— Når konservator og Riksantikvar stepper inn på arenaen vet vi hvilken vei toget går. Signalet er gitt, sa Kåre Glomsaker (Frp). Han er leder for Vest-Agder fylkeskommunes hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø. Spørsmålet om eventuell riving av gamle Kristiansand teater var en av mange saker som ble behandlet i utvalgets møte onsdag. Dette foregikk i GE Healthcares lokaler i Lindesnes.

Ville fraråde

Herfra vedtok fylkespolitikerne nok en gang å protestere mot Kristiansand kommunes forslag om å åpne for riving av gamle Kristiansand teater.

Innsigelsen mot den foreslåtte reguleringsplanen ble vedtatt med sju mot fire stemmer. Selv om Glomsaker visste «hvilken vei toget går» var han en av dem som stemte for Høyres forslag om å endre ordet «innsigelse» til det langt mildere «fraråder» i vedtaket. Høyre og Frps fire representanter ville fraråde, mens altså KrF, Venstre, Sp og Ap ville bruke fylkets myndighet til å reise innsigelse.

«Blande seg«

— Jeg vet at det er noen som mener det er galt at vi som fylkespolitikere skal «blande oss inn» i lokale forhold. Men vi er tross alt folkevalgte i et system som går ut på å forholde seg til vedtatte planer og føringer, sa Venstres Stein Inge Dahn.

Dette er ikke første gang fylkespolitikerne vil stoppe riving av teateret. Også på nyåret 2013 reiste samme utvalg innsigelse mot det forrige forslaget til regulering. Da protesterte man både mot byggehøyder og mot at man ville tillate riving av Aladdin kino og gamle Kristiansand teater.

Jevne med jorden

Etter å ha tygget på saken et par år, har kommunen sendt nytt forslag til reguleringsplan ut til høring. Her tar Kristiansand kommune til følge innsigelsen mot å åpne for riving av gamle Aladdin kino, men kommunen ønsker altså fremdeles å åpne for at en kjøper av teaterbygningen skal kunne jevne den med jorden.

Protestene mot dette har de siste månedene økt fra frisk bris til liten kuling. Det siste og hittil vektigste innspillet kom fra Riksantikvaren 16. april.

«Riksantikvaren vurderer at det er knyttet betydelige kunst- og kulturminneinteresser til Agder teater», heter det i brevet til Kristiansand kommune.

Hovedutvalget vedtok også å reise innsigelse mot det man oppfattet som et forsøk på omkamp om byggehøyden i kvartal 49. «Kommunen v/ formannskapet har åpnet opp for økte høyder for eiendommene langs Markensgates sør-vestside. Vi ser det som svært uheldig at kommunen ønsker en omkamp knyttet til høydene i Kvadraturen knapt et år etter at kommunedelplanen er vedtatt», heter det i innstillingen fra fylkesrådmannen.

— Dette vil jeg betegne som skuffende, sa Kåre Glomsaker. Innsigelsen mot byggehøyden ble vedtatt med fire mot sju stemmer. To fra Høyre, en fra Frp og en fra Venstre ville her nøye seg med å fraråde kommunen å tillate større byggehøyde.

Dermed får bystyret i Kristiansand en direkte utfordring fra Vest-Agder fylke å forholde seg til når de før sommeren skal bestemme hva de gjør med teateret. Går de fortsatt inn for å åpne for riving kan det gå mot mekling ved fylkesmannen, og på den andre siden av bordet sitter altså både Riksantikvaren og fylket.