— Dette er et arbeidsdokument vi ikke har lyst til å sende ut i all offentlighet nå før bygget skal legges ut for salg, sier eiendomssjef Hans Christian Gram i Kristiansand eiendom. Han snakker om en tilstandsanalyse fra Multiconsult om Kristiansand teater. Denne fikk Kristiansand eiendom laget i mars.

Kommunalutvalget skal tirsdag behandle et innbyggerforslag fra Trond Arntzen om å åpne Kristiansand teater midlertidig for publikumsbruk. Bygget skal selges, og det har fra Kristiansand eiendom blitt argumentert med at det koster for mye å sette det i god nok stand til at det er forsvarlig å slippe inn publikum. Dette underbygges av Multiconsult-rapporten.

Forretningsmessige hensyn

«Analysen konkluderer med at tilstanden både med hensyn til byggeteknikk, elektro og VVS er i en til dels svært dårlig forfatning. Multiconsults kalkyle for en videre bruk av bygget er på kr. 114.660.000,- inkl. mva.« , heter det i saksdokumentet fra Kristiansand eiendom.

Selve rapporten fra Multiconsult er altså ikke lagt ved i saksdokumentene, noe eiendomssjefen begrunner med forretningsmessige hensyn foran salget.

I fjor ble imidlertid menigheten Betania tilbudt å leie teateret for 600.000 kroner i året. Hvordan henger dette sammen med at bygget nå må pusses opp for 114 millioner for å kunne tas i bruk for publikum?

300.000 og oppover

— 114 millioner kroner er det som skal til for å løfte bygget til dagens standard. Det er ikke slik at det er dette det vil koste å ta det i midlertidig bruk, og det står da også i dokumentet hvis du leser det. Vi har ikke eksakte tall på hva dette vil koste, men det kan dreie seg om summer fra 300.000-400.000 kroner og oppover. Det må vi regne på i hvert enkelt tilfelle, sier eiendomssjef Hans Christian Gram.

— Kristiansand eiendom har gjort et dårlig arbeid når de forberedte denne saken. De gir ikke politikerne noen reelle alternativer å drøfte. Det jeg leser ut fra dette dokumentet er at det vil koste 114 millioner å få bygget i stand til publikumsbruk, og ikke at det finnes alternativer som er langt billigere. Innbyggerforslag er noe helt nytt, og det er viktig at det blir gjort ordentlig arbeid når det først kommer opp. Kristiansand eiendom er dessuten part i selve saken, sier Trond Arntzen.

Nedskrevet

Ved siden av å være leder av Kristiansand eiendom er Hans Christian Gram også daglig leder i Kristiansand Teater AS. Selskapet som eier teaterbygningen er heleid av kommunen, og AS-et sliter tungt med driftsutgiftene på bygningen. Fjorårets regnskap viser driftsutgifter på snaut 600.000 kroner, og et underskudd på hele 8 millioner kroner. Dette siste henger sammen med at teaterbygningen i fjor ble nedskrevet i verdi med 7 millioner kroner slik at den nå er verd 5,5 millioner i regnskapet. Selskapet står med null i inntekt både i 2013 og 2014. — Selskapet har måttet gå til banken og be om utvidet kassekreditt to år på rad, sier Gram.