— Vi har bygd Kilden og gjort vår kulturinvestering. Vi har regulert inn mye bra på teatereiendommen, som vi håper skal komme etter hvert. Knas er en større garantist for aktivitet enn de som ikke har mer enn ei krone å legge på bordet, uttalte Odd Nordmo (H) da byutviklingsstyret diskuterte saken torsdag.

Teaterbygningen i Kongens gate 2 ble sammen med sidebygningene Kongens gate 2A og B og Vestre Strandgate 4 lagt ut for salg i november.

Bare tre bud var kommet inn ved fristens utløp.

Teateret har gjeld på fem mill.

Politikerne er skuffet over at private budgivere vil ha eiendommen på billigsalg.

Byutviklingsstyret anbefaler kommunalutvalget å selge til Knas. Foto: Arkivfoto

Menko AS vil etablere innendørs klatrepark, Klatreteateret, og byr fem millioner for teateret og nabobygget i Kongens gate.Nordic Gadgets AS byr én krone for alle eiendommene for å lage scene og forsamlingshus etter modell av Kulturhuset i Oslo.

Teateret eies formelt av det kommunale selskapet Kongens gate 2 AS, som har gjeld på 5,1 millioner.

— Å selge til en sånn pris vil altså ikke dekke selskapets gjeld, påpekte kommunens eiendomssjef Hans-Christian Gram overfor politikerne, og advarte mot at dette i praksis innebærer offentlig subsidiering siden eiendommene er taksert vesentlig høyere.

Eneste akseptable bud etter deres syn er fra kommunalt eide Knas, som gir 20,5 millioner for hele eiendommen, der de ser for seg et kombinert studenthus og litteraturhus.

- Vi kjenner Knas

— Vi er ytterst skeptiske til å selge til Knas, som er en av byens råeste kapitalister, tordnet gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fra Miljøpartiet de Grønne, og viste blant annet til deres tomteprisforlangende overfor Steinerskolen.

Arne Paulsen (t.v.) og Ernst Rune Saatvedt i Menko AS hadde planene klare for Klatreteateret. Foto: Vegard Damsgaard

Ap var slett ikke bekymret for at teateret forblir på kommunale hender. — Mange av oss kjenner Knas, der styret er befolket av politikere som vi kan samtale med underveis. De har god greie på utvikling og drift av eiendom, og har gitt et godt tilbud. Men Knas må legge mer krefter i å beskrive et konsept slik de to andre har gjort, mente Trond Blattmann (Ap).

Mot stemmene til Miljøpartiet og Demokratene aksepterer byutviklingsstyret kjøpstilbudet fra Knas, forutsatt at de utarbeider et konkret konsept for drift av bygningsmassen.

Frykter tomt teater

Flere var lite imponert over innholdet i budet fra Knas, men som så ofte ellers i livet: «Cash is king».

Det er nesten så tynt at det burde diskvalifisere fra å by.

Harald Christian Sagevik og diverse Oslo-baserte investorer hadde planene klare for kulturkafé og scene.   Foto: Torgeir Eikeland

— Venstre mener det er lagt for mye vekt på økonomi og for lite på hva Knas har foreslått inn i eiendommen. Det er nesten så tynt at det burde diskvalifisere fra å by. Det må være et levedyktig innhold, ikke så løselig at teateret om få år står tomt igjen, sa Petter Benestad (V), som ville sende saken tilbake til administrasjonen for å gå i dialog med tilbyderne, med mål om å selge til den som kunne tilby det beste innholdskonseptet for eiendommen. Formelt sett var saken kun til orientering i byutviklingsstyret og kulturstyret torsdag, før den avgjøres av kommunalutvalget torsdag i neste uke.

— Vi må ikke glemme historikken. Jobben nå er ikke å bygge et nytt kulturhus, men selge en eiendom, sa teknisk direktør Ragnar Evensen.

Knas ble fra 2005 satt til å forvalte kommunens næringseiendommer og tilrettelegge for nyetableringer. Rådmannen har budsjettert med 18,5 millioner i salgsinntekt på årets budsjett.