Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er mistenkt for å ha overført mange hundre millioner kroner til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

I forrige uke måtte Telenor-ledelsen inn på teppet til næringsminister Monica Mæland, og det ble kjent at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har vært avhørt som vitne av Økokrim i forbindelse med etterforskningen.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å spørre næringsministeren om hva hun har visst om Vimpelcom-saken, og hvor mange møter departementet har hatt med Telenor siden mars, uten å få svar.

– Når det gjelder antall møter, deltakere, tidspunkt og innholdet i møtene er det en del av vår fortrolige eierdialog med selskapet, skriver kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings— og fiskeridepartementet (NFD) i en e-post.

Dette er spørsmålene statsråden ikke vil svare på

1. Hvor mange møter har departementet hatt med Telenor siden etterforskningen av Vimpelcom startet i mars?

2. Hvem har deltatt på møtene?

3. Hvilke tema har blitt tatt opp på møtene?

4. Var Vimpelcom-saken et tema på møtet mellom departementet og Telenor den 14. mars, to dager etter at Vimpelcom-saken ble kjent?

5. Departementet og Telenor hadde den 27. mai 2014 et møte, bare 14 dager etter et rutinemessig kvartalsmøte. Hva var temaet for dette ekstraordinære møtet?

6. Statsråden visste ikke at Baksaas og andre Telenor-topper var avhørt før i denne uken. Visste departementet dette?

7. Visste næringsministeren i det hele tatt at Telenor hadde vært tungt involvert i etterforskningen siden mars?

8. Hvor mange ganger har næringsministeren møtt representanter i Telenor siden mars?

9. Fanget departementet opp avsnittet om Vimpelcom-etterforskningen i Telenors årsrapport for 2013, og i så fall hvorfor ble ikke dette videreformidlet til statsråden?

10. Telenor sier at de har informert departementet løpende om Vimpelcom-saken. Hvem har fått denne informasjonen?

Politikere reagerer

I ettertid har flere sentrale stortingspolitikere reagert på at ikke Mæland visste at konsernsjefen hadde vært i avhør.

– Det er utrolig at næringsminister Monica Mæland har vært uvitende til avhørene av Telenor-toppene og dokumentbeslagene i åtte måneder. Dette er ingen bagatell, og noe hun definitivt burde visst, sier Geir Pollestad (Sp), leder for Næringskomiteen på Stortinget.

Ifølge Statens eierskapspolitikk er departementet pålagt å ha et møte med Telenor hvert kvartal. Til tross for at næringsministeren nekter å bekrefte disse rutinemessige møtene, avslører departementets egne postlister henne.

Aftenposten har ved å foreta et enkelt søk i journalen funnet ut at det har vært minst fire møter mellom Telenor og departementet siden mars.

Må forklare seg til Stortinget

– Når departementet ikke en gang vil kommentere offentlig kjent informasjon, må de tenke seg grundig om, sier Pollestad, og fortsetter:

– Dersom denne saken har vært tema på noen av disse møtene, må departementet snarest er fortelle dette.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt næringsministeren om en skriftlig redegjørelse i løpet av denne uken. Denne redegjørelsen vil være offentlig, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.