Telenors aksjepost utgjør en tredjedel, som tilsvarer en verdi på over 22 milliarder kroner.

For et år siden var verdien for Telenor fortsatt godt over 40 milliarder kroner (etter dagens høye dollarkurs).

Kursfallet på NASDAQ-børsen i New York i de siste 12 månedene utgjør 55 prosent og har redusert markedsverdien av hele Vimpelcom til drøye 10 milliarder dollar (nær 70 milliarder kroner).

Milliarder fordunstet

WEBVimpelcom-1tziW0X87e.jpg

På det meste hadde Vimpelcom en prislapp på over 200 milliarder kroner, som ikke var langt under hele Telenors nåværende markedsverdi på rundt 230 milliarder kroner. Den gang representerte Telenors aksjebeholdning et eventyrlig høydepunkt på en aksjeinvestering som startet med at det norske selskapet kjøpte de første 25 prosentene i VimpelCom for 1,2 milliarder mot slutten av 1998.Telenors styreleder Svein Aaser legger overfor Aftenposten ikke skjul på at kursfallet for Vimpelcom gjør det vanskelig for Telenor å vurdere et mulig salg av aksjeposten.

— Gjør kursfallet for Vimpelcom det enda vanskeligere for Telenor å tenke på et salg av aksjeposten i selskapet?

— Du reiser et hypotetisk spørsmål. Telenor har ingen planer om å selge seg ut av VimpelCom. I så fall ville vi nok uansett ønsket oss et salg til aksjekurser som i større grad avspeiler de underliggende verdiene i VimpelCom. Vi mener at dagens kursnivå slett ikke avspeiler disse verdiene, sier Aaser.

Telenor må ta hensyn til at private investorer eier nesten halvparten av aksjene i Telenor, der den norske stat er majoritetseier med drøye 53 prosent av aksjene.

Rubelfall og nullvekst svir

Telenors styreleder forklarer den synkende Vimpelcom-kursen med problemene som også rammer mange andre selskaper med tilknytning til Russland: Økonomien i Russland er preget av lav vekst, med risiko for en resesjon i kjølvannet av de vestlige sanksjonene. Rubelen har i år sunket i verdi med over 30 prosent sammenlignet med amerikanske dollar.

Urolighetene i Ukraina rammer også Vimpelcom, som overtok det Telenor-dominerte mobilselskapet Kyivstars operasjoner i landet for rundt fem år siden.

Vimpelcom har hatt tyngden av sin virksomhet i Russland etter at selskapet ble en av de store mobiloperatørene i landet for 15 år siden. Oligarken Mikhail Fridman har hele tiden vært den største aksjonæren, senest gjennom sitt selskap Altimo.

— Mange forhold tilsier at Vimpelcom-kursen fortsatt er under press, sier Aaser.

- Men totalt har vel Vimpelcom vært en eventyrlig investering for Telenor?

— Jeg har nok inntrykk av at det har vært en god, om ikke en eventyrlig investering siden Telenor kjøpte seg inn. Det var før min tid som styreleder, sier Aaser.

- Det må likevel være fristende å trekke seg ut i kjølvannet av søkelyset på Vimpelcoms transaksjoner i Usbekistan?

— Telenor er vant til å være i vanskelige markeder i blant annet Asia. Og Telenor har greid seg veldig godt i disse markedene ved å opptre på en veldig ryddig måte og ha en god policy. Slikt må også kunne trekkes frem i sammenheng med oppmerksomheten rundt Vimpelcom i Usbekistan. Det er et land som er enda vanskeligere å operere i enn gjennomsnittet, sier Aaser.