— Jeg tør ikke juble før saken er vedtatt i bystyret. Men selv med vedtak der er ikke floken løst. Det faktum at det står et tomt bygg der er ikke til å holde ut, det er den største utfordringen nå, uttalte Mette Gundersen (Ap) før byutviklingsstyret torsdag ettermiddag vedtok vern av Kristiansand teater.

Etter flytting til Kilden i 2012 har teateret stått tomt. Kommunen har ikke funnet nye leietakere, og teateret ble først foreslått revet.

Men både fylkeskommunen og Riksantikvaren varslet innsigelse i høringsrunden, dermed har kommuneadministrasjonen endret sin innstilling fra riving til bevaring.

- Glad for vendingen

— Jeg er utrolig glad for at saken har tatt den vendingen. Den har skapt et utrolig folkelig engasjement, med leserinnlegg i avisen hver eneste dag, uttalte Cecilie Nissen (V).

— Vi støtter innstillingen. Det er stor enighet om verneverdien til bygget og utsmykningen, i innsigelsene sies det at veggen er et umistelig landemerke. Nå har interessenter kommet på banen, så får vi håpe det gir gode løsninger, uttalte Eivind Haaland (KrF).

Bystyret avgjør saken 17. juni. Høyre og Frp ønsker ikke å verne bygget, selv om veggen må bevares. De mener den kan demonteres og flyttes.

I dag koster det oss 600.000 kroner hvert år.

— På bakgrunn av Kilden-byggingen har det vært et mål å optimalisere et salg. Det er sjelden du hører kulturdirektøren så klar i talen som da han sa at det ikke er midler til å drifte dette teateret. I dag koster det oss 600.000 kroner hvert år, sa Odd Nordmo (H), som stiller seg tvilende til hvilke aktiviteter teateret kan fylles med.

Han mener også riksantikvaren vil kunne leve med flytting av det verdifulle veggrelieffet, men det ble avvist:

Byutviklingsstyret med fra venstre Grete Kvelland Skaara (KrF), Stian Storbukås (Frp), Mette Gundersen (Ap), Eirik Dåstøl Langeland (Ap) og Hans Petter Horve (MDG). Foto: Vegard Damsgaard

— Tydeligere signaler kan ikke antikvariske myndigheter gi, og vernet gjelder hele bygget, har både fylke og riksantikvar sagt, påpekte plan- og bygningssjef Venke Moe.

- Ny ørkenvandring

Teknisk direktør Ragnar Evensen bekreftet at de har innhentet tilbud på å skjære ned og flytte veggkunsten, men dette ble aldri lagt fram for politikerne da innsigelsene satte en effektiv stopper.

- Flytting blir bare en ny vei inn i ørkenvandringen for dette bygget, mente Evensen.

— Vi har aldri hatt et ønske om å rive i seg selv, men er opptatt av fornuftig bruk. Dette henger sammen med kommuneøkonomi, som vi synes er vanskelig å kimse av, sa Stian Storbukås (Frp).

Evensen forklarte at de etter bystyrevedtak vil fremme en sak om avhending av kvartal 49 for kommunalutvalget. Per i dag er teateret strippet for en god del interiør og teknisk utstyr, og ikke så lett anvendelig for utleie.

Det er antatt at salgsverdien på teateret og de tilstøtende eiendommene vil synke fra rundt 35 millioner kroner til halvparten når bygget ikke kan rives.

Det vil bli vurdert å dele eiendommen opp i tre og selge til flere; teateret og de to eiendommene på hver side.

Vedtaket går også ut på at Aladdin blir bevart med både interiør og eksteriør, mens innsigelsen fra fylkeskommunen om byggehøyder tas til følge.