Telenor har offentliggjort en skriftlig gjennomgang av orienteringen som ble gitt til næringsminister Monica Mæland på onsdag.

Redegjørelsen bringer noe mer klarhet i hvorvidt Telenor faktisk har orientert Nærings— og fiskeridepartementet om at Økokrim har beslaglagt flere dokumenter og avhørt en rekke Telenor-topper i den såkalte Vimpelcom-saken, der det delvis Telenor-eide selskapet er anklaget for å ha overført flere hundre millioner kroner til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

– Utrolig at Mæland har vært uvitende

Spørsmålene om hvem som har visst hva kom etter at næringsminister Monica Mæland på onsdag innrømmet at hun ikke kjente til at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var avhørt av Økokrim. Lederen av Næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), mener det er helt utrolig at Mæland har vært uvitende til dette i åtte måneder.

Opposisjonen mener at næringsminister Monica Mæland burde visst om at en rekke Telenor-ledere har vært inne til vitneavhør hos Økokrim i forbindelse med Vimpelcom-saken. Foto: Ruud, Vidar

Les brevet her: Orientering om Vimpelcom LTD (eksternt PDF-dokument)

«Saken har (...) vært belyst på årlige CSR-møter med departementet og i den regelmessige eierdialogen», skriver Telenor i redegjørelsen.

– Har dere informert departementet om avhørene og beslagene?

– Vi orienterte om avhørene i årsrapporten, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum, pressekontakt i Telenor.

Han ønsker ikke å være mer spesifikk, men viser til formuleringene i redegjørelsen, og det faktum at ulike medier faktisk skrev om Økokrims besøk til Telenor-hovedkvarteret like etter at det skjedde i mars.

Telenor omtalte Økokrims avhør i media

I Aftenpostens papirutgave den 14. mars kommer det fram at Økokrim hadde tatt beslag i ulike dokumenter, og at Telenor hadde status som vitne i saken. Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid sa den gang at han ikke ønsket å kommentere hvem som hadde vært til avhør.

Samme dag som Aftenposten omtalte disse avhørene og beslagene, hadde Telenor-toppledelsen et møte med Nærings— og fiskeridepartementet. Dette møtet har departementet og næringsministeren nektet å bekrefte eller kommentere overfor Aftenposten.

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt om en nærmere redegjørelse om saken. Det vil komiteen selvsagt få. Redegjørelsen blir offentlig, sier næringsminister Monica Mæland via sin kommunikasjonssjef.

Les også:

Departementet nekter å svare

Nærings— og fiskeridepartementet har også nektet å svare på alle andre spørsmål om hvilken informasjon Telenor har gitt dem i saken.

– Når det gjelder antall møter, tidspunkt og innholdet i disse er det en del av vår fortrolige eierdialog med selskapet, har kommunikasjonssjef Trond Viken skrevet som svar på alle Aftenpostens spørsmål om saken.

Næring- og fiskeridepartementets egen postjournal avslører at Telenor har hatt minst fire møter med departementet siden Vimpelcom-saken ble kjent i mars. Foto: Ekroll, Henning Carr

I departementets offentlige postlister (ekstern side) framkommer det imidlertid at departementet har hatt minst fire møter med Telenor-toppledelsen etter at Vimpelcom-etterforskningen ble kjent i mars.

Baksaas igangsatte etterforskning

Telenor skriver i sin redegjørelse til departementet at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor «umiddelbart tok kontakt med konsernsjefen» i Vimpelcom da mistankene om TeliaSoneras lisenskjøp i Usbekistan ble kjent i september 2012. «Som en konsekvens av våre henvendelser igangsatte Vimpelcom også egne etterfølgende undersøkelser», skriver de.

Det var denne saken, og de pågående undersøkelsene, som var tema i et møte Telenor hadde med Nærings— og handelsdepartementet den 22. november 2012. Siden da har Vimpelcom-saken vært «belyst (...) i den regelmessige eierdialogen», skriver Telenor.

Ifølge Statens eierskapspolitikk (eksternt PDF-dokument) skal Telenor og andre statseide selskaper ha kvartalsvise møter med Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet har nektet å svare på om de har deltatt på slike rutinemessige møter siden etterforskningen av Vimpelcom startet i mars, men i dag kunne Aftenposten avsløre at det minst skal ha vært fire møter i denne perioden.