de ikke kan bruke.

28.000 i måneden på bil

Fædrelandsvennen skrev nylig at Joar Hauge hadde en bilavtale verdt 28.000 kroner i måneden i Sørlandshyttene AS, etterfølgeren til Naturhytten og Fritidseiendommer.

Etter vi omtalte saken rykket daglig leder, Rolf Atle Kristoffersen, ut på Facebook og sa at Hauge tjente 35.000 i måneden, inkludert bilhold.

— Total betaling for hans tjenester anses å være innenfor det normale, melder Kristoffersen.

Daglig leder, Rolf Atle Kristoffersen, i Sørlandshyttene AS, etterfølgeren til Naturhytten og Fritidseiendommer, bekrefter at ekteparet Hauge fordelte arbeidet seg imellom, uten at kona kom til kontoret. -Hauges ektefelle var ansatt i Naturhytten. Hun var primært salgsmedarbeider. Hun bisto Joar Hauge i salgsarbeidet, sier han. Foto: Jarle R. Martinsen

Dette er imidlertid ikke den eneste ansettelsesavtalen for familien Hauge i de omstridte hytteselskapene. Fædrelandsvennen kjenner innholdet i flere kontrakter mellom hytteselskapene, grunnleggerne Joar Hauge og Ove Malmin, samt deres ektefeller.

Joar Hauge hadde gjennom NTB Eiendom rettigheter til tomter og hyttesalg i Lindesnes og Risør. Da selskapet ble til Fritidseiendommer og Naturhytten kom også Ove Malmin inn i bildet.

Kona får lønn

Joar Hauges ektefelle har vært ansatt som salgsmedarbeider og tilrettelegger i Naturhytten med en lønn på 76.000 kroner i måneden. En kontrakt sier også at hun skulle få et engangsbeløp på 250.000 kroner etter overføringer av salgsrettigheter.

Hun har ikke jobbet på kontoret sammen med de andre i firmaet, men skal ha utført salgsstøtte for ektemannen.

— Jeg kan ikke si med sikkerhet at hun ikke har jobbet i selskapet. Men jeg mener det er en opplagt sammenheng mellom arbeidet til Joar og hennes lønninger, sier advokat Kjersti Lunde. Hauge er selv halvt uføretrygdet.

Rolf Atle Kristoffersen bekrefter at ekteparet fordelte arbeidet seg imellom, uten at kona kom til kontoret.

— Bankutskrifter viser at styreleder har benyttet bedriftskontoen til private uttak. Det er utbetalt større beløp til ekteparet Hauge, skriver Kjersti Lunde i den foreløpige boinnberetningen etter Naturhytten.

Dobbel ansettelse

En lignende avtale finnes for ektefellen til tidligere daglig leder og styreleder Ove Malmin.

Hun har kontrakt på samme type stilling som Joar Hauges kone, salgsmedarbeider/tilrettelegger i Naturhytten. Lønnen på 76.000 kroner i måneden er fastsatt uavhengig av stillingsprosent.

Disse provisjonsavtalene ser uforståelige ut for meg

— Det finnes tilsvarende avtaler også for Fritidseiendommer AS, opplyser bostyrer for Fritidseiendommer, Hogne Skjerpe.

hytte2.JPG

Det betyr at Malmins ektefelle har hevet lønn i begge søsterselskapene. Hvor mye hun fikk fra det andre selskapet, er ikke kjent.Samtidig fikk Ove Malmin en kontrakt som daglig leder i samme selskap på 7000 kroner i måneden — altså en tiendedel av hva kona tjener som salgsmedarbeider.

— Han har en uføregrad som gjorde at han ikke kunne tjene mer, sier Rolf Atle Kristoffersen, som overtok stillingen etter Malmin.

Malmins kone jobbet på kontoret, men det er ikke brakt på det rene hvorfor hun hadde to kontraktsfestede stillinger i to søsterselskap.

— Disse provisjonsavtalene ser uforståelige ut for meg. Det har vært en sammenblanding av privatøkonomi og selskapenes økonomi som er nesten umulig å finne ut av, sier bostyrer Hogne Skjerpe i Fritidseiendommer AS.

Avviser anklagene

Joar Hauge avviser at konas arbeidskontrakt var en proformaavtale.

Joar Hauge benekter å ha bidratt til tapping av selskapet. Foto: Roald Ankersen

— Hauges ektefelle var ansatt i Naturhytten. Hun var primært salgsmedarbeider. Hun bisto Joar Hauge i salgsarbeidet, sier Rolf Atle Kristoffersen. Han var daglig leder i Naturhytten og Fritidseiendommer frem til selskapene gikk konkurs. Nå styrer han etterfølgeren, Sørlandshyttene, som fortsatt bygger på Høyland. Joar Hauge var selger i Fritidseiendommer AS. Kona som skulle assistere ham var ansatt i Naturhytten.

— Hvorfor hadde hun så mye høyere lønn enn Joar Hauge som hun skulle assistere?

— Det har jeg ingen kommentarer til. Dette har bostyrer også sett på. Det lå noen gamle avtaler i bunnen, sier Kristoffersen. På spørsmål om det var proformaavtaler henviser han til Joar Hauge og kona, som benekter det.

Det ble ikke så mange salg. Likevel ble det utbetalt 50.000 i måneden

Han sier at dersom det hadde vært gjennomført salg, så skulle hun gjort en del kontorarbeid. Lønnen skulle være provisjonsbasert, men ble betalt på forskudd.

— Det ble ikke så mange salg. Likevel ble det utbetalt 50.000 i måneden a konto, sier Kristoffersen, altså som et forskudd på forventet salg. Dette ble ikke tilbakebetalt da salget uteble.

Kristoffersen bekrefter at Ove Malmins kone hadde samme type avtale i Naturhytten, i tillegg til at hun jobbet i Fritidseiendommer AS.

— Ja, det er kommet frem under bobehandlingene, sier han.

Joar Hauge avviser at det har vært tapping av selskapene og brukt proformaavtaler. Han og ektefellen sier de vil imøtegå anklagene i samarbeid med advokat Stein Nygaard.

Ove Malmin og ektefellen sier gjennom juridisk utreder Bjørn Bredal at de ikke ønsker å kommentere saken nå.