Næringsminister Monica Mæland blir innkalt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, melder NTB. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Etter det NTB erfarer, vil Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité gå inn for høring i korrupsjonssaken under sitt møte torsdag ettermiddag. Sannsynligvis vil både Mæland og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas bli invitert.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) har tidligere gitt uttrykk for at han ikke er fornøyd med svarene fra næringsministeren. Han viser til at Mæland ikke svarer på om det har foregått korrupsjon i VimpelCom-saken, men overlater dette spørsmålet til politiet.

Høring

Politiets etterforskning må selvfølgelig gå sin gang. Stortingets sak er på et politisk og moralsk grunnlag å finne ut om et statlig selskap har vært involvert i korrupsjon. Det er vårt ansvar. De to tingene kan gå parallelt. De forstyrrer ikke hverandre, sa Kolberg til NTB mandag.

Høyres Michael Tetzschner har tidligere tatt til orde for en høring om saken.

— Vi ønsker å få kartlagt alle omstendigheter rundt Vimpelcoms forretningspraksis i Usbekistan. Så må vi finne ut av om det finnes avvik fra prinsippene om god konsernstyring i Telenor, sa Tetzschner til Klassekampen i forrige uke.

Overfor samme avis slo Venstres Abid Raja fast at saken fortjener en grundig behandling.

— Det er fullstendig uakseptabelt at staten som eier ikke kan få et klart svar på om norske skattebetalere har bidratt til å betale for bestikkelser. Det er ikke til å leve med, sa han.

Les også:

Korrupsjon

Korrupsjonsmistankene mot VimpelCom fikk nytt liv for to uker siden. Da publiserte Klassekampen dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser.

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant som eies av Gayene Avkayan — en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Som styremedlem i VimpelCom har Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas påberopt seg en taushetsplikt som begrenser hva han kan si om de omstridte kjøpene av usbekiske telelisenser.

Det imponerer ikke Martin Kolberg.

— Jeg bryr meg ikke om noe av det der. Jeg er opptatt av politikken og moralen i dette spørsmålet. Vi vil ikke ha statlige selskaper som er involvert i korrupsjon, sa Kolberg til NTB tidligere i uka.

Les også: