— De mangler finansiering, og det blir en evig jakt etter penger, sier bostyrer Hogne Skjerpe.

Denne uken leverte Skjerpe en midlertidig innberetning for Fritidseiendommer AS, et avmange selskaper som har solgt hytter eller hyttetomter på Høyland i Lindesnes og ved Øysang i Risør.

Store krav

Innberetningen inneholder en kravliste på 28,9 millioner kroner.

26. august var søsterselskapet Naturhytten AS i skifteretten, med krav på 22 millioner kroner.

I mai var forløperen til disse to selskapene, NTB Eiendom, i retten med krav på 43 millioner mot seg.

Ingen av konkursene er ferdig behandlet, men til nå ligger det krav på til sammen 94 millioner kroner mot disse tre selskapene. Største kreditor nå er Torkel Tjelland, som hevder å ha krav på 13,6 millioner kroner. Ifølge Tjelland gjelder det infrastruktur på hele feltet.

Kemneren, flere leverandører og en hel rekke hyttekjøpere har også meldt sine krav.

hytte-6.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

Hytteselskapene har adresser i Sandnes og Stavanger, men virksomheten har vært på Sørlandet.

Joar Hauge, Ove Malmin og Rolf Atle Kristoffersen har styrt i et eller flere av selskapene.

Lover for mye

— De lover for mye, og hele opplegget er uprofesjonelt til fingerspissene. Det er veldig uryddig, sier advokat Hogne Skjerpe.

Etter å ha levert en innberetning til Jæren tingrett ber Skjerpe politiet etterforske saken. Han mistenker straffbare forhold.

— Foreløpige undersøkelser reiser mistanke om transaksjoner mellom selskaper og privatpersoner uten forretningsmessig forankring, og som i realiteten innebærer ulovlig tapping av selskapet, skriver Skjerpe i sin innberetning.

I realiteten innebærer ulovlig tapping av selskapet

Bostyrer Kjersti Lunde mistenkte grovt bedrageri etter konkursen i Naturhytten AS, og ba politiet etterforske saken.

Blåste over ende

Fædrelandsvennen har siden i vinter skrevet en rekke artikler om rot og mistanke om svindel rundt hyttefeltene i Risør og Lindesnes. Etter at en av hyttene blåste over ende i vinterstormen, viste det seg at flere hytter var ulovlig oppsatt. Dette politianmeldte Lindesnes kommune.

Siden har det kommet frem at flere hyttekjøpere ikke har fått fritidsboligen sin, og at folk har ventet i opp til flere år uten å få det de har betalt for.

Selskap etter selskap har blitt stiftet og gått konkurs.

— Det fremstår for bobestyrer slik at stiftelsen av Fritidseiendommer AS hadde som hovedformål å gi inntrykk overfor omverdenen, inklusive hyttekjøpere, at nye krefter skulle ordne opp, skriver Hogne.

Naiv

Advokaten mener Joar Hauge i realiteten har vært både eier og sjef i selskapene, til tross for at han hadde konkurskarantene og ingen formelle verv.

— Tidligere styreleder Ove Malmin har i samtale med bostyrer gitt utrykk for at Joar Hauge var den reelle beslutningstaker. Hauge har vært involvert i fire andre konkurser siste år, opplyser bostyrer.

Vil rydde opp

Rolf Atle Kristoffersen sier han ikke hadde noen idé om hvor galt det stod til med hytteselskapene da han gikk inn i dem for et år siden.

— Det var ikke den historien jeg ble fortalt, sier Rolf Atle Kristoffersen. Han kom inn som daglig leder i Naturhytten AS og Fritidseiendommer AS i fjor høst. I sistnevnte selskap var han også styreleder.

Bostyrer Hogne Skjerpe sier at det ser ut som Kristoffersen har gjort et naivt forsøk på å rydde opp.

Det var ikke den historien jeg ble fortalt

— I etterkant så kan jeg se at det er riktig måte å si det på. Jeg har ikke hatt noen særlig rolle i Fritidseiendommer før det gikk konkurs, og kan ikke kommentere så mye rundt det, sier han.

Kristoffersen driver nå virksomheten på Høyland videre gjennom selskapet Sørlandshyttene AS, som ble stiftet i vår. Her er Joar Hauge ansatt.

Til tross for konkurs i flere selskaper har han ikke gitt opp å få opp hyttene som mangler på feltet i Lindesnes.

— Jeg føler et ansvar for at kundene skal få sine hytter, og jeg er rimelig trygg på at de skal få det, sier Kristoffersen.

Uenig med bostyrer

Joar Hauge blir av bobestyrerne for konkursboene i både Naturhytten AS og Fritidseiendommer AS utpekt til å være den reelle lederen. Det benekter han selv.

— Jeg har ingen kommentar utover at jeg tar avstand fra boinnberetningen. Men jeg kan ikke uttale meg da jeg ikke hadde verv eller styreplass i selskapet, skriver han i en sms.

Han opplyser at han selv har krav i boet for lønn, feriepenger og kost og losji.

Godtroende

Tidligere styreleder Ove Malmin svarer gjennom advokat Morten Cruys Magnus Sagen:

— Malmin solgte seg helt ut av selskapet for snart et år siden, og trådte ut av de roller han hadde hatt. Han kan derfor ikke svare for noe av det som har skjedd etter det. Han er uenig i en del av vurderingene bostyrer gjør. Hvis bostyrer har rett i sine rent faktiske beskrivelser, er det likevel ikke noe annet å bebreide Malmin enn at han muligens har vært for godtroende når han innlot seg på samarbeidet.

Muligens har vært for godtroende

— For øvrig vil Malmin fortsette å bistå bostyrer så langt det er ønskelig, skriver Sagen i en epost.