Tirsdag skrev Klassekampen at det Telenor-eide teleselskapet Vimpelcom skal ha overført over 600 millioner kroner til datteren til Usbekistans president.

Men hvem er egentlig 42 år gamle Gulnara Karimova?

Vi har spurt seniorrådgiver Ivar Dale i Helsingforskomiteen. Han er bosatt i Almaty i Kasakhstan og kjenner godt til presidentdatteren:

Ivar Dale er seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, og bor i Almaty i Kasakhstan. Han kjenner godt til diktatordatteren Gulnara Karimova. Foto: Helsingforskomiteen

1. Presidentens eldste datter

– Gulnara Karimova er en stor kjendis i hele Sentral-Asia. Hun har vært et fast innslag på alle de beste nattklubbene i Usbekistan og i Vesten og har en rekke kles— og parfymekolleksjoner.

2. Popstjernen «Googoosha»

Under artistnavnet «Googoosha» har Karimova laget flere sanger og musikkvideoer. Hun har sunget duett med blant andre Gérard Depardieu og Julio Iglesias.

– Sist jeg var i Usbekistan, ble musikkvideoene hennes til og med spilt på flyet på det statlige flyselskapet.

3. Juvel- og klesdesigner

Diktatordatteren har designet juveler sammen med det sveitsiske firmaet Chopard. Hun har også designet egne motekolleksjoner, som blant annet ble vist frem på New York Fashion Week i 2010. Året etter ble hun imidlertid utestengt fra arrangementet på grunn av sterkt press fra blant annet Human Rights Watch.

4. Forretningskvinne

– Karimova er en gjennomkorrupt forretningskvinne som beriker seg på sterk bekostning av Usbekistans befolkning, hevder Dale. I Usbekistan skal hun blant annet ha kontrollert flere teleselskaper.

5. Diplomat i Genève

— I 2008 ble Karimova utnevnt til Usbekistans FN-ambassadør i Genève. I april i fjor ble hun imidlertid fratatt diplomatstatusen fra hjemlandet og reiste tilbake til Usbekistan. Leiligheten hennes i Genève har siden da vært okkupert av usbekiske menneskerettighetsorganisasjoner. De har funnet en rekke kostbare kunstverk, en gammel koran og andre museumsgjenstander i leiligheten.

6. Enormt rik

I 2010 anslo det tyske magasinet Der Spiegel formuen hennes til nesten fire milliarder kroner. Bare juvelsamlingen hennes hadde i 2003 en verdi på over 30 millioner kroner, ifølge The Guardian.

7. Svært aktiv på Twitter

– Diktatordatteren elsket å diskutere mote, uteliv og business på Twitter. Men da jeg og andre menneskerettighetsorganisasjoner prøvde å spørre henne om Usbekistans politiske fanger, tortur og overgrep, ble hun nedlatende og aggressiv. Men hun fulgte med på hva vi skrev, og en gang jeg postet en tweet om et jordskjelv i Bisjkek, kommenterte hun helt overraskende at jeg burde fortsette å interessere meg for geologi snarere enn menneskerettigheter, sier Dale.

8. Del av en hard maktkamp

– Det er grenser for hvor lenge dagens president Islam Karimov, som har styrt Usbekistan med jernhånd siden Sovjetunionens fall, kan sitte. Derfor foregår det nok en hard maktkamp i Usbekistan nå, og datteren er høyst sannsynlig en del av den. Dessverre vet vi veldig lite om hva som skjer inne i Usbekistan fordi det er så lukket. Vi aner ikke hvilket forhold Karimova har til faren, om de er venner eller fiender. Den sterkeste part er nok dessverre sikkerhetstjenestene, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før de vil begå et statskupp.

Her anholder uniformerte menn Gulnara Karimova for å sette henne i husarrest. Kritikere mener at husarresten og pågripelsesbildet kan være iscenesatt. Foto: Hand out

9. Sitter i husarrest

– Karimova har sittet i husarrest i Tasjkent, hovedstaden i Usbekistan, siden mars. Det er trolig sikkerhetstjenestene som holder henne der. Men samtidig mener noen at dette er et skuespill for å renvaske henne. I dag har hun hverken tilgang på internett eller Twitter, men har likevel klart å smugle ut noen bilder og meldinger, som blant annet viser at hun pågripes av uniformerte menn.

10. Kan bli blodig konflikt

– Det er jo litt tragikomisk at Karimova, som har ignorert menneskerettighetsbrudd i Usbekistan i så mange år, nå er utsatt for det samme vi har advart om. Men det er ingenting komisk ved situasjonen i Usbekistan, maktkampen og undertrykkelsen der har et enormt potensial til å bli en blodig konflikt.