— Dette er forankret i partigruppene som nå stiller til valg i Kristiansand, forteller Lars Lied (SV) og Theodor Barndon Helland (Frp).

— Dette er et godt initiativ som kan bety mye for studentene og byen, sier Ruben Haugland, som er leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

— Utrolig spennende tanke, sier Ole Thomas Grimsli som er styreleder i Studentsamskipnaden i Agder (SiA).

Alliansen

Lars Lied og Theodor Barndon Helland er de øverste ungdomskandidatene når partiene går til valg i september, og står på fjerdeplass på listene til henholdsvis SV og Frp. Da de begynte å diskutere teaterets skjebne, ble de selv overrasket over at de endte opp med samme standpunkt, selv om argumentasjonen var svært forskjellig.

— Fremskrittspartiet vil selge teateret fordi vi mener kommunen skal eie minst mulig. Nå som mulighetene for å selge bygget er blitt begrenset, og vi ikke kan få markedspris for bygget, handler dette om å redusere tapet ved et salg og samtidig redusere de kommunale utgiftene mest mulig. Derfor vil vi fremme et forslag om låne ut bygget gratis til studentene, hvis de tar ansvar for oppussing og vedlikehold, sier Barndon Helland i Frp.

— SV vil ikke selge teateret. Vi mener bygget skal brukes. Studentene mangler et sted. Samtidig vet vi hvor viktig et studentersamfunn vil være for både studentene, universitetet og byen. Det er bare å se til Bergen, Trondheim og Oslo, sier Lars Lied i SV.

- Og hvis studentene ikke har råd?

— Da må vi diskutere det. Men dette skal ikke være en kostnad for kommunen, sier Helland.

— Kommunen vil tjene på å få studentene til byen, men finansiering må selvfølgelig diskuteres nærmere, sier Lied.

Studentenes hus

— Det viktige er at studentene føler tilhørighet og tar eierskap til et studentersamfunn. At det blir slik de vil. At de pusser opp og bygger det om slik at det passer deres bruk, sier Lied.

— Pir 6 er et eksempel på hvordan det ikke skal gjøres. Et studentersamfunn må være studentenes andre hjem, der de selv legger til rette for det de ønsker, sier Helland.

Begge ser for seg at de 60-70 studentforeningene som finnes i byen må være utgangspunktet for aktiviteten.

— Så kan studentene selv åpne huset for debatter, arrangementer, konserter og forestillinger. I Bergen, Oslo og Trondheim er studentsamfunnene en av de store drivkreftene for aktivitet og meningsutveksling i byene. Slik kan det bli her også, sier Helland.

Liv i sentrum

Begge politikerne ser for seg at studentene vil sette et tydeligere preg på byen hvis teateret blir et studentersamfunn.

— Tilstedeværelsen vil bli tydelig. Med kulturelle og politiske arrangementer vil de bli en viktig del av bybildet. I dag har de Østsia og puben der. Det blir noe helt annet. Det er viktig at studentene blir en del av livet i sentrum, og får et samlingssted her, sier Helland.

— I dag er studentene spredt over hele byen. Hvis de kan møtes på ett sted, vil det være en stor gevinst for byen, sier Lied.

Studentene er svært positive

— Dette er et godt initiativ som kan bety mye for studentene og byen, sier Ruben Haugland, som er leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

— Utrolig spennende tanke, sier Ole Thomas Grimsli som er styreleder i Studentsamskipnaden i Agder (SiA).

- Har dere kapasitet og økonomi til å påta dere et studentersamfunn?

— Nei. Men så spørs det hva dette vil koste. Det frivillige engasjementet har vi mye av. Folkene finnes til å holde aktiviteten oppe. Men jeg ser for meg at dette må skje i et samarbeid mellom studentorganisasjonen, samskipnaden, universitetet og kommunen, sier Ruben Haugland i STA.

— For hvis dette skal gå, så må det satses seriøst. Går man forsiktig ut, har jeg ikke noen tro på det. Det vil ikke gå i balanse de første fire årene. Studentersamfunnene sliter økonomisk i de andre byene. Det må være en god plan til grunn for en satsing. Men de positive ringvirkningene for byen, universitetet og studentene vil være enorme, mener han.

— Bare det å få studentene vekk fra campus og inn til sentrum vil jo skape liv. I dag er de jo relativt usynelige i bybildet.

Ole Thomas Grimsli i Studentsamskipnaden mener også tanken er utrolig spennende.

— Jeg er enig i at det må skje i et samarbeid mellom SiA, studentene selv og kommunen. Finnes det en god løsning, vil det være naturlig at SiA bidrar for å få det til. Men dette må diskuteres internt og styrebehandles. Men med de riktige forutsetningene er dette veldig spennende, ingen tvil om det, sier Grimsli.