Disse nåværende og tidligere Telenor-toppene skal, etter det Aftenposten erfarer, ha blitt avhørt som vitner. De syv er Fridtjof Rusten (oppe t.v.), Arve Johansen, Ole Bjørn Sjulstad, Kjell Morten Johnsen (nede t.v.), Henrik Torgersen, Trond Ø. Westlie og Jon Fredrik Baksaas (t.h.).

– Personer med relevant informasjon hos Telenor har hatt samtaler med Økokrim, bekrefter kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor.

Han presiserer at Telenor er vitne i etterforskningen mot Vimpelcom, og at de samarbeider godt med Økokrim.

– Økokrim har bistått internasjonale myndigheter med innhente opplysninger vi har i saken. Vi har selvfølgelig delt dokumenter med Økokrim som de har videreformidlet til etterforskningsorgan i Nederland og Sveits, sier han.

Kan ha hatt befatning med millionoverføring

Det var Klassekampen som først avslørte at teleselskapet Vimpelcom skal ha gitt presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova, over 600 millioner kroner. Selskapet er delvis eid av Telenor. I går måtte Telenors styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas inn på teppet til næringsminister Monica Mæland (H) for å forklare seg. I den forbindelse ble det klart at Økokrim allerede i mars avhørte Baksaas som vitne i saken.

Les mer:

Telenor bekrefter nå overfor Aftenposten at Baksaas ikke er den eneste i Telenor som har avgitt forklaring til Økokrim. Hverken Telenor eller Økokrim ønsker å si hvor mange eller hvem som har vært inne til vitneavhør.

En gjennomgang Klassekampen har gjort av Vimpelcoms årsrapporter, viser at flere tidligere og nåværende toppledere i Telenor kan ha hatt befatning med Vimpelcoms millionoverføring til postboksselskapet Takilant, som eies av en venninne av diktatordatter Gulnara Karimova.

Telenor-folk i Vimpelcom-styre

Etter det Aftenposten kjenner til, skal følgende syv tidligere og nåværende Telenor-topper være avhørt av Økokrim. De har enten vært Telenor-oppnevnte styremedlemmer i perioden da Vimpelcom-styret stemte for avtalen med Takilant i 2007, eller da styret engasjerte eksterne granskere for å se på Takilant-avtalen i 2012.

  • Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef

  • Kjell Morten Johnsen, konserndirektør

  • Ole Bjørn Sjulstad, leder for Telenor Russland

  • Trond Ø. Westlie, tidligere finansdirektør

  • Arve Johansen, tidligere visekonsernsjef og leder for Telenor Asia

  • Henrik Torgersen, tidligere konserndirektør

  • Fridtjof Rusten, var i ledelsen i Telenor i Ungarn

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med de syv Telenor-toppene, men alle telefoner later til å være avslått.

– Utover at Baksaas har bekreftet at han har snakket med Økokrim, vil vi ikke kommentere hvem som bidrar i en pågående etterforskning, sier Mandelid.

Statsråden visste ikke om avhørene

Aftenposten har tidligere skrevet at Økokrim har tatt beslag i konkrete dokumenter i Telenors hovedkvarter på Fornebu. Dette skal ha skjedd i mars, i samme periode som vitneavhørene ble gjennomført. Til tross for at det er nesten åtte måneder siden, sa næringsminister Monica Mæland at hun ikke kjente til disse avhørene og beslagene før hun møtte Telenor-ledelsen onsdag.

– Er det ikke litt oppsiktsvekkende at du ikke har fått vite om dette før nå?

– Jeg synes ikke det. Jeg ba Telenor om et møte på tirsdag, og de kom hit på onsdag. De svarte meg raskt, sier Mæland, og tilføyer:

– Dette har lenge stått i offentlige rapporter som Telenors årsrapport, så det er ikke noe som er forsøkt skjult.

– Når fikk du vite at avhørene var nevnt i årsrapportene?

– Det har jeg blitt gjort kjent med i det siste.

I Telenors årsrapport for 2013, som ble offentlig 22. april, står det blant annet at «Telenor-konsernet ikke er under etterforskning, men som minoritetseier har Telenor-konsernet blitt bedt om å bidra som vitne».

Les også:

Se oversikten:

Les om reaksjonene: