Telenor-sjef Jan Fredrik Baksaas Foto: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Det sa Aaser da han onsdag formiddag forklarte seg for Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité.

Avventer politietterforskning

— Departementet tar denne saken på det største alvor, sa næringsminister Monica Mæland.

Hun ønsker ikke å trekke noen konklusjoner om hvilke følger det kan få for Telenor før politietterforskningen i saken er avsluttet.

Politiet i flere land, blant annet Økokrim i Norge, etterforsker mulig korrupsjon ved tildelingen av mobillisenser i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan.

— Jeg mener departementet har fulgt opp denne saken innenfor de lover og regler som gjelder. Det er også min oppfatning at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor, sa statsråden i komitéhøringen.

- Grunn til uro

Telenors styreleder Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas redegjorde for mistankene om at Telenor er innblandet i korrupsjon i Usbekistan via det russiske mobilselskapet Vimpelcom der Telenor er stor minoritetseier.

Telenor-sjef Jan Fredrik Baksaas (t.v.) og Svein Aaser i Stortinget onsdag formiddag. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

— Utviklingen i saken så langt gir grunn til uro, sa Baksaas. Komitéleder Martin Kolberg spurt begge direkte om det har foregått korrupsjon av Vimpelcom i Usbekistan.

Aaser: - Det spørsmålet har jeg fått tidligere fra pressen. Da svarte jeg at vi ikke kan garantere at det ikke har forekommet, men vi har gjennom våre undersøkelser ikke klart å bevise at det har forekommet.

Baksaas: - Jeg kan heller ikke si at det har foregått korrupsjon i Usbekistan og Vimpelcoms inntreden i land.

Finansiell investering

Baksaas opplyste at Telenor vurderer flere tiltak overfor Vimpelcom som deleier uten kontroll med selskapet.

Telenors eierskap i det russiske mobilselskapet har i lang tid vært turbulent og omskiftelig, poengterte Aaser.

Jo Lunder (foran) Foto: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX

Ettersom Telenor ikke har fått den ønskede eierkontroll, er investeringen i det russiske mobilselskapet i dag å betrakte som en finansiell og ikke en strategisk investering.Det betyr at Telenor ikke lenger har noen direkte innflytelse over daglig drift og beslutninger om investeringer.

Nordmannen Jo Lunder har siden 2011 vært toppsjef i Vimpelcom Ltd. som har hovedkontor i Amsterdam i Nederland og er børsnotert på teknologibørsen Nasdaq i New York, USA.

Presidentens datter

Det er det russiske mobilselskapet Vimpelcom, der Telenor er deleier, som etterforskes for mulig korrupsjon i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan.

Gulnara Karimova. Foto: MIKHAIL METZEL, AP/NTB SCANPIXMikhail Metzel

Vimpelcom overførte 700 mikllioner kroner til et postkasseselskapet i Gibraltar for å sikre seg mobillisenser i Usbekistan.Senere er det avdekket at dette selskapet hadde tette bånd til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova.

Snøballen begynte å rulle da svensk påtalemakt og politi i 2012 begynte å etterforske om TeliaSonera hadde utbetalt bestikkelser til presidentdatteren.

Varsellampene

-Var det ingen varsellamper som blinket hos Telenors representanter i Vimpelcoms styre? spurte Venstres Abid Q. Raja.

— Jo. Det er feil at ingen varsellamper blinket. De gjorde det høsten 2012. Da hadde styret fått forsikringer fra Vimpelcoms administrasjon om at investeringene i Usbekistand var i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning, svarte Baksaas.

Han trakk seg 7. januar i år som styremedlem i Vimpelcom. Telenor har fortsatt to andre styrerepresentanter i Vimpelcom.

Vimpelcom kontrollers av den russiske milliardæren Mikal Friedman gjennom selskapet Altimo som eies av Friedman-selskapet Alfa Group.

Telenor etterforskes

Etterforskningen av svenske TeliaSoneras mulige korrupsjon for å få tildelt mobillisenser i Usbekistan er senere utvidet til Sveits, Nederland og USA. Økokrim her i landet etterforsker korrupsjonsmistankene mot Telenor som medeier i Vimpecom.

Kontrollkomitéens leder Martin Kolberg (A), som er saksordfører, sa i sin innledning at bakgrunnen for høringen er korrupsjonsmistankene.

Baksaas' taushetsplikt

Før høringen oppsto en tvist om den taushetsplikt som Telenor-sjef Baksaas var pålagt av Vimpelcom som styremedlem i selskapet.

Næringsminister Mæland skrev i et brev til komitéen før høringen at hun aksepterte den begrunnelsen for en slik taushetsplikt som Telenor ga til departementet.

Kontroll- og konstiusjonskomitéen behandlet denne saken i et ekstraordinært møte før høringen. En samlet komité aksepterer ikke en slik selvpålagt taushetsplikt, opplyste Kolberg.

Lettet statsråd

Problemet ble ryddet av veien da Telenor i brev til komitéen før møtet og Baksaas under høringen gjorde det klart at han ville forklare seg uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt.

– Taushetsplikten er tillagt for stor betydning. Jeg vil legge taushetsplikten til side på spørsmål i dag. Den er nok også av mer formell enn reell karakter. Jeg har ikke alle svar, sa Baksaas.

Næringsminister Mæland sa i høringen at hun er glad for at taushetsbegrensningen er lagt til side.

— Jeg har vært veldig tydelig overfor Telenor og oppfordret dem til åpenhet i denne saken, sa hun.

«Mediene driver saken»

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge sa at alle varsellamper burde ha lyst da Vimpelcom overført store beløp til et skatteparadis.

Guro Slettemark. Foto: KNUT FALCH, NTB SCANPIX

— Det er et tankekors at det er mediene som driver saken fremover. Det er faktisk de som har fått frem hva som har skjedd, sa Slettemark.Hennes inntrykk av Telenor etter den kontakten Transparency International har hatt, er at selskapet er helt i førersetet når det gjelder å håndtere korrupssjonssaker.

— De er veldig flinke faglig på dette. Men jeg stiller igjen spørsmål om dette er en del av forretningsmiljøet, eller om forretninger og etikk er to forskjellige ting, sa hun.

Skatteparadiser er en opplagt konstruksjon for å skjule korrupsjon, påpekte lederen av organisasjonen som har til formål å bekjempe korrupsjon.

Hun etterlyste større bevissthet hos myndighetene når det dukker opp saker med betaling av penger fra statsselskaper til postkasseselskaper i Gibraltar.

Vimpelcom overførte pengene til et selskap i Gibraltar som var opprettet som enkeltmannsforetak for den usbekiske presidentdatter.

Næringslivets omdømme

Slettemark trakk også sammenligninger med Yara-saken som pågår i Oslo tingrett. Her sitter tidligere toppledere på tiltalebenken for korrupsjon i Libya og India.

— Dette begynner å gå løs på norsk næringslivs omdømme, sa hun.

Transparency International utarbeider årlig en korrupsjonsindeks. Usbekistan scoret i fjor 18 poeng av 100 mulige som er land hvor det ikke forekommer bestikkelser i offentlig sektor. Ingen av de 177 land på denne indeksen scorer 100 poeng.

Flere overraskelser?

- Kan vi vente oss nye ubehagelige overrasker om Telenors engasjementer i Usbekistan gjennom Vimpelcom? spurte Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne.

Aaser: - Det skal vi ikke utelukke.

Baksaas: - Jeg har heller ikke innsikt i at slikt kan komme, men jeg kan heller ikke utelukke det.

Varslet av Dagens Næringsliv

Tidligere statsråd Trond Giske (Ap) sa Vimpelcom var et selskap som ga grunn til bekymring.

Trond Giske (i midten) møtte i høringen onsdag sammen med ekspedisjonssjef Mette I. Wikborg i eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet og departementsråd Reier Søberg (delvis skjult i bakgrunnen). Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

— Forholdet til Vimpelcom var en gjenganger i forholdet til Telenor i min tid som næringsminister, sa Giske.Han var politisk sjef i Næringsdepartementet i den rødgrønne regjeringen fra 2009 til regjeringsskiftet etter valget i 2013. Giske fortalte at departementet først ble kjent om mistankene om Vimpelcom-korrupsjon i Usbekistan da Dagens Næringsliv tok kontakt og ba om en kommentar.

Det var spesielt avsløringene og etterforskningen i Sverige i 2012 av TeliaSoneras mulige korrupsjon i Usbekistan som gjorde departementsledelsen ekstra bekymret om Telenors rolle i Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.